Valmentaja myi salinsa ja perui asiakkaansa Robert Heleniuksen vuoksi – ”Robert ei ollut tehnyt kahteen vuoteen mitään” - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

Valmentaja myi salinsa ja perui asiakkaansa Robert Heleniuksen vuoksi – ”Robert ei ollut tehnyt kahteen vuoteen mitään”

Johan Lindström (taustalla) ei päästä Robert Heleniusta helpolla. Hän kuvailee kaksikon treenejä ”passiivis-aggressiivisiksi”.

Johan Lindström (taustalla) ei päästä Robert Heleniusta helpolla. Hän kuvailee kaksikon treenejä ”passiivis-aggressiivisiksi”.

Julkaistu: 1.5.2017 21:16

Robert Helenius ei olisi enää nyrkkeilijä ilman valmentaja Johan Lindströmiä.

Jokaisen urheilijan takana on valmentaja. Nyrkkeilijä Robert Heleniuksen kohdalla hän on Johan Lindström.

Helenius ei peittele Lindströmin merkitystä uransa jatkumiselle.

– En olisi jatkanut nyrkkeilyä, ellen olisi tavannut Johan Lindströmiä, Helenius sanoo.

Kohtalokas tapaaminen tapahtui Ahvenanmaalla alkuvuodesta 2014. Helenius oli kuntouttamassa olkapäätään Lindströmin salilla. Hetken treenattuaan Helenius tuli kysymään parikymmentä vuotta kamppailulaji- ja kuntovalmentajana toiminutta Lindströmiä valmentajakseen.

Yhteistyö lyötiin lukkoon saunaillassa muutaman kaljan jälkeen. Lindström kysyi Heleniukselta, mitä tämä tarkalleen halusi tehdä. Helenius vastasi:

– Minusta tulee maailmanmestari, ja haluan, että sinä autat minua.

Lindström peruutti muut asiakkaansa, myi salinsa ja alkoi työskennellä täyspäiväisesti Heleniuksen kanssa.

”Tämä on pyramidi”

Alussa maailmanmestaruus vaikutti utopistiselta tavoitteelta. Helenius oli surkeassa kunnossa.

– Robert ei ollut loukkaantumisten takia tehnyt kahteen vuoteen mitään. Harva uskoi, että hän pystyisi nyrkkeilemään enää korkeimmalla tasolla, Lindström sanoo nyt.

Kaksikko aloitti perusteista. Käytännössä se tarkoitti voimaharjoittelua. Kestävyys- ja lajiharjoitteet tulivat mukaan myöhemmin.

Eivät siksi, ettei niitä olisi tarvittu vaan siksi, että kuormitus täytyi pitää kohtuullisena.

– Kaikki sanoivat alussa, että meidän pitää harjoitella enemmän nyrkkeilyä. Olisimme voineet, mutta en halunnut. Tämä on pyramidi. Emme voineet vain hypätä pyramidin huipulle ja toivoa parasta. Pohja piti rakentaa ensin.

– Ja se piti rakentaa oikealla tavalla – ei nopeimmalla tai helpoimmalla tavalla.

Tapa ei myöskään ollut mukavin mahdollinen. Lindström kuvailee Heleniusta ”rennoksi” harjoittelijaksi, eikä välttämättä sanan parhaassa merkityksessä.

– Hän on diesel. Kestää pitkään saada hänet käyntiin, mutta kun hän pääsee vauhtiin, hän on erittäin hyvä.

Vauhtiin pääseminen aiheuttaa tosin Heleniuksessa kovaäänistä kitkaa.

– Senkin paskiainen. Haluat vain nähdä ihmisten kärsivän. Sinua pitäisi vetää turpaan, Lindström luettelee esimerkkejä Heleniuksen antamasta palautteesta.

– Meillä on treeneissä hyvä passiivis-aggressiivinen meininki. Hän valittaa paljon, mutta tekee lopulta aina kaiken mitä käsken.

”Sellaista kokemusta ei voi ostaa”

Kahden ja puolen vuoden valmennustaival on ollut naurun, hien ja kyynelten täyttämä matka. Lindströmin mukaan reissu on kannattanut. Toukokuussa Dereck Chisoran kohtaava Helenius on vihdoin siinä kunnossa kuin pitääkin.

Yhteinen taival on opettanut paljon myös Lindströmille. Erityisen opettavaisia ovat olleet sparrausleirit Vladimir Klitshkon, Tyson Furyn ja Aleksandr Povetkinin vieraina.

– Olen voinut seurata viikkokausia Klitshkon harjoittelua. Jokaista harjoitusta, jokaista sparrausta. Sama Furyn kanssa. Olen päässyt keskustelemaan ajan kanssa heidän valmentajiensa kanssa.

– Sellaista kokemusta ei voi ostaa, eikä sitä saa kouluja käymällä. Siksi olen todella kiitollinen Robertille. Ilman häntä minulla ei olisi mahdollisuutta oppia nyrkkeilymaailman kiistattomilta huipuilta.

Robert Heleniuksen paino on pudonnut kahdeksan kiloa.

Robert Heleniuksen paino on pudonnut kahdeksan kiloa.

Kun Robert Heleniusta pyytää kuvailemaan valmentajaansa, vastaus tulee nopeasti ja ytimekkäästi.

– Rankka ja välillä vittumainen, niin kuin kaikki valmentajat. Tykkää rääkätä ihmisiä.

Heleniuksen kohdalla rääkki on kuitenkin tullut tarpeeseen. Ilman sitä hän ei olisi hyvässä kunnossa.

– Fysiikkani oli huono kun tulin Saksasta. Hän on laittanut sen kuntoon ja ruokavalion, Helenius kiittää valmentajaansa.

Treenin ja ruokavalion avulla Heleniuksen paino on pudonnut kahdeksan kiloa.

– Liikkuvuus on parantunut. Jokainen voi kokeilla itse laittaa kymmenen kilon painoliivit päälle ja lähteä juoksemaan, Helenius vertaa.

Lindströmillä ei ole yhtä vahva nyrkkeilytausta kuin monella muulla valmentajalla. Tämän myöntää Heleniuskin.

– Kaikkea ei voi tietää. Yleensä jos on hyvä nyrkkeilyvalmentaja, ei tiedä hevon vittua ruokavaliosta ja fysiikasta, mutta voi tietää hyvin paljon nyrkkeilystä. Ja sitten sama toisin päin.

Nyrkkeilytekniikkaansa Helenius onkin saanut apua muualta. Vinkkejä on käyty hakemassa aivan maailman terävimmältä huipulta saakka. Helenius tosin huomauttaa sparrausleirien olleen oppia myös valmentajalle.

– Kävimme Klitshkon ja Furyn tiimien luona senkin takia, että kaveri oppii tavoille.