Raskaan sarjan tyrmäyskoneen tavoitteena järjetön omaisuus – ”Jos pääsen 100–150 miljoonaan, miksei tähdätä miljardiin?” - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

Raskaan sarjan tyrmäyskoneen tavoitteena järjetön omaisuus – ”Jos pääsen 100–150 miljoonaan, miksei tähdätä miljardiin?”

Anthony Joshua haluaa ansaita urallaan miljardi puntaa. Ensin hänen on lyötävä Vladimir Klitshko.

Anthony Joshua kuvattuna perjantain punnituksessa.

29.4.2017 16:48

– Kun aloitin, tavoitteeni oli tulla multimiljonääriksi. Mutta nyt tavalliset ihmiset, mummot ja papat, ovat miljonäärejä ainoastaan asuntojen hintojen ansiosta. Joten uusi ajattelutapani on, että minun täytyy tulla miljardööriksi.

Raskaan sarjan nyrkkeilytähti Anthony Joshua, 27, antoi hätkähdyttävän lausunnon hiljattain GQ-lehden haastattelussa. Mittaavatko uuden ajan urheilutähdet todella tavoitteensa titteleiden sijaan rahalla?

Ja voiko Joshua todella ansaita nyrkkeillään miljardi puntaa eli 1 190 miljoonaa euroa?

Joshuan tavoitteet joutuvat ensimmäisen kerran koetukselle lauantai-iltana. Brittityrmääjä kohtaa silloin legendaarisen Vladimir Klitshkon 90 000 katsojan edessä loppuunmyydyllä Wembleyn stadionilla.

Wembley-stadionilla nähdään lauantai-iltana yksi viime vuosien odotetuimmista nyrkkeilykohtaamisista.

Jos jollain aktiivinyrkkeilijällä on todella mahdollisuus tienata 1,2 miljardia euroa, Joshua siihen todennäköisimmin pystyy. Kaikki megatähden perusedellytykset täyttyvät hänen kohdallaan.

Joshua ponnahti tähtitasolle voittaessaan superraskaan sarjan olympiakultaa Lontoon kotikisoissa 2012. Ammattilaisena Joshua on tehnyt virheetöntä työtä: hän on voittanut kaikki 18 otteluaan tyrmäyksellä. Matkan varrella lanteille on tarttunut IBF-liiton MM-vyö.

Nykykulttuurissa teot eivät riitä, vaan täytyy myös näyttää oikealta. Joshua on raskaan sarjan mestarin perikuva: 198 senttiä ja 120 kiloa pullistelevaa lihasta.

Joshua ja Klitshko poseerasivat perjantaina järjestetyssä punnitustilaisuudessa.

Myös Joshuan persoona on kiehtova. Entinen nuorisorikollinen kääntyi kaidalle tielle saatuaan tuomion kannabiksen hallussapidosta 2010. Nykyisin hän on nöyryyden perikuva, joka korostaa joka käänteessä olevansa vasta matkalla huipulle.

Joshua saa lauantain ottelusta vähintään 12 miljoonaa euroa. On varmaa, että Joshuan suosio ja samalla myös ottelupalkkiot vain kasvavat, mikäli hän kukistaa Klitshkon. Miljardin iskeminen edellyttää maailmanlaajuista suosiota, Tyson-tason tunnettavuutta.

– Jos saan seuraavasta ottelustani kymmenen miljoonaa puntaa, seuraava tavoitteeni on saada kymmenen kertaa niin paljon. Joshua sanoi GQ:lle.

– Ja jos pääsen 100–150 miljoonaan, miksei tähdätä miljardiin? Tunnen tee-se-itse-miljardöörejä. Se on vaikeaa, mutta mahdollista.

Joshua on voittanut kaikki 18 ammattilaisotteluaan tyrmäyksellä. Klitshkon saldo 68 kamppailusta on 64 voittoa, joista 53 on tullut ennen täyttä aikaa.

Pelkästään ottelemalla Joshua ei aio miljardiaan koota. Hän on jo nyt osakkaana nyrkkeilysaliketjussa, ja hänellä on miljoonien arvosta sponsorisopimuksia.

Tärkeintä on kuitenkin menestys kehässä. Raha vyöryy Joshuan tilille vain, jos hänen voittoputkensa venyy.

Maailman toiseksi parhaalle raskassarjalaiselle ei makseta kahdeksannumeroisia ottelupalkkioita. Vaikutelma lyömättömyydestä on olennainen osa viehätystä.

Klitshko on jo 41-vuotias, mutta silti Joshuan uran kovin vastustaja. Ukrainalainen ei asetu helposti tyrmäysiskun tielle, ja toisaalta hän myös varmasti pääsee testaamaan, ovatko huhut Joshuan leuan heikkoudesta totta.

Klitshko kommentoi Joshuan tavoitetta sarkastisesti Twitterissä:

– 29. huhtikuuta ottelen miljardööritoiveikasta vastaan. Kaverit, kuinka monta miljonääritoiveikasta vastaan te olette elämässänne taistelleet? Minä en yhtäkään.

Luitko jo nämä?