Tarmo Uusivirta saa muistoturnauksen – ”Viime ajat olivat raskasta seurattavaa”

42-vuotiaana kuollut nyrkkeilylegenda Tarmo Uusivirta olisi täyttänyt tänä vuonna 60 vuotta.

Tarmo Uusivirran muistoksi otellaan lauantaina Jyväskylässä.

26.5.2017 15:56

Jyväskylässä järjestetään lauantaina nyrkkeilyturnaus vuonna 1999 oman käden kautta kuolleen Tarmo Uusivirran muistoksi. ”Taren” muistokilpailuista on tulossa vuosittainen tapahtuma.

– Se on vähintä, mitä se mies ansaitsee, sanoo järjestelyiden taustalla oleva Matti Toikkanen. Turnausta järjestää Uusivirran kasvattajaseura Jyväskylän Työväen Nyrkkeilijät. Uusivirta syntyi vuonna 1957, joten hän olisi täyttänyt helmikuussa 60 vuotta.

Tinkimätön urheilijana ja valmentajana

Toikkanen tunsi Uusivirran hyvin, sillä hän oli veljensä Pekka Toikkasen kanssa nyrkkeilylegendan työkaverina Jyväskylän pelastuslaitoksella. Sen lisäksi Uusivirta valmensi Toikkasia nyrkkeilyssä.

– Tare oli rehti ja reilu ihminen sekä työkaverina että valmentajana. Hän oli tinkimätön treenaaja, kehään ei menty ennen kuin hikitippa roikkui nenän päässä. Hän oli sellainen esimerkki, että itsekin piti yrittää samalla tavalla. Tie on kova, menestys ei tule tietokoneella pelaamalla, Toikkanen sanoo.

Tarmo Uusivirta kuoli joulukuussa 1999 vain 42-vuotiaana.

Uusivirta oli Toikkasen mukaan myös hyvä seuramies.

– Hän oli loistava tarinankertoja, ja juttuja riitti loputtomasti.

Siviilielämän vastoinkäymiset alkoivat käydä vähitellen kuitenkin ylivoimaisiksi. Siipeilijöitä riitti.

– Ne olalle taputtelijat, jotka olivat Ruthilla valmiita tarjoamaan, painoivat häntä vain alaspäin. Viime ajat olivat raskasta seurattavaa, Toikkanen myöntää.

Uusivirta ei juuri valitellut tilannettaan ulkopuolisille.

– Se oli Taren luonne, hän tallasi omaa tietään.

Taren Malja lajia edistäneelle

Kasvattajaseura JTN ja järjestelyiden tukena oleva entiset nyrkkeilijät kokoava Kasaripokraus ry haluavat, että kaksinkertaisen MM-mitalistin ja ammattilaisuraa rakentaneen Uusivirran nimi ei unohtuisi.

Uusivirran muistokilpailuissa lanseerataan vuosittain jaettava Taren Malja, joka jaetaan henkilölle, joka on edistänyt nyrkkeilyn asemaa tavalla tai toisella.

Uusivirran muistokilpailut alkavat lauantaina klo 18 Jyväskylän Monitoimitalolla. Suojelijana toimii kaupunginjohtaja Timo Koivisto. Paikalle on kutsuttu myös tuore urheiluministeri Sampo Terho.

– Huomasin että nimityksensä jälkeen hän sanoi olevansa kiinnostunut nyrkkeilystä, joten pistimme kutsun menemään!

Luitko jo nämä?