Nyrkkeily

Parin ottelun ”jäähdyttely” muuttui 19 vuoden uraksi – suomalainen nyrkkeilijä muistaa, miten heräsi ryövättyyn hotellihuoneeseen

Julkaistu:

nyrkkeily
49-vuotias Kai Kauramäki on valmis uransa viimeiseen koitokseen.
Kaikki alkoi puolivahingossa. Yhden nyrkkeilyuran verran amatöörikehiä kolunnut Kai Kauramäki aloitti ammattilaisuransa kolmekymppisenä.

– Piti jäähdytellä parin matsin verran ammattilaiskehissä, Kauramäki nauraa.

Vuonna 1998 alkaneelle ”jäähdyttelykiertueelle” kertyi 37 ottelua. Lauantaina Kauramäki käy ammattilaisottelun numero 38, joka jää myös uran viimeiseksi. Saldo on 18 voittoa ja 19 tappiota.

49-vuotias Kauramäki kohtaa Porin illassa Valko-Venäjän Andrei Sudasin. Vastus on jo ehtinyt vaihtua matkan varrella, eikä Kauramäki ole päässyt valmistautumaan normaalein tarkkailurituaalein.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Et olisi sinäkään ainoa, jolla ei olisi tarkkaa tietoa, kuka tulee vastaan! Joku Sudas tai jotain. Hänen pitäisi olla vaa’alla tänään. Mennyt ihmeelliseksi tämä toiminta nyrkkeilyssä, Kauramäki ihmettelee.

Houkutus palata kehään iski aina

Kauramäen ura on millä hyvänsä mittarilla todella pitkä, sillä hän ehti otella myös liki 200 amatööriottelua. Sudas-ottelu jää uran viimeiseksi. Paikat eivät enää kestä lajin vaatimaa rankkaa harjoittelua – eivätkä välttämättä kolhujakaan.

– Kyllä kun tätä naamaa katsoo, on siitä moni hyvät naurut saanut!


– Aina se kipinä palata kehään on ollut. Aina tuli se ajatus, ettei tämä tässä vielä ollut.

Tarinan mukaan huippuvuosinaan Kauramäellä oli tapana juosta koko harjoitusmatka kotikunnastaan Harjavallalta 30 kilometriä Poriin. Ei aivan.

– Nuorena juostiin paljon, varsinkin Porin NMKY:n harjoituksissa. Joskus tuon välin juoksin, mutta että harjoituksiin ja takaisin? Se on jonkun vääräleuan keksintö, Kauramäki hörähtää.

Uran päättyminen ei saa kokenutta iskijää ainakaan vielä haikeaksi. Ammattilaisuran kohokohtia ovat kaksi EU-titteliottelua.

Lähimpänä voittoa hän oli vuonna 2005 Lorenzo di Giacomoa vastaan. Ottelu päättyi lopulta tekniseen tyrmäykseen. Kauramäki protestoi päätöstä ensin, mutta ymmärsi tuomarin päätöksen nopeasti.

– Kun aamulla näin naamani peilistä, mieli muuttui!

Kova yhteenotto lähellä Hampurissa

Matkan varrelle mahtuu arvatenkin yhtä sun toista sattumusta. Kauramäki muistaa aamun Hampurissa, jolloin heräsi managerinsa Jaakko Helmisen kanssa hotellissaan siihen, että kaksikon rahat oli viety.

– Ottelin edellisenä iltana Tanskassa, josta matkustimme Jaakon kanssa Hampuriin nyrkkeilyä katsomaan. Tulimme takaisin hotellille todella väsyneinä. Huomasimme vasta aamulla, että rahat oli viety. Eihän yleensä käy edes mielessä, että pitäisi erikseen tarkistaa.

Kaksikko epäili rötöksestä hotellinpitäjää. Asian selvittely oli lähteä lapasesta.

– Oli aika vaarallisetkin vaihtoehdot lähellä. Meinasi hotellinpitäjä luulla, ettei hengissä lähdetä täältä poijes! Keräsin lopulta Jaakon ja itseni ajatukset ja päätimme lähteä takaisin Suomeen.


Kauramäeltä vietiin ottelupalkkio Aarhusin kamppailusta. Manageri Korhoselta kaikki käteinen sekä kortteja.

– Ottelupalkkio siinä hävisi... suurin piirtein tyhjä reissu tuli!

Sudasin kohtaamisen jälkeen alkaa arki. Kauramäkeä odottaa aivan uudenlainen haaste, sillä hänet valittiin SDP:n ehdokkaana Harjavallan kunnanvaltuustoon.

– Liikunnan ja hyvinvoinnin asialla olen. On tärkeää ehkäistä syrjäytymistä. Nyrkkeily on ollut siihen minulle ja monelle muulle todella tärkeä laji.

– Oman paikkakunnan asiat kiinnostavat aina. Olen täällä syntynyt ja aina asunut. Nyt on mahdollisuus vaikuttaa – ei tarvitse aina vain jupista!

Ilta-Sanomat näyttää IS Extra -palvelussaan Porin nyrkkeilyillan suorana lähetyksenä. Tapahtumaa pääset katsomaan tämän linkin takaa. Mikäli et ole vielä IS Extran tilaaja, voit tilata palvelun tästä linkistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt