Nyrkkeilyn olympiamitalisti Jyri Kjäll täyttää 50 vuotta – Barcelonan ikimuistoinen tokaisu jäi elämään - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

Nyrkkeilyn olympiamitalisti Jyri Kjäll täyttää 50 vuotta – Barcelonan ikimuistoinen tokaisu jäi elämään

Porilainen Jyri Kjäll oli kovan luokan nyrkkeilijä, mutta elämä ei ole ollut helppoa kehätaistojen jälkeen. Hän täyttää sunnuntaina 50 vuotta.

Jyri Kjäll Barcelonan olympialaisissa 1992.­

13.1.2019 14:56

Olympiamitali ja MM-mitali nyrkkeilyssä on kova saavutus. Sellaiseen on pystynyt Jyri Kjäll, joka täyttää tänään 50 vuotta. Kerrataanpa köytetyssä kehäneliössä ansioituneen porilaisen menestyksen hetket.

Keväällä 1992 Italian San Pellegrinossa järjestettiin nyrkkeilyturnaus, joka oli historiallinen. Kansainvälinen olympiakomitea rajoitti ensimmäistä kertaa olympiakisoihin pääsevien nyrkkeilijöiden määrän. Karsintaturnauksista Barcelonan kehään otettaisiin 364 ottelijaa.

Suomalaisiskijöiden esitykset olivat olleet 1990-luvun alussa hyvin vaatimattomia, joten toiveita olympiapaikasta ei juuri elätelty, kun sinivalkoiset ”bokraajat” matkasivat San Pellegrinoon. Urheiluväen hämmästykseksi Suomi saavutti kaksi olympiapaikkaa, mutta tuohon aikaan se ei vielä riittänyt kisapuvun sovittamiseen.

Lapin mies jäi rannalle

Suomen olympiakomitea päätti valita kisoihin porilaisen Jyri Kjällin (*13.1.1969), mutta Rovaniemen Petri Männikön näyttö ei riittänyt urheilujohtajille. Näin 63,5 kilon sarjassa iskevä Kjäll matkasi Kataloniaan seuranaan vain valmentaja Risto Meronen.

Barcelonan kehästä Kjälliltä ei odotettu juuri mitään, mutta kuinkas kävikään. Ensimmäisessä matsissa Espanjan lyhytkasvuinen Sergio Rey hyytyi 177-senttisen suomalaisen käsittelyssä kotiyleisön äänekkäästä kannustuksesta huolimatta.

Toisella kierroksella tuli vastaan Italian Michele Piccirillo, jolle Kjäll oli hävinnyt karsintaturnauksessa. Tämä ottelu näytettiin myös Suomen tv-katsojille, ja kotimaan nyrkkikansan iloksi Kjäll sai revanssin pistein 12–5.

Kolmannessa matsissa vastaan tuli nuorten turnauksista tuttu Unkarin Laszlo Szücs. Suomalainen hallitsi ottelua mielin määrin, mistä kertoivat tuomaripisteet 9–1. Näin Kjäll oli varmistanut mitalin, joka oli Suomen olympiahistorian 23:s.

Kuuluisa tokaisu

Välierässä tuli vastaan kovempi karju. Kuuban Hector Vinent oli nuorten maailmanmestari ja sarjan hurjin iskijä. Porin NMKY:n nyrkkeilijä joutui ensin pyytämään apua ylhäältä, mutta kun sekään ei auttanut, Kjäll joutui tunnustamaan tosiasiat. Valmentaja Meronen yritti toisen erän jälkeen valaa uskoa suojattiinsa kehäkulmauksessa.

– Pane nyt tota kaikki peliin, Meronen ohjeisti.

Kjäll kuunteli tyynenä ja vastasi:

– v***u, ei pysty.

Sadattuhannet katsojan todistivat tilanteen kotisohvillaan. Kjällin lakoninen toteamus on jäänyt elämään suomalaiseen urheilumytologiaan.

Suomalainen oli ylittänyt itsensä tappiosta huolimatta. Finaaliottelussa Vinent otti helpon voiton Kanadan Marc Leducista.

Kuuban Hector Vinentt oli liian kova pala olympiavälierässä.­

Barcelonan olympialaisten suomalaismitalistit ryhmäkuvassa Helsinki-Vantaan lentokentällä elokuussa 1992. Mikko Kolehmainen (vas.), Seppo Räty, Tomi Poikolainen, Jari Lipponen, Ismo Falck, Jyri Kjäll ja Antti Kasvio.­

Hakametsä huusi

Seuraavana vuonna Kjäll osoitti, että olympiamenestys ei tullut sattumalta. Talven ja kevään 1993 turnaukset olivat menneet heikosti, joten toukokuussa Tampereella järjestettävistä MM-kisoista ei odotettu ihmeitä. Tälläkin kertaa porilainen marssi kehään voittajan asenteella, mikä näkyi myös tulostaululla.

Kahden voiton jälkeen iskettiin mitalista. Kun Romanian Leonard Doroftess kukistui pistein 8–4, mitali oli varma. Kjäll kertoi lehtimiehille lähtevänsä voittamaan myös välierää, vaikka vastaan asettui venäläinen Oleg Saitev. Hakametsän halli oli revetä liitoksistaan Kjällin takoessa 8–5-voiton Saitevista, jonka vyöllä oli nuorten maailmanmestaruus.

Loppuottelussa tuli vastaan edellisvuoden tapaan Kuuban Vinent. Häntä vastaan ei auttanut rukoilu eikä kiroilu. Havannan heijari heilahti siihen tahtiin, että suomalainen joutui hakemaan vauhtia kanveesista. Kuubalainen serenaadi soi vielä korvissa, kun Kjäll kuuli tuomarien pisteet, jotka olivat 7–1 Vinentin hyväksi.

Floridan lämmössä

Vuonna 1994 Kjäll riisui paitansa ja muutti Floridaan. Ammattilaisuran saldo oli komea: 24 ottelua, joissa vain yksi tappio (teknisellä tyrmäyksellä). Suomalaisen oikea suora oli väkevä, mutta häntä avustaneet promoottorit vähemmän päteviä. Vuonna 2001 suomalainen otti uransa komeimman voiton tyrmäämällä Christian Bladtin.

Sen jälkeen ura jatkui vielä vuoden, sillä Kjäll lopetti nyrkkeilyn keväällä 2002.

Kjell on juuri tyrmännyt 58 sekunnissa Englannin Steve Tuckettin Helsingissä maalikuussa 1997.­

Jyri Kjällin ammattilaisura päättyi huhtikuussa 2002 Helsingissä käytyyn otteluun Monney Sekaa vastaan.­

– Eivät kai taidot riittäneet, ja oli siinä managerisäätöäkin, Kjäll arvioi ammattilaisuraansa Tommi Hannulan haastattelussa Helsingin Sanomissa vuonna 2014.

Kjäll oli yksinhuoltajan poika Porista, eikä hän ollut kasvanut pumpulissa. Hänen ottelunsa lähettänyt tv-kanava Filmnet maksoi nyrkkeilijän elämisen Yhdysvalloissa ja antoi käyttörahaa parituhatta dollaria kuukaudessa.

Samassa paikassa treenasi useita Kuubasta loikanneita nyrkkeilijöitä, joiden palkka oli todella pieni.

– Yhdellä kaverilla oli aina itse tehdyt ruoat mukana, kun menimme Floridassa rannalle. Minä ajattelin, että ostan mieluummin rantaravintolasta, kun niitä kerran on, Kjäll sanoi HS:n haastattelussa.

Tuomioita siviilissä

Kjällin mukaan muistot mukavasta elämästä Floridassa tekivät ammattilaisurasta kokemisen arvoisen.

Uransa jälkeen Kjäll pysyi pois nyrkkeilystä ja päätyi liikuntapaikkahommiin, aluksi Helsingissä Talin urheilupuistossa. Sen jälkeen hän on toiminut myös ravintoloiden vahtimestarina. Viime vuodet Kjäll on asunut Harjavallassa, jossa hän työskentelee liikuntapaikkojen hoitajana.

Vuonna 2014 Kjäll sai yllättäen kirjeen vanhalta taistelutoveriltaan, kun HS:n toimittaja toi Hector Vinentin terveiset Havannasta.­

2010-luvulla Kjäll on joutunut useampaan kertaa leivättömän pöydän ääreen, sillä hänet on tuomittu kolmesti pahoinpitelystä ja kerran rattijuopumuksesta.

Vielä 50-vuotiaanakin Kjäll on yhä edellinen suomalainen nyrkkeilyn olympiamitalisti miesten puolella.

Luitko jo nämä?