Nyrkkeily

Suomen EM-mestari käy kuumana – oma laji putoamassa olympialaisista huumekauppiaaksi leimatun miehen takia

Julkaistu:

Nyrkkeily
Suomalaisia kiinnostavaa lajia uhkaa Tokion olympiakisojen ohjelmasta putoaminen.
Kansainvälinen nyrkkeilyliitto (Aiba) ilmoitti keskiviikkona, että liiton uudeksi puheenjohtajaksi valittaneen Uzbekistanin Gafur Rahimov. Kun Rahimovista tuli tammikuussa 2018 Aiban väliaikainen puheenjohtajana, Kansainvälinen olympiakomitea ärähti.

Puheenjohtaja Thomas Bach ilmoitti, että Aiba saatetaan sulkea olympialiikkeen ulkopuolelle, mikäli amatöörinyrkkeilyä hallinnoiva liitto ei saa korruptoitunutta hallintoaan kuntoon. Rahimovin puheenjohtajuus uhkaa nyrkkeilyn säilymistä olympiaohjelmassa, sillä 67-vuotias uzbekki on länsimaiden käsityksen mukaan suurrikollinen.

USA:n valtiovarainministeriö asetti Rahimovin pakotelistalle vuonna 2012, koska se pitää tätä maailmanlaajuisen heroiinikaupan avainhenkilönä.

Rahimovin vastaehdokkaaksi asettui Serik Konakbajev, mutta Aiban eilisen ilmoituksen mukaan kazakstanilainen ei saanut riittävää kannatusta. Näin Rahimov jää ainoaksi ehdokkaaksi. Konakbajevin mukaan hänellä on yli 20 maan tuki takanaan, ja hän aikoo valittaa saamastaan kohtelusta CASiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen nyrkkeilyliitto lähetti tukikirjeen Konakbajeville, ja toiminnanjohtaja Marko Laine uskoo monen muunkin maan toimineen samoin.

– Olen yllättynyt, että hän ei saanut riittävää kannatusta, Laine sanoo.

Esimerkiksi Rion olympiakehässä 2016 nähtiin manipuloituja otteluita. Kisojen jälkeen 36 arvostelu- tai kehätuomaria hyllytettiin. Tuomioissa suosittiin yleensä venäläisiä, uzbekistanilaisia tai azerbaidzhanilaisia iskijöitä.

Juuri näistä maista on virrannut eniten sponsorirahaa Aiban pankkitilille. Tai puolet rahoista on mennyt johdon omiin taskuihin. Entinen puheenjohtaja Wu Ching-kuo sai keskiviikkona elinikäisen toimintakiellon taloudellisten väärinkäytösten takia. Samassa yhteydessä Rahimovin valintaa vastustanut Italian Franco Falcinelli hyllytettiin hallitustyöskentelystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin uzbekkimiljardööri näyttää sementoineen oman asemansa ja vaarantaneen samalla monen urheilijan olympiaunelman.

– On suoraan sanottuna perseestä, jos laji tippuu olympiakisoista, tuore Euroopan mestari Elina Gustafsson täräyttää oman näkemyksensä ikävimmästä skenaariosta.

”Se oli fantastinen kokemus”

Tampereella treenaavat Mira Potkonen ja Elina Gustafsson ovat Suomen vahvimmat mitalitoivot kahden vuoden päästä käytäviin Tokion olympiakisoihin. Mikäli nyrkkeily pudotetaan kisaohjelmasta, heidän unelmansa murenee.

Riossa kaksi vuotta sitten pronssia iskenyt Potkonen pääsi maistamaan olympiahuumaa.

– Se oli fantastinen kokemus, jonka haluaisin elää uudelleen, Potkonen sanoo.

Hänen mielestään kabinettipelin ei pitäisi näkyä urheilijoiden arjessa. Suomen olympiakomitea tukee naisnyrkkeilijöiden valmistautumista vuoden 2020 kisoihin, mutta miten käy tuen, jos Tokiossa ei otellakaan.

– Surullista, jos viattomat joutuvat kärsimään.

Gustafsson ei päässyt Rioon, koska hänen sarjansa ei ollut vielä mukana.

– Olympiakisat ovat pitkäaikainen tavoite, joten tuntuisi tosi pahalta, jos sen toteuttaminen ei olisi mahdollista, Gustafsson miettii.

Räväkkänä tyyppinä tunnettu porilainen ei kuitenkaan anna ikävien uutisten häiritä jokapäiväistä iskujenvaihtoa.

– Turha stressata, kun ei voi itse vaikuttaa kabinettipäätöksiin.

Hanskat eivät jää naulaan.

– Tämä motivoi hakkaamaan säkkiä kahta kauheammin, Gustafsson puhkuu.

Jutun otsikkoa muokattu klo 12.05.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt