Floyd Mayweather tienasi 8 miljoonaa kahdessa minuutissa – haukuttu nyrkkeilynäytös yllätti Amin Asikaisen

Julkaistu:

Nyrkkeily
Nyrkkeilyn supertähti Floyd Mayweather kävi kuittaamassa helpon voiton ja miljoonapotin ottelussa, joka jakaa voimakkaasti mielipiteitä.
Entinen huippunyrkkeilijä Floyd Mayweather, 41, väläytti jälleen bisnesmiehen taitojaan. Uransa vuonna 2015 päättänyt moninkertainen maailmanmestari tarvitsi tällä kertaa kaksi minuuttia tienatakseen useita miljoonia.

Mayweather, 41, kohtasi maanantaina Japanin Saitamassa järjestetyssä näytösottelussa japanilaisen potkunyrkkeilijän Tenshin Nasukawan, 20. Ennen ottelua Mayweather kertoi tienaavansa kohtaamisesta yhdeksän miljoonaa dollaria eli 7,9 miljoonaa euroa.

Ottelua seuranneiden japanilaisfanien lysti jäi lyhyeksi, sillä Mayweatheria monta kiloa kevyempi Nasukawa jäi täydellisesti jyrän alle. Yhdysvaltalainen iski parissa minuutissa vastustajansa kolmesti lattiaan. Sitten Nasukawan valmentaja keskeytti epätasaisen näytöksen.

Kohtaaminen jakoi jyrkästi mielipiteitä. Nyrkkeilyn ystävät kutsuivat erikoista näytösottelua farssiksi, osa piti kohtaamista jopa sopuotteluna.

Englantilainen nyrkkeilytoimittaja Sheldan Keay kutsui Mayweatheria historian kovimmaksi bisnesmieheksi.

Mayweather itse sanoi, ettei ollut valmistautunut rahaotteluun oikeastaan millään tavalla. Yhdysvaltalainen ei ymmärtänyt faneilta saamaansa kritiikkiä, vaan sanoi tarjonneensa yleisölle ennen kaikkea viihdettä.

Entinen ammattinyrkkeilijä Amin Asikainen, 42, ihmetteli voittamattoman tähtinyrkkeilijän tapaa päättää ottelu parissa minuutissa. Vanhojen nyrkkeilymestarien tähdittämien näytösottelujen luonne on ollut yleensä erilainen.

– Yleensä niissä sovitaan, ettei lyödä ihan täysillä ja jätetään se viimeinen isku antamatta. Ideana on, että se olisi yleisöön menevä ottelu, itsekin näytösotteluissa esiintynyt keskisarjan Euroopan mestari sanoi Ilta-Sanomille.

– Siinä illassa on ollut varmaan joitain esiotteluja, mutta oli outoa, että Mayweather lähti päättämään ottelua niin nopeasti. Olisi voinut luulla, että hän olisi antanut yleisölle vähän muutakin nähtävää.


Asikainen arveli, että Mayweather halusi osoittaa ylivoimaisuutensa ison yleisön edessä.

– Japanilainen saattoi luulla ennen matsia, että hänellä olisi ollut mahdollisuuksia vähän vanhempaa kaveria vastaan. Mayweather saa kuitenkin olla aika vanha ennen kuin joku pääsee yllättämään hänet.

”Samanlaisia farsseja”

Mayweather voitti ammattilaisurallaan kaikki 50 otteluaan. Nasukawa on ollut leipälajissaan voittamaton, mutta se ei paljon painanut uudenvuoden aaton nyrkkeilyshow’ssa.

Ottelu oli jo lähtökohdiltaan äärimmäisen epätasainen. Mayweather on yksi lajinsa kaikkien aikojen parhaista, minkä lisäksi hänellä ja Nasukawalla oli melkoinen kokoero.

– Maailman parhaat nyrkkeilijät eivät ole voineet seistä täyttä aikaa häntä vastaan. Miten monta kiloa kevyempi potkunyrkkeilijä olisi pystynyt siihen? Asikainen sanoi.

Vuonna 2015 Mayweatherille hävinnyt filippiiniläistähti Manny Pacquiao piruili jenkkinyrkkeilijälle Twitterissä näytösottelun jälkeen.

– Tässä on uuden vuoden lupaukseni. Kohtaan jatkossakin vain kokeneita vastustajia, jotka ovat kokoisiani tai isompia, Pacquiao ilmoitti.

Arvostetun urheilun aikakauslehden Sports Illustratedin nyrkkeilytoimittaja Chris Mannix kirjoitti ottelun olleen ”yhtä typerä kuin voitiin olettaa”.

Asikainen ei lähtenyt arvostelemaan Mayweatherin ansaintakeinoja.

– Onhan kiekkoliiga NHL:ssäkin näytösotteluja, ja ne ovat samanlaisia farsseja. Ketä sellainen kiinnostaa? Ei ketään. Mutta jos joku haluaa maksaa näytösottelusta tuollaisen summan, tietenkin sinne mennään hakemaan rahat pois.


Rahakkaat ottelut ovat tulleet vuosien varrella Mayweatherille tutuiksi. Kamppailulajimaailma kohisi vuonna 2017 jenkkinyrkkeilijän ja irlantilaisen vapaaottelutähden Conor McGregorin kohtaamisesta, josta Mayweather tienasi arvioiden mukaan yli 100 miljoonaa euroa.

Tuo ottelu päättyi kymmenennessä erässä Mayweatherin teknisellä tyrmäyksellä tulleeseen voittoon. Asikainen kokee, että halutessaan Mayweather olisi voinut pyöritellä McGregoria maanantaisen japanilaisvastustajansa tavoin.

– Ihmettelen, miksei hän lyönyt aikoinaan McGregoria pihalle. Mayweather olisi voinut tehdä McGregorille saman tempun kuin japanilaiselle. Silloin näki kuitenkin selvästi, että se oli sovittu matsi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt