Nyrkkeily

Nyrkkeilyn Euroopan mestari Elina Gustafsson valittiin Vuoden homoksi – ”Nyt tuntuu, etten ole taistellut turhaan”

Julkaistu:

Nyrkkeily
Nyrkkeilijä Elina Gustafsson valittiin lauantaina Vuoden homoksi. Kunnianosoitus merkitsee hänelle paljon.
Nyrkkeilijä Elina Gustafsson, 26, sai lauantaina suuren kunnianosoituksen, kun hänet valittiin QX-lehden palkintogaalassa Vuoden homoksi.

Aiemmin Vuoden homo -tittelillä on palkittu muun muassa muusikko Saara Aalto ja uimari Ari-Pekka Liukkonen.

– Tuli kyllä ihan puskista! Vaikka ehdolla olin, en ajatellut että voitan äänestyksen. Olen tosi kiitollinen, Gustafsson kommentoi kunnianosoitusta Ilta-Sanomille sunnuntaina puhelimitse.
Kesäkuussa nyrkkeilyn EM-kultaa 69-kiloisten sarjassa voittanut Gustafsson on puhunut julkisuudessa avoimesti homoseksuaalisuudestaan ja kokemastaan homofobiasta. Ikävät kokemukset ja muistot lisäävät palkinnon tärkeyttä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olen menneisyydessä kokenut paljon homofobiaa ja se tuntuu tosi väärältä. Koska olen itse joutunut kokemaan ja käymään läpi nuo asiat, minussa herää taistelutahto. En halua, että kukaan muu joutuu käymään samoja asioita läpi. Sen vuoksi haluan olla esimerkkinä ja tuoda tätä asiaa julki, Gustafsson sanoo.

– Olen valinnut taisteluni ja nyt tuntuu, etten ole taistellut turhaan.


Vaikka ennakkoluulot seksuaalivähemmistöjä kohtaan ovat vähentyneet, Gustafssonin mielestä epäkohtia on yhä.

– Olen tehnyt aika paljon töitä sen eteen, että olen tuonut tätä asiaa näkyväksi, myös urheilupiireihin. Siellä vaaditaan paljon, koska on edelleen paljon ennakkoluuloja ja tietämättömyyttä.

– Mun mielestä urheilu tulee tasa-arvoasioissa jälkijunassa. Siksi on tärkeää, että näitä asioita tuodaan näkyväksi. Ennakkoluulot alkavat sortua ja pikkuhiljaa tämä asia saadaan hyväksyttävämmäksi ja normaaliksi. Koska eihän tässä ole mitään muuta, joillakin ihmisillä on vain joku ihmeellinen käsitys, Gustafsson sanoo.

Gustafsson juhli lauantaisessa gaalassa puolisonsa Emmi Asikaisen kanssa.

– Siellä nautittiin ja oltiin huuli pyöreänä... tai mä olin, Emmi ei. Hän oli jotenkin aavistanut tämän, Gustafsson naurahti.

Helsingissä vietetty juhlaviikonloppu on Gustafssonin mukaan viimeisiä ”vähän vapaampia viikonloppuja” hetkeen. Syksystä on tulossa kiireinen valmistautuessa marraskuussa odottaviin nyrkkeilyn MM-kisoihin. Parin viikon päästä hän lähtee Yhdysvaltoihin treenileirille ja ennen MM-kisoja kalenterissa on muitakin leirejä ja muutama turnaus.

Treenaaminen sujuu tällä hetkellä mainiosti.

– Mulla oli jalkaoperaatio, luupatti, jota kuntoutin. Nyt pääsen ihan täysipainoisesti treenaamaan, siitä on tosi hieno fiilis. On taas enemmän nälkää ja huomaan, että aivoihin on tullut taas tilaa. Luovuus nyrkkeilystä on tosi fressillä tasolla, Gustafsson iloitsee.

LUE LISÄÄ: Elina Gustafsson ryyppäsi viikonloput ja erotettiin koulusta – nyt hän on Tokion olympialaisten suuri mitalitoivo

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt