Nyrkkeily

Elina Gustafsson poseerasi alasti HS:n kuvassa – on saanut kuulla törkeitäkin kommentteja ulkonäöstään: ”Olen käynyt kovan koulun”

Julkaistu:

nyrkkeily
Elämässään rajuja asioita kokenutta nyrkkeilymestari Elina Gustafssonia ei pelottanut, kun Helsingin Sanomat pyysi häntä poseeraamaan ilkosillaan.
Elina Gustafsson on tämän vuoden suomalaisia urheilusensaatioita.

Gustafsson on noussut nyrkkeilyn huipulle pikavauhtia. Helmikuussa 2012 ensimmäistä kertaa elämässään nyrkkeilykehään noussut Gustafsson nousi Suomen mestariksi jo 2016. Samana vuonna hän iski MM-pronssia Astanassa 69-kiloisten sarjassa.

Tänä kesänä hän voitti uransa ensimmäisen Euroopan mestaruuden. Gustafsson pääsi jälleen kerran juhlistamaan triumfiaan viralliseen mitalikahvitilaisuuteen keskiviikkona, kaksi kuukautta voittonsa jälkeen.

– Siellä oli kivasti porukkaa. Olen tässä jo ehtinyt muutamat kahvit juoda välissä, hetken jouduin miettimään, että mites ne kisat menikään, Gustafsson kertoi IS:lle torstaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alati kasvavan menestyksen myötä 26-vuotiaalla riittää vientiä myös kehän ulkopuolella. Elokuun alussa hän esiintyi Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä – ilman rihman kiertämää. Gustafssonia haastateltiin lehden Sielu&Ruumis -palstalla. Kuvan otti Liisa Valonen.
– Eiks oo kommee, Gustafsson sanoo ja nauraa iloisesti.

Gustafsson sai poseeraamisidealle tukea kotoa. Hänen kumppaninsa Emmi Asikainen tuki ja suositteli idean toteuttamista.

– Kumppanini sanoi, että jos kuvaaja on hyvä, niin siitä hommasta tulee tosi vapauttava fiilis. Toimittaja kertoi, että juttuun kuuluu alastonkuva, mutta sellainen sensuelli, jossa peitetään kriittisimmät kohdat. Olin ihan että hmm, todellakin olen messissä!

Gustafsson on kertonut avoimesti, että hän saa osakseen hyvinkin törkeitä kommentteja ulkonäöstään ja jopa hänen sukupuolensa on kyseenalaistettu. Häntä ei kuitenkaan epäilyttänyt lainkaan lähteä HS:n kuvaideaan mukaan.

– En ole yhtään miettinyt, mitä ihmiset tästä puhuvat. Se kuvaus oli minun kokemukseni ja minä halusin sen. Minua ei jännittänyt, ja tilanne oli todella luonteva. Ei voi alkaa tehdä juttuja sillä asenteella, että mitähän minusta nyt ajatellaan. Tehdään se, mikä tuntuu itsestä hyvältä. Sehän tässä on idea.

Kovat kokemukset kasvattivat

Gustafsson uskoo, että hänen oma elämänkokemuksensa on opettanut asettamaan törkykommentit omaan arvoonsa. Hänen nuoruudessaan vaikeat kokemukset eivät jääneet harvinaisiksi. Koettelemukset eivät ole olleet tuntemattomia senkään jälkeen, kun hän löysi oman polkunsa nyrkkeilykehässä.

Gustafsson on joutunut kokemaan homofobiaa yksityiselämänsä ohella myös nyrkkeilyn parissa. Gustafsson sai huomata seksuaalisen suuntautumisensa vaikutukset uraansa 2015, kun hän osallistui Miss Gay Finland -kilpailuun ja paikallislehti kirjoitti asiasta artikkelin. Moni negatiivinen kokemus sai lopulta muuttamaan pois kotikaupungista Porista.

– Olen käynyt niin kovan koulun ja polun tähän pisteeseen, että aika isoja juttuja saa tulla, että ne horjuttaa mun ydintä. Olen joutunut kehittymään ihmisenä ja miettimään asioita monista näkökulmista. Ilman vaikeuksia ei olisi välttämättä tullut menestystäkään.

Sen vuoksi Gustafsson ei hätkähdä, kun Helsingin Sanomissa ja hänen omalla Instagram-tililläänkin julkaistu kuva poikii myös negatiivisen kommentin.

– Twitterissä joku sanoi, että oletko transu. Se pomppasi silmään kyllä. Mutta aivan ehdottomasti suurin osa kommenteista on ollut positiivisia. Törkykommentit ja huutelut kertovat enemmän heistä kuin minusta. Mutta joskus joutuu työstämään, ettei kukaan pääse henkilökohtaisesti satuttamaan.

Gustafsson kertoo elävänsä mahdollisimman positiivisesti. Ja kun hän katsoo taaksepäin ja miettii missä on aiemmin ollut, hän ei voi olla ilahtumatta.

– Nämä ovat jotkut vaikeita juttuja, mutta ne ovat kasvattaneet ihmisenä. Nykyisin voin vain poimia marjoja ja ajatella: ”Hienoa, Ellu! Olet päässyt näin pitkälle.”

Seuraavaksi MM-kulta, sitten Tokioon

Gustafssonin seuraava tavoite on menestyminen marraskuun MM-kisoissa. Kun plakkarissa on jo MM-pronssi vuodelta 2016 sekä EM-kulta tältä vuodelta, ei muuta tavoitetta voi olla kuin 69-kiloisten maailmanmestaruus. Kisat tulevat pian, sillä kesällä Gustafssonilta poistettiin luupatti kantapäästä. Hän pääsee noin viikon kuluttua harjoittelemaan täysipainoisesti.

Sekin on kuitenkin ”vain” välitavoite 26-vuotiaalle. Päätähtäimenä tulevaisuudessa siintää Tokio ja vuoden 2020 kesäolympialaiset.

– En ole ajatellut mitään asioita yhtään tuota pidemmälle. Se on päätavoite, maali ja päätepysäkki. Haluan pitää kaiken mahdollisimman avoimena. Kuka tietää, mitä elämä tuo tullessaan. Saatan myös jatkaa samalla tiellä, Gustafsson kuittaa ajatukset mahdollisesta ammattilaisuudesta.

– Tokio on vahvana mielessä, ja motivaatio on kovempi kuin koskaan. Sitten vedän ehkä hetken happea. Turha suunnitella sitä pidemmälle, kun asiat eivät kuitenkaan aina mene suunnitelmien mukaan.
Tuoreimmat