Nyrkkeily

TTK-suosikki Edis Tatlilta tunnustus tanssiohjelman kulisseista – nyrkkeilijä koki odottamattoman herätyksen

Julkaistu:

Nyrkkeily
MM-otteluun tähtäävä Edis Tatli löysi kadonneen nyrkkeilymotivaation tanssitreeneistä.
Tanssii tähtien kanssa -kisan parketilla viilettävä ammattinyrkkeilijä Edis Tatli on tullut kuluvan kuukauden aikana tutuiksi niillekin, joille nyrkkeily on tuntematon laji.

Notkealanteinen ja tunteella esityksiin eläytyvä Tatli, 31, on saanut tuomaristolta ylistystä ja noussut kilpailun suosikkien joukkoon – siitäkin huolimatta, että hän kuvailee aikaisempaa tanssikokemustaan käytännössä olemattomaksi.

– Jonkun frendin kanssa olemme näyttäneet tosi harvoin pari muuvia, kun olemme käyneet nuorempana baareissa. Yleensä en ole kehdannut tanssia julkisilla paikoilla, Tatli kertoo Ilta-Sanomille.

Maailmanlaajuisesti suositun tanssiohjelman formaatti oli Tatlille ennestään tuttu. Kosovolaissyntyisen urheilijan kotona katsottiin turkkilaisia kanavia, joissa esitettiin muun muassa paikallista TTK:ta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun kutsu Suomen TTK:hon tuli,Tatlilla oli ristiriitaiset tunnelmat.

– Olin miettinyt, että jos menisin johonkin ohjelmaan, niin juuri tähän. Olemme katsoneet vastaavia ohjelmia veljen ja kavereiden kanssa. Osallistuihan (nyrkkeilylegenda) Floyd Mayweatherkin ohjelman jenkkiversioon.

Toisessa vaakakupissa painoi nyrkkeilyuran kehitys. EM-tittelistä luopuneen Tatlin seuraava tähtäin on MM-ottelussa, jonka hän haluaisi toteutuvan ensi vuonna.

Päätös osallistumisesta ohjelmaan syntyi pitkän harkinnan ja perhepiirin suostuttelun jälkeen. Tanssiparketeilla nyrkkeilijä koki herätyksen, jollaista ei osannut odottaa.

Tatli harjoittelee tanssiparinsa Katri Mäkisen ohjauksessa 4–5 tuntia joka päivä. Kova treenimäärä, vaihtuvat koreografiat, pienimpienkin yksityiskohtien hiominen ja kasvava vaatimustaso ovat panneet kehien mestarin koville.

– Olin oikeasti sokissa. Kuvittelin, että tanssi olisi ollut paljon helpompaa.

Tatli on ollut nyrkkeilijänä tuuliviiri, jonka motivaatio on ollut toisinaan hukassa. Etenkin viime aikoina ammattinyrkkeilijän rutiinit ovat tuntuneet puuduttavilta.


Tanssitreenit ovat olleet henkistä terapiaa mutta myös tehokas muistutus, miten paljon huipulle pääsy lajissa kuin lajissa vaatii.

– Nyt kun olen päässyt nyrkkeilytunnelin ulkopuolelle, olen alkanut ikävöidä työtäni, Tatli sanoo.

– Isä on aina sanonut, että teen tosi vähän nyrkkeilyn eteen, mutta tässä tajusin, että minun pitäisi oikeasti tehdä lajini eteen paljon enemmän.

Tatli myöntää hieman laiskotelleensa.

– Olen treenannut nyrkkeilyä päivässä 1,5 tuntia ja juossut sitten tunnin lenkin. Sehän on aika kevyttä verrattuna tähän, joten se 1,5 tunnin treeni pitäisi tehdä paljon paremmin.

Klassikkoelokuvista mallia

Nyrkkeilyllä ja tanssilla on aina ollut paljon yhteistä. Jalkatyö ja rytmi ovat molemmissa avainasemassa. Lajilegenda Muhammad Alin kepeät askeleet kehässä piirtyivät monien urheilufanien mieliin. Klassikkoelokuva Rockyssa päähenkilön piti oppia tanssimaan matkalla mestariksi.


Onko nyrkkeilytausta auttanut Tatlia kilpatanssimaailmassa?

– Siitä on ollut tosi paljon hyötyä, että minulla on rennot ja nopeat jalat. Mutta varsinkin seuraavassa tanssissa (samba) koko paketin pitää toimia. Jos jalkani toimivat, käteni ovat jäykkänä. Jos saan kädet toimimaan, vartalo on aika jäykkä.

Tatli muistuttaa olleensa jo pienenä melkoinen karateka. Se on välittynyt viime viikkoina myös tv-katsojille.

– Olemme tehneet aina isän ja veljen kanssa kaikenlaisia temppuja kuten hypitty voltteja. Olemme katsoneet paljon Jackie Chanin ja Jean-Claude Van Dammen leffoja. Van Dammen Kickboxer-elokuvan tanssia on vedetty aika monta kertaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt