Kommentti: Näistä syistä Tanssii tähtien kanssa -kisan voitto voi silottaa Edis Tatlin tietä kohti MM-ottelua

Julkaistu:

Kommentti
Tanssii tähtien kanssa -kisan voitto avasi uusia mahdollisuuksia Edis Tatlin nyrkkeilyuralle, kirjoittaa Mikko Marttinen.
Edis Tatli on voittanut ammattinyrkkeilyn EM-ottelun useammin kuin kukaan toinen suomalainen, kuusi kertaa. Ilta-Sanomien kannen pääaiheeksi hän nousi ensi kertaa elämässään kuitenkin vasta tanssikengät jalassa.

1,6 miljoonaa suomalaista näki sunnuntai-iltana, kun Tatli kruunattiin parinsa Katri Mäkisen kanssa Tanssii tähtien kanssa -kisan voittajaksi. Kovempia katsojalukuja kerää Suomen televisiossa vain Linnan juhlat.

Jos Tatlilla olisi ammattitaitoinen promoottori, liput hänen seuraavaan otteluunsa olisivat tulleet myyntiin maanantaina. Koskaan aikaisemmin hän ei ole ollut yhtä tunnettu nimi.

Tyhjät katsomot

Tatli, 31, nousi tanssikisan voittajaksi samoilla avuilla, joilla hän on saavuttanut menestystä nyrkkeilykehässä. Hän on motorisesti erittäin lahjakas urheilija, joka olisi voinut pärjätä monessa muussakin lajissa. Lisäksi hänellä on voitontahtoa ja kykyä pitkäjänteiseen harjoitteluun.

Ammattinyrkkeilybisneksessä tämä ei kuitenkaan riitä. Uralla eteneminen vaatii myös osaavia taustajoukkoja.

Tatlin takana on ennen kaikkea yksi mies, Pekka Mäki. Hän otti vuonna 2007 jo lopettaneen nyrkkeilijän talliinsa ja valmensi tätä ammattilaisdebyytistä Euroopan mestariksi asti. Vuonna 2014 Tatli pääsi jopa WBA-liiton MM-otteluun asti mutta hävisi Richar Abrilille.

Viime vuodet Tatlin ura on kuitenkin polkenut paikallaan. EM-puolustukset keskinkertaisia nyrkkeilijöitä vastaan ovat puuduttaneet sekä yleisön että nyrkkeilijän itsensä. Tatli on puhunut avoimesti motivaatiovaikeuksistaan, ja katsomot ovat kumisseet tyhjyyttään.


Tänä vuonna Tatli on otellut vain kerran. Minuuteissa mitattuna hän on kisannut tanssiparketilla enemmän kuin kehässä.

Mäki on markkinoinut Tatlin jokaista ottelua viimeisenä askeleena kohti MM-kehää, mutta hän ei ole pystynyt järjestämään suojatilleen isoja otteluita. Jos lipunostajia on satoja, ei vastustajalle voi maksaa miljoonia.

Tatli ei koskaan onnistunut nousemaan nyrkkeilijänä yhtä suosituksi kuin vaikka Amin Asikainen. Mäen vahvuudet ovat valmentamisessa, eivät myymisessä.

Tatli on saanut myös ottelutarjouksia ulkomailta. Hän on kieltäytynyt jokaisesta. Syynä on ollut joko lojaalisuus Mäkeä kohtaan tai arkuus vieraskehässä ottelemiseen. Siihen on hyviä syitä. Ammattinyrkkeilyssä voittajaa eivät päätä Jorma Uotinen tai Helena Ahti-Hallberg vaan pistetuomarit, jotka harvoin vierailijaa hellivät.

Pitkä haaste

Huhujen mukaan tanssikisaan osallistuminen epäilytti Mäkeä. Hän saikin neuvoteltua tuotantoyhtiön kanssa Tatlille luvan vetäytyä kisasta kesken kaiken, mikäli nyrkkeilijä saisi yllättäen houkuttelevan ottelutarjouksen.

Sellaista ei tullut, ja nyt Mäki voikin olla onnellinen suojattinsa menestyksestä. Tatlin seuraavaa ottelua on huomattavasti helpompi markkinoida kuin aikaisemmin.

Yleisön muisti on kuitenkin lyhyt, eikä aikaa ole hukattavaksi loputtomasti.

Mäki sanoi eilen, että Tatlin seuraavaa ottelua kaavaillaan maaliskuulle. Tatli on korkealla IBF-liiton rankingissa, ja Mäki puuhaa Tatlille liiton sanktioimaa MM-karsintaottelua. Vastustajaksi on vahvimmin ehdolla japanilainen Masayoshi Nakatani.

Nakatani, 29, on voittanut kaikki 17 ammattilaisotteluaan, mutta hän on maailman tasolla vielä testaamaton. Nakatani tarjoaisi Tatlille erityisen haasteen, sillä hän on 180-senttinen. Sen pituisia nyrkkeilijöitä ei kevyessä sarjassa (61,2 kiloa) montaa ole.

MM-karsintaottelun järjestäjä määräytyy viime kädessä tarjouskilpailun perusteella. Ilman tanssimenestystä harva suomalaispromoottori uskaltaisi kovin suuria summia Tatlin ottelun järjestämisestä maksaa. Nyt tilanne on toinen.

Kotikehä voi ratkaista tasaisen ottelun voittajan. Edis Tatli saattoi tanssia tiensä MM-kehään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt