Kommentti: Suomen olympiatoiveet ovat vaarallisten naisten varassa – mutta niitä uhkaa täydellinen romahdus - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

Kommentti: Suomen olympiatoiveet ovat vaarallisten naisten varassa – mutta niitä uhkaa täydellinen romahdus

Suomen mitalitavoite Tokiossa saattaa kaatua uzbekistanilaiseen heroiinikauppiaaseen, kirjoittaa Mikko Marttinen.

13.6.2018 15:57

Tätä olisi ollut mahdoton kuvitella vaikka kaksikymmentä vuotta sitten.

Kaksi suomalaista kohtaa kaksi venäläistä olympiaohjelmaan kuuluvan kamppailulajin arvokisafinaalissa. Kummankin finaalin jälkeen pystyyn nousee suomalaisen käsi.

Mira Potkosen ja Elina Gustafssonin tiistaina järjestämä kultainen tunti nyrkkeilyn naisten EM-kisoissa on seurausta monesta hedelmällisesti kohdanneesta kehityskulusta.

Saavutus kertoo tasa-arvosta. Suomi oli naisten nyrkkeilyn pioneerimaita 1990-luvulla. Se oli luomassa pohjaa, jonka avulla naisten nyrkkeily oli valmis olympialaisiin 2012.

Elina Gustafsson voitti Euroopan mestaruuden. Hän kukisti finaalissa venäläisen Jaroslava Jakushinan tiistaina.­

Saavutus kertoo poikkeuksellisista urheilijoista. Potkonen ja Gustafsson ovat äärimmäisen vahvatahtoisia naisia, jotka nousevat kehään vain voitto mielessään, oli vastassa kuka tahansa.

Saavutus kertoo poikkeuksellisesta valmentajasta. Maarit Teuronen osaa käsitellä kahta hyvin eriluonteista ja täysin erilaisilla tyyleillä ottelevaa nyrkkeilijää.

Saavutus kertoo suomalaisen huippu-urheilun uudesta suunnasta. Potkosen olympiapronssi herätti Olympiakomitean, joka suuntasi mittavan tuen Potkosen valmennusryhmälle. Resurssit suunnataan nykyisin tarkasti sinne, missä mitalipotentiaali on suurin.

Suurimmat olympiatoivot

Tokion olympialaisissa Potkonen ja Gustafsson ovat Suomen harvoista mitalitoivoista suurimmat.

Potkonen on voittanut nyt 48 ottelua peräkkäin. Kovimmista kilpakumppaneistaan hän on kohdannut tuona aikana kaikki muut paitsi kiinalaisen Yin Junhuan, jolle hän hävisi Rion olympialaisten välierässä. Finaalissa Yinin lyönyt ranskalainen Estelle Mossely ei jatka amatöörikehissä.

Gustafsson voitti MM-pronsia jo 2016, mutta Riossa hänen sarjansa 69 kiloa ei vielä ollut olympiaohjelmassa. Tokiossa on. Terveysvaikeutensa voitettuaan hän on noussut nyrkkeilijänä aivan uudelle tasolle.

Mira Potkonen juhli 60-kiloisten Euroopan mestaruutta.­

Potkosen ja Gustafssonin tasoisia mitalitoivoja Suomella on Tokiossa vähän. Haulikkoampuja Satu Mäkelä-Nummela ja karateka Titta Keinänen voittivat viikonloppuna maailmancupin kilpailut. Painija Petra Olli on tuore Euroopan mestari. Olemme vaarallisten naisten varassa.

Synkkä uhka

Suomen mitalinäkymien yllä on kuitenkin synkkä uhka. Potkosta ja Gustafssonia ei välttämättä nähdä Tokiossa lainkaan.

Kansainvälinen nyrkkeilyliitto Aiba on korruption riivaama. Sen pitkäaikainen puheenjohtaja, taiwanilainen Wu Ching-kuo savustettiin liitosta ulos viime vuonna syytettynä miljoonaluokan talouskupruista. Tammikussa Aiba nimesi väliaikaiseksi puheenjohtajakseen uzbekistanilaisen Gafur Rahimovin, joka on Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön mukaan keskiaasialaisen rikollisjärjestön johtaja.

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach varoitti helmikuussa, että nyrkkeily voidaan sulkea Tokion olympialaisista, mikäli Aiba ei saa asioitaan kuntoon.

Rahimovin nimityksen ohella KOK:ta hiertää nyrkkeilyn suhtautuminen dopingiin. Maailman antidopingtoimisto Wada keskustelee torstaina, miten se rankaisee Aibaa. Lajiliitto myönsi nyrkkeilyn ensi vuoden MM-kilpailut Venäjälle, vaikka Venäjä ei ole sitoutunut Wadan sääntöihin.

Suomen neljän mitalin tavoitteen onnistuminen Tokiossa on siis uzbekistanilaisen heroiinikauppiaan varassa. Se ei ole paras mahdollinen tilanne.

Luitko jo nämä?