Nyrkkeily

Verinen laji vietti yli sata vuotta vain alamaailmassa, mutta palasi nyt kilpakehiin – ”En uskonut tekeväni tätä laillisesti”

Julkaistu:

nyrkkeily
Yli sata vuotta laittomana ollut kamppailulaji nousi takaisin kilpakehiin Yhdysvalloissa.
Paljain käsin käydystä nyrkkitappelusta harvoin tulee mieleen kilpaurheilu. Yli sadan vuoden ajan järjestetyt nyrkkitappelut olivat laitonta alamaailman touhua Yhdysvalloissa.

Raju laji nousi kuitenkin takaisin päivänvaloon lauantaina Wyomingin osavaltion pääkaupungissa Cheyennessa käydyssä verisessä tapahtumassa. USA Todayn mukaan kerta oli ensimmäinen sitten vuoden 1889, kun paljain käsin oteltu nyrkkeilytapahtuma järjestettiin laillisesti Yhdysvalloissa.

Ennen lauantaita paljaat rystyset viuhuivat suurelle yleisölle viimeksi Yavapain alkuperäisasukkaiden heimon alueella Arizonassa vuonna 2011. Tapahtumalla ei kuitenkaan ollut liittovaltion tai osavaltion suostumusta, sillä ne eivät sido heimon aluetta.

Tuolloin alamaailman tunnetun nyrkkisankarin Bobby Gunnin voitto-ottelu Richard Stewartista keräsi yli miljoona maksavaa asiakasta verkossa. Ottelun promoottori David Feldman ymmärsi ihmisten kiinnostuksen ja alkoi etsiä lajin sallivaa osavaltiota. Maan luoteisosasta hän löysi sellaisen, ja Wyoming laillisti paljain käsin käydyn nyrkkeilyn tämän vuoden maaliskuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Odotus kannatti. Lauantain jykevää kamppailuviihdettä tarjonnutta Bare Knuckle Fighting Championship -tapahtumaa seurasi paikan päällä pari tuhatta katsojaa, ja verkossa katsomisoikeuden lunasti kertamaksulla kymmenet tuhannet. Feldman oli illan promoottori, ja ringissä nähtiin luonnollisesti myös Gunn.

Lajin säännöt eivät eroa merkittävästi hanskoin käydystä nyrkkeilystä. Otteleminen tapahtuu pystyssä ja vain käsiä käyttäen.

Kamppailukehien tunnettuja nimiä riitti ottelukortissa. Pääottelussa voiton vei UFC-vapaaottelusarjan entinen raskaan sarjan mestari Ricco Rodriguez. 40-vuotias konkari kaatoi toisen vapaaottelijan Lewis Rumseyn, 28, tuomariäänin.

Raskaan sarjan vapaaottelijoita nähtiin muitakin. Arnold Adamsin ja D.J. Lindermanin kamppailussa syntyi rumaa jälkeä, kun Adams takoi vastustajansa kasvot uuteen uskoon.

Illan nopein tyrmäys vaati vain yhden lyönnin ja 18 sekuntia, kun Sam Shewmakerin oikea koukku tiputti Eric Prindlen. Vuosia amatöörinyrkkeilyä harrastanut Shewmaker lunasti paikan Wyomingin otteluiltaan testien kautta.

– En ikinä unelmoinutkaan, että pääsisin tekemään tätä laillisesti. Olen ollut monissa laittomissa nyrkkitappeluissa, Shewmaker kertoi USA Todayn mukaan.

– Sieltä mistä olen kotoisin, se (nyrkkitappelut) on rajua touhua, mutta tappelijat ovat myös herrasmiehiä. Voidaan tapella, nousta ylös, kätellä ja mennä yhdessä kaljalle, Missourin osavaltion kasvatti Shewmaker valaisi.

Ainoassa naisten välienselvittelyssä pidemmän korren vei australialainen vapaaottelija Bec Rawlings. Alma Garcia taipui Rawlingisin käsittelyssä toisen erän teknisellä tyrmäyksellä.

– Se tuntui rajuimmalta mahdolliselta kamppailu-urheilun muodolta. Menet vain ottelemaan ja heität nyrkkisi kehiin, Rawlings kommentoi.

Brisbanesta asti tullut Rawlings sanoi, ettei ero hanskojen kanssa käytyyn otteluun ollut kummoinen.

– Tuntui samalta tulla lyödyksi kuin vapaaottelussa. Ero tuntui omissa rystysissäni. Kun löin, se sattui hieman enemmän, Rawlings kertasi.

Samoilla linjoilla oli 44-vuotias Tony Lopez, joka voitti oman kamppailunsa Joey Beltrania vastaan. Ottelu oli luultavasti illan verisin.

– Rystyset eivät tuntuneet miltään. Olen aina halunnut otella ilman hanskoja, ja sain siihen mahdollisuuden täällä, Lopez sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt