Nyrkkeily

Sanna, 43, laihdutti hurjat 45 kiloa – aloitti nyrkkeilyn 6 vuotta sitten, ottelee nyt ammattilaisena Skotlannissa

Julkaistu:

Nyrkkeily
Keskisarjassa otteleva Sanna Turunen pitää itseään outolintuna.
Sanna Turusen unelma toteutuu, kun hän kohtaa lauantaina skotlantilaisen Hannah Rankinin Glasgow’ssa.

Uransa ensimmäisessä titteliottelussa esiintyvän 43-vuotiaan tuusulalaisen tausta on täysin poikkeuksellinen.

WBC-liiton keskisarjassa (72,6 kg) titteliottelussa nyrkkeilevä Turunen tutustui koko lajiin vasta vuonna 2012 poikansa innostamana.

Kun Turunen avasi Tuusulan Nyrkkeilyseuran (TuusNy) harjoitussalin oven, hän painoi 114–15 kiloa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Sohvaperunasta Suomen mestariksi – Sanna laihdutti 45 kiloa

Turusta huvittaa, kun hän muistelee ensimmäisiä hetkiään nyrkkeilysalissa.

– Kuolema meinasi tulla alkulämmittelyssä. Ne isot peilit olivat vihonviimeinen juttu, kun jouduin katsomaan jaksamistani ja tekniikkaani. Mutta aloin jaksaa ja oppia. Laji vei minut täysin mukanaan, hän summaa.

Vakuutusyhtiössä ja hierojana työskentelevä Turunen pelasi nuorena jonkin verran jalkapalloa ja kävi satunnaisesti kuntosalilla, mutta sen kummallisempaan urheilutaustaa hänellä ei ole.

– Ajattelin, että tämä voisi olla minun ja pojan yhteinen juttu. Kai hän pelkäsi, kun minulla oli 45 kiloa ylipainoa ja halusi, että alan liikkua. Poika on ollut ylpeä ”hullusta” mutsistaan.

Tuusulalainen korostaa, ettei lähtenyt hakemaan painonpudotusta ihmedieettien voimalla.

– Toistuva liikunta ja suhteellisen normaali ruokavalio askel kerrallaan ja lopulliset muutokset, siinä avainasiat. Syön vieläkin herkkuja joskus. Ja olen niitä toisinaan ansainnutkin, hän naurahtaa.

”Lähden voittamaan”

Ensimmäiseen kymmenen erän koitokseensa säntäävä Turunen on voittanut viidestä ammattilaisotteluistaan neljä. Yksi niistä on päättynyt ratkaisemattomaan.

– Vastustaja loukkaantui ennen viidennen erän alkua, Turunen taustoittaa.

Kotiyleisönsä tukemana lauantaina otteleva Rankin on voittanut ammattilaisurallaan neljä kamppailua ja hävinnyt kerran.

Rankin oli valmistautunut kohtaamaan uruguaylaisen vastustajan yhtä painoluokkaa alempana kuin lauantaina. Turunen sai tiedon tittelimahdollisuudestaan kolmisen viikkoa sitten, kun Rankinin alkuperäinen vastustaja joutui vetäytymään ottelusta.

– He kyselivät minua jo huhtikuussa, mutten ollut silloin valmis ottelemaan raudanpuutteen vuoksi. Kun he ottivat uudestaan yhteyttä, emme nähneet syytä, miksen ottaisi haastetta vastaan edes pika-aikataululla. Onpahan sitten jotain muisteltavaa kiikkutuolissa.

– Olen haaveillut titteliottelusta. Etenen kohti haaveitani 43-vuotiaana ja kuusi vuotta sitten lajiin tutustuneena. On hienoa, että minut on noteerattu maailmalla. Lähden voittamaan ja olen voittaja joka tapauksessa, vaikkei vyötä tulisikaan. Olen outolintu, tällainen vanhempi naisnyrkkeilijä.

Voimakastahtoiseksi ja painavalyöntiseksi luonnehdittua Turusta kiehtoo nyrkkeilyssä itsensä haastaminen ja voittaminen.

– Kulmasta tulee apua ja ohjeita, mutta nyrkkeilijä on kehässä yksin ja joutuu tekemään päätökset ottelun aikana.

Tuusulalainen kertoo, että hän ja valmentaja-managerinsa Vesa Korpaeus ovat alustavasti suunnitelleet uran jatkumista vuoden 2019 loppuun.

– Uutena vuotena 2019 laitan hanskat naulaan – ehkä. Enää monta vuotta minulla ei ole aikaa, koska en sitten pärjää reaktionopeudessa nuoremmilleni. Mutta jos ennen sitä pääsisin vielä isompaan kehään kuin lauantaina – MM-otteluun, Turunen unelmoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt