Edis Tatli kertoo, miten tanssikisan voitto muutti hänen elämäänsä – pian edessä on unelmien ottelu New Yorkissa

rac

Julkaistu:

Nyrkkeily
Tanssi tähtien kanssa -kisan voittanut Edis Tatli palaa kehään. Edessä on ottelu legendaarisessa Madison Square Gardenissa.
Helsingin Pitäjänmäessä, osoitteessa Höyläämötie 11, sijaitsee vaatimattoman näköinen teollisuusrakennus, jota ympäröivät toiset samanlaiset talot.

Niitä suunnitellessa on tuskin uhrattu ajatustakaan kauneudelle tai glamourille. Ainoat arvot ovat kätevä työ ja tehokas tuotanto.

Höyläämötie 11:sta kolmannessa kerroksessa taotaan kuitenkin unelmaa New Yorkin kirkkaisiin valoihin. Talossa sijaitsee Ringside Gym, jonka lattialle Edis Tatli tulee lähiviikkoina valuttamaan litrakaupalla hikeä.

Tatli, 31, kohtaa 20. huhtikuuta New Yorkin tarunhohtoisessa Madison Square Gardenissa Teofimo Lopezin, josta kuulu Top Rank -talli leipoo kevyen sarjan seuraavaa supertähteä.

Tatlia kymmenen vuotta nuorempi Lopez on voittanut kaikki 12 ammattilaisotteluaan, joista kymmenen tyrmäyksellä.

– Lopezista povataan todella suurta. Ringissä ja monessa muussa arvostetussa nyrkkeilylehdessä on lukenut, että se on seuraava Floyd Mayweather tai Oscar de la Hoya, Tatli kuvailee tulevaa vastustajaansa.


”Isossa Omenassa” odottaa siis valtava haaste. Silti Madison Square Gardenista ja tulevasta ottelusta puhuminen vetää Tatlin suupielet hymyyn.

Tatli pääsee nyrkkeilyn mekkaan, jossa ennen häntä on otellut vain kaksi suomalaisiskijää: Gunnar Bärlund ja Eva Wahlström.

– Nyrkkeileminen Madison Square Gardenissa tai MGM Grand Las Vegasissa on aina ollut suuri unelmani. Sen tähden halusin ottelijaksi ja olen tehnyt duunia tietysti sitä varten. Nyt tämmöinen mahdollisuus tuli ja laitan kaiken peliin, Tatli kertoo.

Otteluun on aikaa vielä lähes puolitoista kuukautta. Tatlilla on nyt takana pari kovaa treeniviikkoa ja edessä vielä rutkasti kovaa työtä, kaksi treenikertaa lähes joka päivä.

Nyt kuitenkin pahin on ohi. Tatlin keho on taas tottunut armottomaan urakkaan ja on irtonaisempi ja kevyempi.

– Tanssii tähtien kanssa -kisan aikana ei tullut paljon käytyä nyrkkeilysalilla. Tietysti oli urheilua kanssa, vähän erilaista tosin, Tatli kertoo.


Tatli voitti supersuositun tanssikilpailun viime syksynä. Miljoonayleisön edessä esiintyminen on tehnyt hänestä tutun kasvon myös yleisölle, joka ei seuraa ammattinyrkkeilyä.

– Kadulla jengi tunnistaa minut aiempaa enemmän. Ihmiset tulevat rohkeammin pyytämään yhteistä kuvaa ja toivottamaan tsemppiä. He ovat varmaankin päässeet tutustumaan minuun paremmin ohjelman kautta, Tatli sanoo.

Huomio ei Tatlia haittaa, päin vastoin.

– Kaikki on ollut rentoa, siistiä ja positiivista, hän kuvaa.

Helpolla tanssikisan voitto ei tullut. Tatli sai luuruhjeen kantapäähänsä, joka nyt on parantunut.

– Kaikki kondiksessa, mutta se oli silloin hirveä paikka. Joka viikko piti oppia uusi tanssi ja uudet kuviot ja kantapäässä oli hirveä kipu. Se oli ihan hirveää aikaa! Tatli sanoo ja nauraa päälle.

Nyrkkeilijänä olet varmaan tottunut kipuun?

– No joo, mutta vähän erilaiseen kipuun. Kantapää oli oikeasti tosi paha. Tanssissa kuitenkin jalkojen pitää käydä koko ajan ja kantapää osuu koko ajan lattiaan, Tatli kertoo.

Uran suurin palkkio

Edis Tatli tienaa Teofimo Lopezin kohtaamisesta uransa suurimman ottelupalkkion. Summa on Tatlin omien sanojen mukaan kuusinumeroinen.

Rahaa tärkeämpää on kuitenkin näkymä, jonka ottelu avaa. Tatlin valmentaja Pekka Mäki uskoo, että voitto silottaisi tien MM-tittelikamppailuun, joka on kaksikon tämän vuoden tavoite.
Nuori Lopez on vaarallinen vastustaja, räjähtävä ja nopea iskijä. Mäki sanoo, että hän on kuitenkin lyötävissä.

Vaikka Lopezin tyrmäyslista on näyttävä, hän ei ole vielä kertaakaan kohdannut Tatlin tasoista vastustajaa. Mäki muistuttaa myös, että Lopez ei ole vielä otellut pitkälle venynyttä ottelua.

– Aiomme viedä hänet sille alueelle nyrkkeilyssä, jossa pitää oppia tuntemaan se, miltä lyödyksi tuleminen tuntuu.

– Uskon, että hän tulee olemaan ison yllätyksen edessä 20. huhtikuuta, Mäki sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt