Nyrkkeily

Edis Tatli on edelleen katkera toukokuun tappiosta – ”Nyt täytyy hoitaa kaveri niin nätisti, ettei jää mitään epäselvää”

Julkaistu:

Nyrkkeily
Suomalaisnyrkkeilijä yrittää riistää EM-vyön takaisin itselleen.
Hikinen Edis Tatli kapuaa pois helsinkiläisen nyrkkeilysalin kehästä. Takana on tiukka sparraustreeni, ja lyöntien voimasta heilahtelee seuraavaksi nyrkkeilysäkki.

Tatlille ja valmentaja Pekka Mäelle tämä kaikki on rutiinia, sillä he ovat viettäneet loputtoman määrän tunteja nyrkkeilysaleilla.

Myös isot ottelut alkavat olla kaksikolle rutiinia, ja sellainen odottaa Tatlia ensi tiistaina Helsingissä. Tatli iskee tuolloin ammattilaisten kevyen sarjan EM-tittelistä belgialaista Francesco Pateraa vastaan.

Kyseessä on Tatlille monella tapaa erityinen ottelu, sillä kaksikko iski toukokuussa yhteen Turussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tatli hävisi kamppailun ja menetti EM-vyönsä, joten hän lähtee otteluun haastajana.

Harjoitustensa jälkeen Tatli palaa hetkeksi edelliseen Patera-kamppailuun. Hän on edelleen sitä mieltä, että tuomio oli väärä.

– Olen katsonut sen ottelun monta kertaa. Nyt täytyy hoitaa kaveri niin nätisti, ettei jää mitään epäselvää, hän vakuuttaa.


Ottelu on erityinen myös siksi, että toinen peräkkäinen tappio tietäisi valtavaa takapakkia Tatlin haaveille MM-ottelusta. Mäki myöntää asetelman.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kyllä tämä on vähän tulos tai ulos -tilanne. Jos EM-vyö tulee, ei Edis jää sitä hautomaan. Tavoitteena on päästä heti seuraavalle askelmalle, Mäki sanoo.

Takana useita EM-otteluita

Tatli on ollut jo vuosia Robert Heleniuksen ja Eva Wahlströmin lisäksi Suomen näkyvin ammattinyrkkeilijä.

Suuren yleisön kiinnostus kotimaisiin kärkinyrkkeilijöihin näyttää kuitenkin olevan tällä hetkellä jossain määrin alamaissa.

Edellisissä isoissa nyrkkeilyilloissa on katsomoissa ollut paljon tyhjää tilaa. Esimerkiksi vaisusti sujuneen lipunmyynnin sävyttämää Robert Heleniuksen ja Dereck Chisoran ottelua ei järjestetty toukokuussa lainkaan.

Myös Tatlin ura polki jo ennen Patera-tappiota siinä mielessä paikoillaan, ettei kahden vuoden ajanjaksolle osunut juuri muuta kuin EM-vyön puolustuksia.

Nyt Tatlia odottaa hyppy kooltaan jäähalliotteluita selvästi vaatimattomampaan Helsingin Kisahalliin.

– Olen tosi kiitollinen Pekalle, että tämä uusintaottelu järjestyi. Ottelen ammattilaisena ensimmäistä kertaa samaa vastustajaa vastaan, Tatli sanoo.

Tatlilla on takanaan kova harjoitusjakso.

– Yleensä kaksi ja puoli kuukautta on hyvä valmistautumisaika, nyt on mennyt varmaan yli kolmeen ja puoleen kuukauteen, hän kertoo.


Otteluun valmistautuminen kulkee voima- ja kestävyysharjoittelun, lajitreenien ja sparrien kautta matsia edeltävään herkistelyyn ja usein painonpudottamiseen.

Myös Tatlin on vielä saatava painoaan alemmas, jotta hän läpäisee punnituksen.

– Kilot lähtevät ihan hienosti, mutta ottaa se vähän koville, kun kropassa ei ole paljoa ylimääräistä. Vikalla viikolla hermot ovat monesti kireällä, kun on vähällä ruoalla.

Mielikuvaharjoittelua ja keikkahommia

Tatli myöntää, että ammattilaisuran alkuaikoina into tulevasta ottelusta saattoi mennä yli.

– Nykyään asetelma on enemmän se, että tehdään kovaa duunia ja hoidetaan keikka. Olen tietysti edelleen innoissani. Viimeisellä viikolla katselen paljon nyrkkeilyä ja yritän pitää hyvää fiilistä yllä. Lisäksi käyn ottelua mielessäni erä erältä läpi.

Mäen tavoin Tatli näkee EM-vyön välietappina uran toiseen MM-kamppailuun. Jos portti sinne ei aukene toivotusti, suomalaisiskijällä on varasuunnitelma.

– Saatan vaihtaa ylempään painoluokkaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt