Mikä romahdutti Robert Heleniuksen suosion? Suomalainen urheiluyleisö ei anna anteeksi yhtä asiaa

Robert Helenius menetti urheilullisen uskottavuutensa. Sen palauttaminen ei ole helppoa, kirjoittaa Mikko Marttinen.

17.5.2017 11:40

Ainakin rehellisyydestä on annettava tunnustus.

Kun Suomessa on peruttu nyrkkeilytapahtumia surkean lipunmyynnin vuoksi, on syyksi usein valehdeltu pääottelijan loukkaantuminen. Promoottori Nisse Sauerland sen sijaan myönsi eilen, että Robert Heleniuksen ja Dereck Chisoran uusintaottelu peruttiin vajaat kaksi viikkoa ennen H-hetkeä “taloudellisista syistä”.

Suomeksi sanottuna ottelu olisi tuottanut valtavan tappion järjestävälle Sauerland-tallille. Tapahtuman lipunmyyntitilanteen saattoi kuka tahansa tarkastaa lippukaupan verkkosivuilta. Hartwall-areenasta oli myynnissä vain alataso, mutta sekin ammotti tyhjyyttään.

Miten tässä näin pääsi käymään? Eikö Helenius–Chisora-uusinnan pitänyt olla kaikkien aikojen odotetuin nyrkkeilyottelu Suomessa?

Jyrkkä alamäki

Vielä syksyllä 2015 Robert Helenius oli suosittu urheilija. Hänen otteluunsa Euroopan mestari Erkan Teperiä vastaan myytiin lähes 10 000 lippua. Kun Teper vaihtui dopingkäryn takia keskinkertaiseen Franz Rilliin ja Helenius vaikutti kehässä varjolta entisestään, alamäki alkoi.

Heleniuksen suosiota eivät syöneet niinkään hänen esityksensä kehässä vaan puheiden ja tekojen täydellinen ristiriita. Suomalainen urheiluyleisö antaa anteeksi paljon, mutta ei epärehellisyyttä.

Helenius puhui maailmanmestaruudesta, mutta valitsi valmentajakseen täydellisen noviisin ja harjoitteli kotioloissaan Ahvenanmaalla. Jokaisen ottelun punnitukseen hän saapui edellistä painavampana.

Helenius ja Chisora ottelua edeltäneessä lehdistötilaisuudessa maaliskuun 31. päivä.

Kun ranskalainen Johann Duhaupas tyrmäsi Heleniuksen, selitti suomalainen olleensa niin ylivoimainen, että hänen keskittymisensä herpaantui. Kaikki kuitenkin näkivät, että Helenius oli täysin piipussa jo kahden erän jälkeen.

Kun Helenius kahdessa seuraavassa ottelussaan tyrmäsi kaksi kehäraakkia, juhli hän voittojaan kuin mestaruuksia ja puhui suurista otteluista. Heleniuksen taustavoimat luottivat siihen, että suomalaisyleisö ei tajuaisi mistä on kyse.

Niin tyhmiä urheilun ystävät eivät ole.

Kun Helenius vihdoin oli nousemassa kehään kunnollista vastustajaa vastaan, ketään ei enää kiinnostanut.

Uskottavuus takaisin

Sauerland ilmoitti eilen, että Heleniuksen ja Chisoran ottelu siirtyy syksyyn. Tavoitteena on kasata esiotteluihin kiinnostavampi kattaus. Myös lipunhintoja tarkistetaan todennäköisesti alaspäin.

Voi kuitenkin olla, että nämä toimenpiteet eivät tapahtumaa nosta kannattavaksi. Niin suosittuja nyrkkeilijöitä Suomessa ei ole, että he lisäisivät illan vetovoimaa ratkaisevasti.

Heleniuksen, 33, on palautettava uskottavuutensa ennen kuin suomalaisyleisö on valmis maksamaan hänen näkemisestään. Se tapahtuu vain tekojen kautta.

Tiettävästi Sauerland pohtii Heleniuksen otteluttamista kesällä ulkomailla. Näyttävä voitto tasokkaasta vastustajasta voisi palauttaa ripauksen Heleniuksen mainetta.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin kolme piirua nöyrempi asenne. Vain siten Helenius voi voittaa suomalaiset takaisin puolelleen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?