Nyrkkeily

Kommentti: Euroopan mestari Edis Tatlilla ei ole varaa nirsoilla tiellä Las Vegasiin

Julkaistu:

Nyrkkeily
Edis Tatlin MM-unelma ei odota, mutta tie Vegasiin on pitkä, kirjoittaa Mikko Marttinen.
– Edis, mestari!

Töölön Kisahallin seisomapaikoilla huutaneet parikymmentä suomenkosovolaista tiesivät jo avauserästä lähtien, mikä on illan teema.

Edis Tatli nyrkkeili mestarin elkein, vaikka lähtikin kevyen sarjan EM-otteluun Francesco Pateraa vastaan haastajana. Tatli palautti selvääkin selvemmällä pistevoitolla itselleen tittelin, jonka Patera vei häneltä kiistanalaisesti toukokuussa.

Jokainen arvostelutuomari merkitsi Pateralle vain yhden erän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tatli otteli heti avauskongista lähtien itselleen epätyypillisen aggressiivisesti. Belgialainen Patera onnistui pysymään ottelussa mukana muutaman erän, mutta kamppailun vanhetessa Tatlin fyysinen ylivoima kävi selväksi.

Tatli pystyi marssimaan eteenpäin Pateran iskuista välittämättä. Vaikka suomalainenkaan ei lyönyt mitään huippuosumia, pystyi hän omilla iskuillaan pitämään Pateran poissa tasapainosta.

Sähköpostien aika

EM-tittelin nykystatusta kuvaa se, että Tatlin hiki ei ollut ehtinyt edes kuivua, kun häneltä jo kysyttiin seuraavasta askeleesta. Euroopan mestaruus ei ole ammattinyrkkeilyssä enää suuri päämäärä vaan porras kohti jotain suurempaa.

Tatlin uraa ohjaava Pekka Mäki kiersi kysymykset jatkosta vihjaamalla, että pian on jotain tiedotettavaa. Muutama viittaus MM-otteluun piti toimittajat tyytyväisinä ja antoi heille otsikkomateriaalia.

Ainakin IBF-liitto nostanee Tatlin rankinglistoilleen Patera-voiton myötä. Se ei tietenkään tarkoita automaattista MM-ottelua. Yhdysvaltalaisen mestarin Robert Easterin taustajoukot voivat valita suojatilleen vastustajan yli kymmenen miehen joukosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt on sähköpostien kirjoittamisen aika. Ne sisältävät kohteliaisuuksia, ehdotuksia ja jos asiat menevät oikeaan suuntaan, lopulta dollareita.

Tatlin neuvotteluasema ei ole kovin vahva. Eilistä nyrkkeilyiltaa seurasi paikan päällä reilusti alle tuhat ihmistä. Tatli ei ole niin suosittu, että voisi rahalla houkutella maailmanmestarin Suomeen.

Vuonna 2014 niin toki tapahtui, mutta Richar Abril oli erikoistapaus. Kuubalaisella ei ollut varsinaista kotikehää eikä yhtään tv-kanavaa tukenaan. Hänet saatiin Suomeen suhteellisen pienellä rahalla.

Yhdysvalloissa Tatlilla ei ole markkina-arvoa. Mikäli neuvotteluihin asti päästään, ovat tarjoukset viisinumeroisia. Mikäli ne eivät kelpaa, joku toinen kyllä haluaa tarttua tilaisuuteen.

Pitkä matka Vegasiin

Oikeasti Tatlilla ei ole varaa nirsoilla, mikäli hän MM-unelmansa haluaa joskus toteuttaa. Nyt on aika koittaa, mihin ruletti pyörähtää.

Tatli on 30-vuotias, eikä suuria kehitysaskeleita ole enää odotettavissa. Vantaalainen esiintyi toki eilen Pateraa vastaan paremmin kuin seitsemän kuukautta sitten, mutta kyse oli enemmänkin taktisesta muutoksesta kuin kykyjen kehittymisestä.

Fysiikan suhteen Tatli ei häviä kevyen sarjan huippunimille. Hän on sarjaan isokokoinen ja vahva. Kunto Tatlilla ei petä, ja hänen reaktiokykynsä ja käsinopeutensa ovat hyvää luokkaa.

On silti vaikea ennustaa Tatlille menestystä aivan kevyen sarjan huippuja vastaan. Painoluokka on yksi nyrkkeilyn kovatasoisimmista, ja syy siihen on selvä: jos kaikki maailman miehet treenaisivat itsensä huippukuntoon ja tekisivät nyrkkeilijän painonpudotuksen, heidän keskipainonsa asettuisi lähelle 61:ä kiloa.

Tatlilta puuttuvat poikkeusominaisuudet, joilla maailman huiput kaatuvat. Hänellä ei ole tyrmäävää iskuvoimaa, eikä hän ole virtuoosimaisen taitava. Kenties suurin yksittäinen puute on iskujen epätarkkuus. Liian moni Tatlin iskuista pysähtyy vastustajan suojaukseen, liian harva osuu pään herkimmille alueille.

Edis Tatli on erinomainen urheilija, Suomen paras miesnyrkkeilijä. Se ei ole vähäinen saavutus, ja EM-tittelistä on syytä nauttia. Matka Kisahallista Las Vegasiin on kuitenkin pitkä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt