Legendaarisesta Rocky-elokuvasta 40 vuotta – tiesitkö, kenen tarinasta filmi otti vaikutteita? Mies suuttui Stallonelle

Ensimmäinen Rocky-elokuva sai ensi-iltansa 40 vuotta sitten. Elokuva perustui Chuck Wepnerin tositarinaan.

Chuck Wepner voitti urallaan 35 ottelua ja hävisi 14. Wepner hävisi mm. George Foremanille, Sonny Listonille ja Muhammad Alille. Jälkimmäinen tappio antoi Sylvester Stallonelle inspiraation Rocky-elokuvaan.

20.11.2016 7:33

CHUCK WEPNER istui kotisohvallaan, katsoi televisiosta poliisisarja Kojakia ja joi olutta. Yleensä hän ei vastannut puhelimeen lempisarjansa aikana, mutta nyt hän teki poikkeuksen.

Langan toisessa päässä oli Wepnerin äiti, joka kertoi pojalleen järisyttävän uutisen: tämä pääsisi ottelemaan ammattinyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestaruudesta Muhammad+Alia+" class="person">Muhammad Alia vastaan.

Vuonna 1975 urheilussa ei ollut suurempaa titteliä. Urallaan yhdeksän kertaa hävinnyt 36-vuotias kaljuuntuva viinakauppias sai elämänsä tilaisuuden.

”Kuin Rocky-elokuvasta”, nykyään sanottaisiin.

PROMOOTTORI Don King maksoi Wepnerille ottelusta 100 000 dollarin palkkion ja lisäksi 25 000 dollaria harjoituskustannuksiin. Ali sai 1,2 miljoonaa dollaria.

Ensimmäistä kertaa nyrkkeilyurallaan Wepner otti töistä vapaata ja keskittyi harjoitteluun seitsemän viikon ajan. Hän nousi kehään elämänsä kunnossa 24. maaliskuuta 1975.

Kahdeksan ensimmäisen erän Wepner tarjosi huonosti harjoitelleelle Alille hyvän vastuksen. Yhdeksännessä erässä altavastaajan elämä muuttui.

– Ooh! Hurja isku Muhammad Alin kylkeen! Mikä yllätys, selostaja karjui.

Ali lennähti Wepnerin vartaloiskusta selälleen, ja kehätuomari alkoi laskea lukua. Wepner muisteli tilannetta Boxing Newsin haastattelussa maaliskuussa:

– Sanoin managerilleni Al Bravermanille ”käynnistä auto, nyt mennään pankkiin, olemme miljonäärejä”. Al sanoi, ”hän nousee ylös ja näyttää vihaiselta”.

Wepner taisteli urhoollisesti, mutta Ali oli liian hyvä. Kehätuomari keskeytti lopulta ottelun 15. erässä vain 19 sekuntia ennen kamppailun päätöskongia. Ali voitti teknisellä tyrmäyksellä.

TUNTEMATON näyttelijä Sylvester Stallone katseli ottelua elokuvateatterissa Los Angelesissa. Sen päätyttyä inspiroitunut Stallone meni kotiinsa ja kirjoitti käsikirjoituksen Rocky-elokuvaan.

Rocky sai ensi-iltansa 3. joulukuuta 1976. Elokuva ei perustunut Wepnerin elämään, mutta monet juonenkäänteet olivat yhteisiä hänen tarinansa kanssa. Kun Wepner katsoi filmin elokuvateatterissa New Yorkissa, muu yleisö huusi hänen nimeään.

Wepnerin mukaan Stallone lupasi maksaa henkisen velkansa nyrkkeilijälle tarjoamalla tälle roolia jossain tulevassa elokuvassaan. Kun Stallone ei täyttänyt lupaustaan edes silloin, kun hän kuvasi elokuvan Copland nyrkkeilijän kotikaupungissa, luopui Wepner toivosta.

Wepner haastoi Stallonen oikeuteen 2003 elämäntarinansa käyttämisestä ilman minkäänlaista korvausta. Stallone maksoi lopulta Wepnerille tuntemattoman korvauksen ennen jutun päätymistä oikeussaliin.

Enää Wepner ei kanna Stallonelle kaunaa.

– En ajattele enää häntä pahalla. Ihailen häntä, hän teki upean elokuvan ja minusta kuuluisan, Wepner sanoi maaliskuussa.

Luitko jo nämä?