Nyrkkeily

Dopingista kärynnyt ”vartalonkatkaisija” – millainen mies on Robert Heleniuksen vastustaja?

Julkaistu:

Nyrkkeily
Dillian Whyte on voittanut Anthony Joshuan.
Dillian Whyte astui perjantaina vaa’alle mustat hanskat käsissään. Hanskat eivät painaneet paljon, sillä vaa’an digitaalinäyttö pysähtyi lukemiin 247,8 naulaa. Se tarkoittaa 112,4 kiloa eli 5,6 kiloa vähemmän kuin Whyten edellisessä ottelussa elokuussa

– Olen raatanut kovaa. Paino kertoo kaiken, Whyte sanoi.

Whyte on tiennyt jo usean kuukauden ajan ottelevansa lauantai-iltana Cardiffin Millennium-stadionilla. Silti vasta kaksi viikkoa sitten selvisi, että hänen vastustajansa on Robert Helenius.
Helenius ehti jo kerran kieltäytyä ottelusta Whytea vastaan. Samoin teki moni muu hyvä raskaan sarjan nyrkkeilijä. He tietävät, että ottelu 29-vuotiasta lontoolaista vastaan on riski.

Whyte on matkalla MM-otteluun, ja Heleniukselle on kaavailtu astinkiven roolia.

Voitto Joshuasta

Whyte syntyi Jamaikalla. Hänen ollessaan 12-vuotias perhe muutti Britanniaan. Whyte aloitti kamppailu-urheilun potkunyrkkeilijänä ja menestyi lajissa kansainvälisesti. Hän on kilpaillut kerran myös vapaaottelussa. Kamppailu päättyi Whyten tyrmäysvoittoon 12 sekunnissa.
Whyte siirtyi 20-vuotiaana nyrkkeilyyn. Ensimmäisessä amatööriottelussaan 2009 hän voitti Anthony Joshuan, josta tuli myöhemmin olympiavoittaja ja ammattinyrkkeilyn maailmanmestari.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Whyte ei amatöörikehissä kauaa viihtynyt. Hän debytoi ammattinyrkkeilijänä toukokuussa 2011.

Dopingkäry

Lokakuussa 2012 Whyte otteli uransa yhdeksännen ammattilaisottelun unkarilaista Sandor Baloghia vastaan. Ottelu päättyi Whyten voittoon neljännessä erässä, mutta sen yhteydessä otettu dopingtesti toi yllätyksen: Whyten virtsasta löytyi jäämiä urheilusta kielletystä aineesta nimeltä 1,3 dimetyyliamylamiinini.

Antidopingviranomaiset uskoivat Whyten selityksen, jonka mukaan hän oli saanut sitä tietämättään ravintolisästä. Se ei kuitenkaan riittänyt armahtamaan nyrkkeilijää: hänen olisi pitänyt itse tarkistaa ravintolisän sisältämät aineet.

Whyte sai kahden vuoden kilpailukiellon.

Tappio Joshualle

Whyte palasi kehään marraskuussa 2014. Hän iski seitsemän perättäistä tyrmäysvoittoa ja pääsi ottelemaan Anthony Joshuaa vastaan Britannian mestaruudesta.

Whyte oli härnännyt Joshuaa pitkään sosiaalisessa mediassa, ja ottelusta tulikin kuuma. Ensimmäisen erän lopussa Whyte ei ollut lopettaa Joshuan lyömistä, vaikka kello oli jo soinut erän päätteeksi.
Toisessa erässä Whyte horjutti Joshuaa selvästi iskuillaan. Joshua pääsi kuitenkin mukaan otteluun ja iski Whyten lopulta puolustuskyvyttömään tilaan seitsemännessä erässä.

Voitto Chisorasta

Joshua-tappion jälkeen Whyte otteli kolmesti ennen kuin hän kohtasi joulukuussa 2016 Dereck Chisoran. Whyte ja Chisora iskivät rajun 12-eräisen sodan, jonka lopuksi Whyte julistettiin voittajaksi hajaäänituomiolla.
Kamppailu osoitti, että Whyten kestävyysominaisuudet ovat kunnossa ja hän kestää hyvin iskuja. Lisäksi Whyte on teknisesti taitava. Erityisesti hänen vartaloiskunsa ovat hyviä. Siksi hänen lempinimensä onkin ”Bodysnatcher” eli ”vartalonkatkaisija”.

Whyte antaa jonkin verran tasoitusta koossa verrattuna Heleniuksen ja Joshuan tapaisiin jätteihin. Hänen pituudekseen ilmoitetaan 193 senttiä. Jonkinlaiseksi puutteeksi voi laskea myös iskuvoiman. Yhden iskun tyrmäyksiä tekijämiehiä vastaan ei Whytelta ole nähty.

Suuret suunnitelmat

Lauantain ottelu Heleniusta vastaan on Whyten ammattilaisuran 22:s. Hän on voittanut niistä 21, ainoa tappio tuli Joshualle.

Joshuan ja Whyten uusintaottelusta on puhuttu Britanniassa paljon. Promoottori Eddie Hearn on sanonut, että haluaisi Whyten ottelevan ensin WBC-liiton mestaria, yhdysvaltalaista Deontay Wilderia vastaan.

Suuret kamppailut ovat Whyten ulottuvilla. Siksi hänellä ei ole varaa tappioon Heleniusta vastaan. Paineet ovat valtavat, eikä niitä vähennä Cardiffin Millennium-stadionin 78 000 hengen yleisö.

– Olen ollut isoissa tapahtumissa ennenkin, enkä ole aina osannut nauttia niistä. Nyt olen rento, Whyte vakuutti punnituksessa.

– Helenius on hyvä ja vahva nyrkkeilijä, mutta löydän kyllä keinot voittoon.

Robert Heleniuksen ottelu on nähtävissä Viaplayssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt