Robert Heleniukselta vaaditaan oikeudessa yli 80 000 euroa – IS:n haltuunsa saamat sähköpostiviestit kertovat totuuden isän roolista - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

Robert Heleniukselta vaaditaan oikeudessa yli 80 000 euroa – IS:n haltuunsa saamat sähköpostiviestit kertovat totuuden isän roolista

Robert Heleniuksen entiset asiainhoitajat laskevat tehneensä tälle töitä kymmenien tuhansien eurojen edestä. Riitaa puidaan parhaillaan käräjäoikeudessa.

Robert Heleniuksen ja hänen entisten asianhoitajiensa välistä riitaa käsitellään tällä hetkellä Ahvenanmaan käräjäoikeudessa.­

4.12.2018 6:39 | Päivitetty 4.12.2018 12:03

Robert Helenius saapui 17. huhtikuuta 2014 ammattinyrkkeilymanageri Jaakko Helmisen asuintaloon Kirkkonummen Upinniemeen.

Paikalla oli Heleniuksen ja Helmisen lisäksi Seppo Finnilä, miesten yhteinen tuttava. Finnilä oli vihjannut Heleniukselle, että Helminen voisi auttaa nyrkkeilijää selvittämään ongelmansa.

Ongelmia Heleniuksella nimittäin oli. Hän oli hiljattain muuttanut Saksasta Suomeen ja jättänyt nyrkkeilytallinsa Sauerlandin. Heleniuksen rahat olivat lopussa, eikä hän keksinyt, miten päästä eroon sopimuksesta Sauerlandin kanssa.

Tähän yksimielisyys seuraavan kahdeksan kuukauden tapahtumista ja niiden seurauksista päättyykin. Erimielisyyksiä ratkotaan parhaillaan Ahvenanmaan käräjäoikeudessa.

Helminen ja asianajaja Jussi Kokkila vaativat Heleniukselta yhteensä reilun 65 000 euron edestä palkkioita suorittamistaan palveluista. Korkoineen summa kohoaa yli 80 000 euron.

Heleniuksen mielestä hän ei ole kaksikolle velkaa euroakaan.

Ilta-Sanomat on tutustunut osapuolten toimittamiin kirjallisiin todisteluihin. Varsinainen pääkäsittely on vuorossa näillä näkymin ensi keväänä, ellei sitä ennen saavuteta sovintoratkaisua.

Helminen ja Kokkila ovat toimittaneet käräjäoikeudelle runsaan määrän tekstiviestejä ja sähköpostikirjeenvaihtoa. Niiden avulla he pyrkivät todistamaan tehneensä mittavan määrän töitä ratkaistakseen Heleniuksen riidat Sauerlandin kanssa.

Helenius sanoo käräjäoikeudelle toimittamassaan vastauksessa, että hänen mielestään yhteistyö Helmisen ja Kokkilan kanssa oli provisiopohjaista. Koska yhteistyö ei johtanut otteluihin, Helenius ei katso olevansa velvollinen korvaamaan tehtyä työtä.

Osapuolet eivät solmineet koskaan kirjallista toimeksiantoa.

Saksassa maaliskuussa 2013 britti Michael Sprottia vastaan käydyn voittoisan ottelun jälkeen Helenius iski seuraavan kerran vasta lähes päivälleen kahden vuoden päästä Tallinnassa.­

Helminen otti heti Heleniuksen tavattuaan yhteyttä tuttavaansa, varatuomari Kokkilaan. He alkoivat selvittää, miten Helenius pystyisi purkamaan sopimuksensa Sauerlandin kanssa.

Kun sopimuksen yksipuolinen purkaminen osoittautui vaikeaksi, Helminen ja Kokkila alkoivat neuvotella Sauerlandin kanssa uudesta, Heleniukselle edullisemmasta sopimuksesta.

He värväsivät tuekseen saksalaisjuristi Sebastian Cordingin, joka oli aikaisemmin avustanut ammattinyrkkeilijöitä.

Helminen ja Kokkila sopivat tapaavansa Cordingin Hampurissa 3. marraskuuta sopiakseen tarkemmin neuvottelustrategiastaan. Heidän oli tarkoitus kokoontua Helmisen kotona edellisenä iltana ennen lentoa Saksaan.

Helenius ei kuitenkaan saapunut paikalle. Helminen lähetti hänelle useita tekstiviestejä ennen kuin sai vastauksen:

– Minulla on semmonen draama menossa, että ei pääse lähtemään mukaan huomenna, Helenius viestitti.

Helminen ja Kokkila matkustivat Saksaan kahdestaan. 6. marraskuuta. Helenius lähetti asiainhoitajilleen sähköpostin, jossa hän kertoi halustaan ”jäähdyttää tilanne kaikilla rintamilla”.

– Kiitos kuin olette yrittäneet auttamaan. Jaakko ja Jussi, valitettavasti ei pysty tällä hetkellä eikä oikeastaan kiinnosta enää, Helenius päätti viestin.

Helminen ja Kokkila jatkoivat neuvotteluita Sauerlandin kanssa, mutta Helenius ei enää niihin ottanut paljon kantaa.

1. helmikuuta 2015 Kokkila ilmoitti Sauerland-tallin toimitusjohtajalle Chris Meyerille, että he eivät ole saaneet nyrkkeilijään yhteyttä joulukuun jälkeen. Kokkilan mukaan yhteistyö heidän välillään oli siten ohi.

Alle kaksi viikkoa myöhemmin Helenius kertoi tiedotustilaisuudessa palaavansa kehään Tallinnassa ja että häntä edustaa Lakiasiaintoimisto Kari Uoti. Uoti totesi, että sopimus Sauerlandin kanssa on sanottu irti.

”Isäni ei ole koskaan edustanut minua”

Heleniuksen neuvotteluita Sauerlandin kanssa vaikeutti hänen isänsä Karlin toiminta.

Karl Helenius esitti joulukuussa 2013 tiedotustilaisuudessa kovia syytöksiä Sauerlandia kohtaan. Jaakko Helmisen ja Jussi Kokkilan toimittamasta todistusaineistosta ilmenee, että hän yritti sen jälkeen neuvotella poikansa puolesta saksalaistallin kanssa.

Sauerlandin toimitusjohtaja Meyer vaati Karl Heleniukselta julkista anteeksipyyntöä, eivätkä neuvottelut edenneet.

30. huhtikuuta 2014 Karl Helenius lähetti Meyerille sähköpostiviestin, jossa hän uhkasi ”paljastaa totuuden” Sauerlandin toiminnasta tiedostusvälineille.

Meyer välitti viestit Robert Heleniukselle, joka vastasi seuraavana päivänä:

– Isäni Karl ei ole koskaan edustanut minua eikä koskaan edusta. Luulin, että tiesit jo sen. Olen yrittänyt kertoa hänelle, ettei hän tekisi mitään, mutta hän ei kuuntele, Helenius kirjoitti.

Käräjäoikeuden asiakirjoista löytyy muiden muassa tämä Robert Heleniuksen Sauerland-tallin toimitusjohtajalle lähettämä sähköpostiviesti.­

Henkisesti ja taloudellisesti raskas riita

Riita Sauerlandin kanssa oli Robert Heleniukselle henkisesti ja taloudellisesti erittäin raskas. Asia käy ilmi oikeudenkäyntimateriaalista. Helenius kertoi asiainhoitajilleen, ettei hänellä ole rahaa maksaa mahdollisia oikeudenkäyntikuluja.

– Matsista ja kunnosta en ole ihan varma en ole pystynyt kahteen viikkoon oikein tekee mitään. Ja tää tilanne ottaa aikalailla psyykkeeseen, Helenius kirjoitti Jaakko Helmiselle toukokuussa 2014.

Helenius hakeutui töihin jätteenkäsittelylaitokselle ja sai Seiska-lehdeltä rahaa jutuista. Hän myös kertoi, että oli saanut Ahvenanmaan rahapeliyhtiöltä PAF:lta 50 000 euron tarjouksen yhteistyöstä. Myöhemmin Helenius ryhtyikin yhteistyöhön PAF:n kanssa.

Helminen esitteli Heleniukselle Ville Mäkelän, jonka oli tarkoitus toimia Heleniuksen fyysisenä valmentajana. Helenius kertoi sähköpostissaan Mäkelälle harjoittelustaan vaikeassa tilanteessa.

– Terve, olen nyt Ahvenanmaalla ja aloitin juoksun eilen ja 5 km oli ihan passeli siinä meni 32 minuttia. kolme viikkoa mennyt ja treeni on ollut aika vähissä eli kolme kertaa viikossa leikkimielistä lentopalloa, frisbeegolfia ja semmosta.

Yhteistyö Mäkelän kanssa ei jatkunut pitkään. Kun Helenius palasi kehään maaliskuussa 2015, häntä valmensi Johan Lindström. Helenius on otellut paluunsa jälkeen 11 kertaa ja voittanut otteluista 9. Edellisessä ottelussaan syyskuussa hän tyrmäsi Erkan Teperin.

Otsikkoa muutettu 12.04.

Luitko jo nämä?