Nyrkkeily

Yksi lyönti tuhosi suomalaisen nyrkkeilyn MM-mitalistin näön – näkee yhä ajoittain kaiken kahtena

Julkaistu:

Nyrkkeily
Joni Turunen lopetti uransa silmävamman vuoksi.
Nykyään valmentajana toimiva ex-nyrkkeilijä Joni Turunen joutui monen muun urheilijan tavoin lopettamaan kilpauransa vammautumiseen.

Nuorten maailmanmestaruuden, sotilaiden maailmanmestaruuden ja kaksi kertaa MM-pronssia voittaneen nyrkkeilijän ensimmäinen urheiluvamma oli lajille tyypillinen silmäkulman aukeaminen.

– Se on nyrkkeilijöiden ammattitauti ja on ollut sitä erityisesti vuodesta 2015 lähtien, jolloin pääsuojat poistuivat miesten amatöörinyrkkeilystä, Turunen kertoo Urheilun kipupisteet -kirjassa (Finn Lectura).

Turunen kertoo otelleensa uransa kokonaan pääsuojan kanssa. Hänen silmäkulmansa aukesi uran aikana kaksi tai kolme kertaa. Silmä oli myös lopulta se, joka päätti Turusen uran vuonna 2004.


Turusella oli ollut 90-luvun lopulla mystinen, vuoden kestänyt kuumetauti, joka paljastui lopulta helposti hoidettavaksi autoimmuunisairaudeksi. Myös selän rasitusmurtumat toivat omat haasteensa harjoitteluun. Siitä huolimatta Turunen voitti toisen MM-pronssinsa vuonna 2001.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Samoihin aikoihin olin vähällä siirtyä ammattilaiseksi, kun Pekka Mäki perusti ammattitallin ja houkutteli minua mukaan.

– Jäin amatööripuolelle taloudellisista syistä. Sain silloin Olympiakomitealta urheilija-apurahaa, joka tarjosi taloudellista turvaa. Ensimmäinen lapsemme syntyi vuonna 2001, ja päätöstä tehdessä piti ajatella tietysti perhettäkin, Turunen kertoo kirjassa.


Turusen tavoite oli onnistua vuoden 2004 olympialaisissa. Ensimmäinen takaisku oli edellisen vuoden Tammer-turnauksessa tullut silmävamma. Ruotsalainen iskijä osui Turusta silmän seudulle.

– Menin vastustajan luvunlaskun ajaksi omaan kulmaani, jossa huomasin näkeväni oikealla silmällä kaiken kahtena. Turnauksen jälkeen tapasin silmälääkärin, jonka mukaan silmähermoni oli vaurioitunut.

Talven 2004 EM-kilpailuissa Turunen hävisi ensimmäisen kierroksen ottelunsa. Näköongelmat alkoivat jälleen ottelun jälkeen.

Hän ei saanut juosta tai tehdä mitään tärähtelyä aiheuttavaa. Silmää tutkittiin puolen vuoden ajan, mutta mitään ei meinannut löytyä. Olympiahaave piti haudata.

Lopulta oikean silmän hermon havaittiin halvautuneen pysyvästi, eikä sen näkö palautunut ennalleen.

– Yhä vieläkin katsoessani alaviistoon näen kaiken kahtena, ja jos pääni on vinossa, tulee taittovikaa. Silmälääkärit suosittelivat uran lopettamista, koska uudet iskut olisivat pahentaneet tilannetta.

Turunen oli käynyt töissä jo uransa loppuvaiheessa, mikä oli ollut raskasta. Hän oli pohtinut jo lopettamista, koska halusi omistautua enemmän perheelleen. Siksi päätös oli lopulta helppo.


Nyrkkeilyn jälkeen Turunen palasi sivulajiinsa salibandyyn ja pelasi Kirkkonummen Rangersin liigajoukkueessa. Viimeksi Turunen jäähdytteli kolmosdivisioonassa keväällä 2016.

Nykyään Turunen valmentaa Kirkkonummen Nyrkkeilykerhossa yhdessä Amin Asikaisen kanssa.

– Olen nauttinut valmentamisesta paljon. On kiva päästä viemään eteenpäin oppimiani asioita.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt