Nyrkkeily

Muistatko Rumble In The Junglen? Muhammad Alin ovela taktiikka yllätti ennakkosuosikin legendaarisessa ottelussa

Julkaistu:

Nyrkkeily
”Vuosisadan kamppailu”, ennakoi IS etusivullaan 29.10.1974. Laji oli nyrkkeily, kehässä George Foreman ja Muhammad Ali. IS käy läpi vielä kerran legendaarisen nyrkkeilyottelun käänteet.
Rumble In The Jungle (Rytinää viidakossa) -nimellä tunnettu ottelu järjestettiin 30.10.1974 silloisen Zairen (nyk. Kongon demokraattinen tasavalta) Kinshasassa.

Ottelupaikaksi oli nimetty Stade du 20 mai -jalkapalloareena, ja ottelu käytiin varhain aamulla paikallista aikaa. Näin matsi saatiin tarjottua yhdysvaltalaisiin elokuvateattereihin ja maksu-tv:n katsojille prime timessä.

Ottelun ennakkosuosikki ”Big George” Foreman oli WBA- ja WBC-liittojen hallitseva maailmanmestari. 25-vuotias Foreman oli vankkarakenteinen, enemmän voima- kuin tekninen nyrkkeilijä.

Muhammad Ali oli tuolloin jo melkein kehäraakki, 32-vuotias. Hän oli menettänyt mestaruusvyönsä kieltäydyttyään huhtikuussa 1967 osallistumasta Vietnamin sodan kutsuntoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samalla hänen lisenssinsä otettiin pois, ja niin Ali oli ollut ehdonalaista lusiva työtön ammattinyrkkeilijä yli kolme vuotta aina lokakuuhun 1970. Paluu kehään kuitenkin onnistui, ja hän ehti napsia voitot niin Joe Frazierista kuin Ken Nortonistakin ennen Foremanin kohtaamista.


Rumble In The Jungle oli uraansa aloitelleen nyrkkeilypromoottori Don Kingin aivoitus. King oli päättänyt järjestää ”kaikkien aikojen ottelun” ja luvannut molemmille gladiaattoreille huikean viiden miljoonan dollarin palkkion. Summa oli historiallinen, suurin yksittäinen urheilupalkkio siihen mennessä.

Zairen presidentti maksoi palkkiot

Koska Kingillä itsellään ei moisia rahoja siihen aikaan ollut, eikä Yhdysvalloista luottoa herunut, hän haki ottelulle raivoisasti sponsoria. Lopulta sellainen löytyi Zairesta, Afrikasta.

Zairen presidentti Mobutu Sese Seko lupasi taata ottelupalkkiot ja antaa Kingin käyttöön 60 000 katsojaa vetävän stadioninsa.


Sponsorivalinta nostatti jopa 43 vuotta sitten kulmia, vaikka etiikkaa ja ammattinyrkkeilyä harvoin sotketaan samaan lauseeseen. Mobutu Sese Seko oli jo noihin aikoihin yksi maailman julmimmista diktaattoreista. Hän oli kaapannut vallan itselleen Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n tuella ensimmäisen kerran 1960 ja uudelleen 1965.

Mobutu nimesi Belgian Kongona tunnetun maan Zaireksi 1971 ja afrikkalaisti maataan muun muassa kieltämällä kristityt nimet ja länsimaalaiset vaatteet. Myös kaupunkeja nimettiin uudestaan, esimerkiksi Zairen pääkaupunki Kinshasa tunnettiin ennen Léopoldvillenä.

Ali odotti Foremanin väsymistä

Mobutun hallintoa on kuvailtu ”kleptokraatiseksi diktatuuriksi”, mikä kertoo kaiken. Mobutun suku ja lähipiiri ryöväsivät häikäilemättä maan mittaamattomien luonnonrikkauksien tuotot, ja kansa todella kärsi.

Ennen ottelua asiantuntijat olivat yksimielisiä, että kehässä tulisi kärsimään Ali. Paalujuntan teholla jyskyttänyt Foreman oli tyrmännyt edelliset vastustajansa viimeistään toisessa erässä, eikä Alin parhaana puolena pidetty kykyä ottaa vastaan iskuja.


Siksi Alin leirin otteluun laatima niin sanottu rope-a-dope-taktiikka yllätti foremanilaiset silkkishortsit kintuissa. Ali makasi ottelun alun kehän köysissä, antoi Foremanin takoa iskuja vartaloonsa ja väsytti ison miehen.

Kun Foreman alkoi uupua, Ali iski. Lopullinen niitti tuli 15-eräiseksi suunnitellun ottelun 8. erässä. Ali löi, Foreman putosi, tuomari laski kymmeneen.

Yleisö Alin puolella

Tyrmäysvoitto sai täysikuun ja valonheittimien valaiseman Stade du 20 mai -areenan repeämään. Zairelaisyleisö oli koko ottelun ajan ollut Alin puolella tai pikemminkin liian amerikkalaiseksi kokemaansa Foremania vastaan.

Kinshasan yössä oli koko ottelun ajan kaikunut ”kannustushuuto” Ali, bombaye (Ali, tapa), ja jokainen Alin osuma Foremaniin palkittiin hurraamalla.

Vastustajan kunnioitus ei ilmeisesti kuulu ammattinyrkkeilyn koodistoon, sillä ottelun jälkeen Ali solvasi vastustajaansa avoimesti.

– Hän nyrkkeili kuin rintalapsi, Ali julisti.


Analyyttisempi oli ehkä arvio ottelun kulusta:

– Vasemman käden kohokoukut taltuttivat mestarin. Jo neljännen erän jälkeen Foreman oli lyöty, uusi mestari pohti.

– Minä en ollut areenalla ollenkaan, se oli Allah. Hän myös löi tyrmäysiskun, Nation of Islam (Mustat muslimit) -järjestöön jo 1961 liittynyt Ali muisti vielä kiittää.

Tunnusti lopulta tappionsa

Foreman otti niin sanotusti turpaansa sekä fyysisesti että psyykkisesti. Hän etsi syitä tappioonsa myrkytetystä vedestä, Afrikan ilmastosta, liian löysistä kehäköysistä ja kehätuomarin turhan nopeasta luvunlaskusta.


Kun aivosolut olivat järjestäytyneet takaisin paikoilleen, Foreman lopulta tunnusti tappionsa ja kertoi myöhemmin olevansa ylpeä tärkeästä roolistaan Alin uralla.

Paitsi urheiluhistoriaa, Rumble In The Junglesta tuli osa kulttuurihistoriaa. Norman Mailer kirjoitti ottelusta kehutun reportaasikirjan The Fight (1975) ja Leon Ghastin 1996 tekemä dokumenttielokuva When We Were Kings (Kehäkuninkaat) palkittiin Oscarilla.

George Edward Foreman kertaa viisi

Muhammad Ali jatkoi uraansa kehässä aina 39-vuotiaaksi asti, vuoteen 1981. 1984 hänellä diagnosoitiin Parkinsonin tauti, mutta neurologit eivät koskaan vahvistaneet nyrkkeilyn ja sairastumisen yhteyttä.

Viimeiset vuotensa Ali asui Yhdysvaltain Arizonassa ja vietti aikaansa Koraania lukemalla ja rukoilemalla. Hän kuoli verenmyrkytykseen 2016, ja hänet haudattiin syntymäkaupunkiinsa Kentuckyn Louisvilleen.

George Foremanin nyrkkeilyura jatkui kehässä vuoteen 1997 saakka ja hän selvisi urastaan normaaleilla urheilijan vammoilla. Viisi avioliittoa ja kymmenen lasta olivat sulattaneet Foremanin nyrkkeilemän omaisuuden, mutta hän loi uuden uran lanseeraamalla nimeään kantavan grillisarjan ja on nyt erittäin varakas mies. Lajin vaarat hän kuitenkin tiedosti jo nuorena miehenä.

– Nimesin kaikki viisi poikaani George Edward Foremaniksi. Varauduin muistinmenetykseen, hän selvitti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt