Nyrkkeily

Heleniuksen puheessa oli rehellisyyttä ja itsepetosta – sai rahakasan vaikka laiminlöi ammattinsa perusasiat

Julkaistu:

Nyrkkeily
Robert Helenius ei laittanut kaikkea peliin valmistautuessaan isoon otteluunsa, kirjoittaa Mikko Marttinen Cardiffista.
Kun Dillian Whyte ja Robert Helenius ottelivat lauantaina-iltana Cardiffin valtavalla Millennium-stadionilla, yleisö ei mylvinyt. Se pulisi.

Puheensorina alkoi neljännessä erässä. Erä erältä se voimistui. 12-eräisen ottelun lopussa 78 000 katsojaa keskusteli vierustoverinsa kanssa, ja vain muutama havahtui päätöskongiin. He taputtivat käsiään kohteliaasti yhteen, mutta puheensorinan yli taputukset eivät kantautuneet.

Brittiläinen nyrkkeily-yleisö on maailman asiantuntevinta. Sitä ei kiinnosta kamppailut, joissa toinen osapuoli vain yrittää selviytyä. Se oli Robert Heleniuksen ainoa pyrkimys sen jälkeen, kun hänen kuntonsa loppui kolmannessa erässä.

Eivät ihmiset toki olleet Whytea tai Heleniusta katsomassa. He halusivat nähdä Britannian suurimman urheilutähden Anthony Joshuan tyrmäävän seuraavan uhrinsa Carlos Takamin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tyrmäys oli lopulta vain tekninen; kehätuomari näki Takamin ottaneen liikaa iskuja kymmenennessä erässä.

Takam ei voittanut Joshualta yhtään enempää eriä kuin Helenius Whytelta. Silti yleisö palkitsi hänet valtaisin suosionosoituksin. Ranskalaishaastaja jätti kehään kaikkensa ja yritti voittaa veriseen loppuun asti.

Viikko vai seitsemän?

Helenius kuvasi ottelunsa jälkeen pukuhuoneessa hämmentävän videon, jonka hän julkaisi sosiaalisessa mediassa yön aikana.

– Tervehdys Cardiffista. Hävisin kovan ottelun. Tiesin riskit. Minulla oli vain viikko valmistautumista, mutta tarvitsin rahat, joten otin riskin, Helenius tilitti kameralle.

Video oli erikoinen sekoitus rehellisyyttä ja itsepetosta. Puheet rahasta lienevät totta, mutta Heleniuksella oli otteluun jopa enemmän valmistautumisaikaa kuin Takamilla omaansa.


Promoottori Eddie Hearnin mukaan Helenius sai ottelutarjouksen kymmenen viikkoa sitten. Julkisuuteen tieto tarjouksesta tuli seitsemän viikkoa sitten.

Vielä tuolloin Joshuan piti kohdata illan pääottelussa bulgarialainen Kubrat Pulev. Hearn teki kuitenkin pari kuukautta sitten Takamin kanssa sopimuksen, jonka mukaan ranskalainen harjoittelisi kaiken varalta, mikäli Pulev loukkaantuisi.

Heleniuksen leiri pääsi lopulta sopuun otteluehdoista 17 päivää ennen tapahtumaa. Asiantuntija-arvioiden mukaan suomalainen sai ottelusta 200 000–400 000 euroa. Viisi päivää sen jälkeen loukkaantunut Pulev vetäytyi pääottelusta ja Takam pyydettiin korvaajaksi.

Ammattinyrkkeilyssä ei ole sääntöä, joka kieltää harjoittelun ennen ottelun varmistumista. Lauantaina kävi hyvin selväksi, kumpi oli hikoillut enemmän edeltävien viikkojen aikana, Takam vai Helenius.

Vaipanvaihto

Kyse ei ole edes ottelua edeltävistä viikoista vaan Heleniuksen asenteesta ammattiaan kohtaan. Hänen heikko kestävyytensä kävi selville viimeistään huhtikuussa 2016, kun Johann Duhaupas tyrmäsi pahasti piiputtaneen Heleniuksen seitsemännessä erässä.

Peruskestävyyden nostaminen on helppoa. Sen voi tehdä kävelemällä, uimalla, juoksemalla, lyömällä säkkiä tai vaikka metsätöillä. Vaaditaan vain ahkeruutta.

Ammattiurheilijalle kyse pitäisi olla perusasiasta. Aivan kuten päiväkodinhoitajan pitää vaihtaa vaippoja ja talonmiehen leikata nurmikko.

Helenius lupasi jatkaa uraansa, mutta on vaikea nähdä hänen enää nousevan edes eurooppalaiselle huipulle. Jos ei ole 33-vuotiaana oppinut harjoittelemaan, ei asian muuttuminen ole todennäköistä.

Kaiken lisäksi on vaikea nähdä, kuka hänelle enää järjestäisi otteluita lauantain jälkeen. Manner-Suomessa se olisi promoottorille varma tapa hävitä rahaa.

Ehkä Helenius ottelee paluuottelun Virossa, jossa hän on esiintynyt tapahtumissa, joita ei ole järjestetty markkinatalouden ehdoilla. Ehkä hänen sponsorinsa rahoittaa illan Ahvenanmaalla. Vai uskaltaako Helenius laittaa omat rahansa likoon ja toimia itsensä promoottorina?

Yhden voiton jälkeen Helenius voisi saada uuden tarjouksen ottelusta jotain nuorta nousevaa kykyä vastaan. Ei tosin enää kuusinumeroisista summista eikä enää Britanniasta.

Tämä on nyrkkeilyn ikivanha kiertokulku. Helenius on nyt samassa roolissa, jossa hänen vuosina 2010–11 kukistamansa entiset mestarit. Hekin tulivat kehään kaukana parhaasta kunnostaan ja valittivat lyhyttä valmistautumisaikaa.

Hekin tarvitsivat rahat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt