Nyrkkeilijä Olli Mäki on kuollut - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

Nyrkkeilijä Olli Mäki on kuollut

1950–70-lukujen huippunyrkkeilijä Olli Mäki on kuollut pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.

6.4.2019 10:25 | Päivitetty 6.4.2019 11:35

Olli Mäki, 82, menehtyi lauantaina kirkkonummelaisessa hoitokodissa kamppailtuaan pitkäaikaista sairautta vastaan.

Suru-uutisesta kertoi Mäen perhe lauantaiaamuna lähettämässään tiedotteessa. Perhe pyysi, että heidän yksityisyyttään kunnioitettaisiin surutyön keskellä.

Vuonna 1936 syntynyt Mäki oli yksi Suomen kaikkien aikojen lahjakkaimmista ja menestyneimmistä nyrkkeilijöistä. ”Kokkolan leipurina” tunnettu kehien taituri on yhä ainoa suomalaisiskijä, joka on voittanut Euroopan mestaruuden sekä amatöörinä että ammattilaisena. Mäki otteli useimmat ottelunsa kevyessä sarjassa.

  • Jutun alussa olevalla videolla Olli Mäki HSTV:n haastattelussa. Videolla nähdään ote Hymyilevä mies- elokuvan kuvauksista sekä historiallista materiaalia.

Olympiatyylin nyrkkeilijänä Mäki saavutti neljä SM-kultaa, kaksi Pohjoismaiden mestaruutta, EM-hopeamitalin (Praha, 1957) ja Euroopan mestaruuden (Luzern, 1959).

Hän siirtyi ammattilaiseksi vuonna 1960 ja haastoi saksalaisen Euroopan mestarin Conny Rudhofin vuonna 1964 Helsingissä. Mäki voitti ottelun pistein.

Mäki oli myös ensimmäinen suomalaisnyrkkeilijä, joka pääsi ottelemaan ammattinyrkkeilyn maailmanmestaruudesta. Hän kohtasi yhdysvaltalaisen Davey Mooren vuonna 1962 Helsingin Olympiastadionilla ottelussa, jossa Moore puolusti höyhensarjan MM-titteliään.

Ottelu oli Mäelle vasta yhdestoista ammattilaisena. Liian kovan painonvedon näännyttämä suomalainen hävisi ottelun teknisellä tyrmäyksellä toisessa erässä.

Kaikkiaan Mäen oli ammattilaisena tilillään 28 voittoa, 14 tappiota ja 8 ratkaisematonta. Amatöörinä hän iski 320 ottelua, joista vain 13 päättyi tappioon.

Olli Mäki ottelemassa Luzernin amatöörien EM-kisoissa Länsi-Saksan Horst Herperiä vastaan 1959.

Ennen maailmanmestaruusottelua Mäki tapasi tulevan vaimonsa Raijan. Parin rakkaustarina ja Mäen MM-ottelu kuvattiin vuonna 2016 myös elokuvaksi. Juho Kuosmasen ohjaama Hymyilevä mies palkittiin Cannesin elokuvajuhlissa parhaana Un certain regard -sarjassa.

Olli Mäki tunnettiin lempeänä miehenä, joka pyrki kehässäkin välttämään vastustajan liikaa satuttamista.

Hänellä oli myös vankat periaatteet: Mäki olisi päässyt edustamaan Suomea Rooman olympialaisiin vuonna 1960, mutta Suomen urheilumaailmaa leimasi tuolloin Työväen Urheiluliiton ja Suomen Valtakunnan Urheiluliiton välinen poliittinen vastakkainasettelu. Ehtona olympiapaikalle oli, että Mäen olisi täytynyt erota TUL:sta. Tähän nyrkkeilijä ei suostunut, ja edustuspaikka jäi haaveeksi.

Myöhempinä vuosinaan Mäki muutti Kirkkonummelle, jossa hän valmensi nuoria nyrkkeilijöitä Kirkkonummen Nyrkkeilykerhon salilla. Mäki oli yksi seuran perustajista.

Olli Mäellä on kaksi lasta, Tiina ja Pekka. Pekka Mäki ryhtyi isänsä jalanjäljissä nyrkkeilijäksi, mutta vaihtoi rooliaan 1990-luvulla valmentajaksi ja manageriksi.

Olli Mäki tuuletti Euroopan mestaruutensa säilyttämistä vuonna 1964. Mäki löi haastajansa ranskalaisen Aissa Hashasin teknisellä tyrmäyksellä.

Mäki oli yksi Suomen kaikkien aikojen lahjakkaimmista nyrkkeilijöistä.

Luitko jo nämä?