EM-titteliä puolustava musliminyrkkeilijä Edis Tatli tyrmää terroristien teot islamin vastaisina: ”Se on pahinta syntiä” - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

EM-titteliä puolustava musliminyrkkeilijä Edis Tatli tyrmää terroristien teot islamin vastaisina: ”Se on pahinta syntiä”

Euroopan mestarin Edis Tatlin mielestä terroristit ovat pilanneet islamin maineen.

Edis Tatli kohtaa lauantai-iltana Turun nyrkkeilyillassa Francesco Pateran.­

6.5.2017 17:11

Edis Tatlin tapana ei ole paljastaa heikkouksiaan. Ehkä syynä on kosovolaisen perheen kasvatus, ehkä nyrkkeilykehien opetukset. Euroopan mestariksi etenee vain, jos pystyy peittämään kehässä vaikeat hetket vastustajaltaan.

Vantaalaisen ostoskeskuksen kahvilassa Tatli kuitenkin laskee suojauksensa. Hän myöntää, että ei enää keskity nyrkkeilyyn yhtä palavasti kuin vielä kolme vuotta sitten. Syytä hän ei osaa tarkalleen sanoa.

– En mä tiedä, en mä oikein tiedä. Mä oon itekin vähän miettinyt sitä, mistä se johtuu, Tatli pohtii.

– Elämä muuttuu.

Tatli täyttää elokuussa 30 vuotta. Lauantaina hän puolustaa ammattinyrkkeilyn kevyen sarjan EM-titteliään jo neljättä kertaa.

Hänen vastustajansa on nuori ja nälkäinen belgialainen Francesco Patera, mutta Tatli on ottelun selvä ennakkosuosikki.

Edis Tatli (vas.) on ennakkosuosikki Francesco Pateraa vastaan.­

Tatli on jo vuosikaudet ollut paras suomalainen miesnyrkkeilijä, mutta lipunmyynti Turun nyrkkeilyiltaan on ollut erittäin laiskaa.

Haaveet luksusautoista ja kartanoista eivät ole käyneet toteen.

On helppo aistia, että Tatli kaipaisi enemmän arvostusta ja huomiota.

– Multa odotetaan aina supersuperjuttuja. Sitten kun muut voittaa jonkun EU:n mestaruuden, se on niin kuin ”vau, kova juttu”.

Voiko kyse olla piilevästä rasismista? Vaikuttaako Tatlin suosioon hänen syntyperänsä?

– Varmaan se olisi vähän eri juttu, jos mä olisin vaikka Eemeli Tolppanen. Se nyt ei mua kiinnosta, sillä jos mä olisin ollut Eemeli Tolppanen, mä en olisi ollut sitten minä.

Eikö suomalaissyntyinen nyrkkeilijä voi päästä huipulle?

– En tarkoita sitä. Meillä on vain vähän erilainen juttu, Tatli aloittaa.

”Me” tarkoittaa tässä tapauksessa maahanmuuttajataustaisia urheilijoita. Tatlin kaveripiiriin lukeutuvat muun muassa Eremenkon ja Hetemaj’n veljekset. Tatlin mielestä heidän menestyksensä selittää perheen rooli.

Tatli nostaa esimerkin jalkapallosta, jota hänen pikkuveljensä Shukri pelasi pitkään.

– Täällä on paljon sellaista, että ”hyvä yritys, seuraavalla kerralla”. Me olemme paljon nälkäisempiä ja haluamme enemmän. Vanhempamme ovat tiukempia, ajatusmaailma on erilainen.

Tatlin perheessä epäonnistumisen jälkeen ei kehuttu hyvästä yrityksestä. Tatli antaa esimerkin juniorivuosiltaan.

– Muistan, kun voitin Akil Adnanin melkein ylivoimaisella pistevoitolla. Sitten vuosi sen jälkeen Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa voitin hänet kahdella pisteellä, ja faija sekosi: ”Noita sun pitäisi hoitaa yhdellä kädellä!”

Moni avoimesti rasisti

Tatli uskoo, että hänen syntyperänsä vaikutti tuomareihin amatööriaikoina. Voittaakseen ottelun maahanmuuttajataustaisen pojan piti olla selvästi vastustajaansa parempi.

Nyrkkeily onkin ristiriitainen laji. Maajoukkueessa on suhteellisesti enemmän maahanmuuttajia kuin missään muussa lajissa Suomessa.

Silti lajin toimijoista moni on avoimesti rasisti.

Tatli on tunnustuksellinen muslimi. Hän on havainnut monen nyrkkeilyihmisen islamofobiset kirjoitukset sosiaalisessa mediassa. Salilla hän ei asiasta kuitenkaan puhu.

– Nyt tämä menee vähän politiikan puolelle, Tatli varoittaa.

Nyrkkeilijän ääni nousee, kun hän puhuu islamin huonosta julkisuuskuvasta. Tatlin mukaan Isis ja muut terroristit ovat pilanneet uskonnon maineen.

Hän muistuttaa, että Isisin uhrit ovat muslimeita.

– Se ei ole mitään islamia. Se on pahinta syntiä, Tatli painottaa.

– Tuo, mitä nuo itsemurhaiskijät tekevät, ajavat jonnekin rekalla, se on ihan kauheaa. Sä et voi tappaa ketään, et voi tehdä mitään pahaa kenellekään. Jumala on antanut meille elämän, ja hän sen ottaa.

Tatli ei kuitenkaan koe, että voisi tunnettuna urheilijana parantaa islamin mainetta Suomessa.

– En mä sille mitään voi tehdä. Noi on niin isoja juttuja.

Luitko jo nämä?