Eva Wahlströmin vastustajan traaginen tausta – joutui vanhempiensa pahoinpitelemäksi: ”Pienenä sitä piti normaalina”

Julkaistu:

Nyrkkeily
Eva Wahlströmin MM-haastaja Melissa St. Vil on kokenut elämässään ja urallaan kovia.
– Moi moi! aurinkoisesti hymyilevä nainen hihkaisee ja levittää kätensä halauksen merkiksi.

Melissa St. Vil oppi hiljattain suomenkielisen tervehdyksen Yhdysvalloissa esitetystä matkailuohjelmasta. Hän on huikkaillut sitä ennakkoluulottomasti vastaantulijoille Helsingin kaduilla saaden vastaukseksi hämmentyneitä katseita ja hymyjä.

Perjantaina Helsingin Kulttuuritalolla Eva Wahlströmin WBC-liiton ylemmän höyhensarjan MM-kehässä kohtaava St.Vil on kuplivan iloinen persoona. Kuten usein, ääretön positiivisuus on seurausta monista alamäistä ja vaikeuksista. Haitilais-yhdysvaltalainen nyrkkeilijä tietää hyvin, millaisia iskuja elämä voi pahimmillaan tarjota.

– Minussa on yhä muutamia syviä haavoja. Joistain asioista on ollut vaikeaa päästä yli, St. Vil kertoo Ilta-Sanomille.

Kasvoi väkivaltaisessa kodissa

Vuonna 1983 syntynyt St. Vil on asunut suurimman osan elämästään New Yorkissa, mutta viettänyt paljon aikaa myös sukunsa kotiseudulla Haitissa. Arki oli kaukana ruusuisesta. St. Vil kasvoi katsoen vanhempiensa väkivaltaista käytöstä ja sai lyönneistä usein osansa. Hän oppi, että nyrkit olivat ainoa tapa puhua.

– Pienenä sitä piti normaalina. Vasta vartuttuani kuulin opettajiltani ja ystäviltäni, ettei se ollut tavanomaista elämää. Minulle sanottiin, ettei kaikkia tarvitse lyödä, St. Vil sanoo.

– Olin hullu tyttö, joka menetti usein malttinsa. Joku saattoi tönäistä minua vahingossa kadulla, ja kävin hänen kimppuunsa. Koska sellaista elämä kotona oli.


Äkkipikaisuus kertoi myös henkisestä kivusta. St. Vilille toisteltiin, ettei hänestä tulisi koskaan mitään – siitäkin huolimatta, että urheilullisesti lahjakas tyttö saavutti aitajuoksussa kansallisia mestaruuksia. Teini-iässä newyorkilaisella salilla alkanut nyrkkeilyharrastus toi kaivatun muutoksen.

– Nyrkkeily oli pelastukseni. Ennen sitä en saanut tukea mistään. En edes yleisurheilusta, vaikka olin siinä hyvä. Nyrkkeilyperheeni on ihana. Minulla ei ollut ennen sellaista, ei koulussa tai muualla. Olin monille näkymätön.

Little Miss Tysonista Killer Meliksi

Nyrkkeilyuransa alussa St. Vil sai lempinimen Little Miss Tyson. Aggressiivinen nuori nainen toi monille mieleen yhdysvaltalaisen nyrkkeilylegendan Mike Tysonin.

– Olin alussa sekopäinen kuten hän. Mutta siihen ne yhtäläisyydet loppuvat, St. Vil korostaa ja sanoo pitävänsä enemmän nykyisestä lempinimestään Killer Mel (Tappaja-Mel).


– Minulla on tappajan vaisto, jonka olen perinyt äidiltäni. Kukaan ei pelleile hänen kanssaan. Jos häntä yritti haastaa, se oli menoa.

St. Vilin nyrkkeilyura on ollut kaukana glamourista. Sponsorirahaa ei ole juuri herunut. Hän sanoo nauraen olevansa gheton kouluttama taistelija.

– Minulla ei ole promoottoria tai manageria hankkimassa minulle helppoja otteluja. Kuka tahansa soittaa ja ehdottaa ottelua, otan haasteen vastaan.

Vaiettu tapaus

Melissa St. Vil on kohdannut nyrkkeilyurallaan paljon vaikeuksia, mutta yksi tapaus on ylitse muiden. Se nosti naisnyrkkeilijän kansainvälisiin otsikoihin ja on niitä harvoja asioita, joista puhuttaessa St. Vilin ilme synkkenee.

St. Vil joutui elokuussa 2009 entisen valmentajansa Roger Mayweatherin, huippunyrkkeilijä Floyd Mayweatherin sedän pahoinpitelemäksi lasvegasilaisessa asunnossa. Poliisi ehti paikalle viime hetkellä.

– Jos poliisi ei olisi tullut ajoissa, en olisi enää tässä. Hän kuristi minua takaapäin ja löi minua. Mitä enemmän liikuin, sitä hitaammin sydämeni löi. Minusta tuntui, että aivoni räjähtävät, St Vil kertoi muutama vuosi sitten Vice Sportsille.


Mayweather teki syyttäjän kanssa sopimuksen, ja selvisi vuoden ehdonalaisella vankeudella. Monen mielestä valmentaja sai erityiskohtelua sukunimensä vuoksi.

Sitä mieltä oli myös St. Vil. Nyt hän pysyy asiasta vaitonaisena.

– Olen allekirjoittanut paperin, enkä voi kommentoida juuri mitään. Se olisi raskasta kenelle tahansa, joka joutuisi sellaiseen tilanteeseen, St. Vil sanoo, mutta korostaa tapahtuneen olevan mennyttä.

– Kaikki raskaat hetket tekivät minusta ihmisen, jota ei voi särkeä. Mitä tahansa henkilökohtaisessa elämässäni tapahtuikaan, opin pitämään kasvoni peruslukemilla ja pysymään vahvana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt