Nyrkkeilylegenda Olli Mäki on nähnyt Hymyilevän miehen seitsemän kertaa – Alzheimeria sairastava tähti muistaa elokuvan kertovan itsestään - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

Nyrkkeilylegenda Olli Mäki on nähnyt Hymyilevän miehen seitsemän kertaa – Alzheimeria sairastava tähti muistaa elokuvan kertovan itsestään

Hymyilevä mies -elokuvan menestys on tuonut piristystä Olli ja Raija Mäen raskaaseen arkeen.

Pekka, Olli ja Raija Mäki saapuivat Hymyilevä mies -elokuvan kutsuvierasnäytökseen elokuussa.­

30.10.2016 15:27

HELSINGIN olympiastadionilla ei saatu 18. elokuuta 1962 ensimmäistä suomalaista ammattinyrkkeilyn maailmanmestaria: Davey Moore tyrmäsi Olli Mäen toisessa erässä.

55 vuotta myöhemmin stadionin tapahtumat voivat kuitenkin johtaa ensimmäiseen suomalaiselokuvan voittamaan Oscar-palkintoon.

Ottelun alle sijoittuva Hymyilevä mies on Suomen ehdokas parhaan ulkomaisen elokuvan kategoriassa. Arvostettu Variety-lehti rankkasi sen sarjan kolmossuosikiksi. Hollywood Reporter ennakoi, että elokuva voi päästä ehdolle myös parhaan kuvauksen sarjassa.

Hymyilevä mies voitti sarjansa Cannesin filmifestivaaleilla ja on kerännyt ylistäviä arvioita ympäri maailman. Pääosassa ei ole nyrkkeily vaan Olli ja Raija Mäen rakkaustarina.

Hymyilevä mies -elokuvassa Olli Mäkeä näyttelevä Jarkko Lahti ja oikea Olli Mäki.­

Loppukohtauksessa vilahtaa oikea Mäen pariskunta, joka sivuuttaa heitä näyttelevät Jarkko Lahden ja Oona Airolan.

– Siinä kohdassa tulee jotenkin tippa linssiin, Raija Mäki tunnustaa.

Olli Mäki, 79, kärsii pitkälle edenneestä Alzheimerin taudista. Hän on nähnyt elokuvan seitsemän kertaa.

– Kun häneltä kysyy sen jälkeen elokuvasta, hän osaa sanoa, että se oli hänestä, Raija Mäki kertoo.

Davey Moore (oik.) tyrmäsi Olli Mäen olympiastadionilla elokuussa 1962.­

MÄEN ja Mooren ottelu oli aikansa merkkitapaus Suomessa. Ennakkomainonnassa kansa saatiin uskomaan Mäen mahdollisuuksiin, mutta todellisuudessa ne olivat ohuet. Mäki oli ammattilaisena kokematon ja otteli liian pienessä sarjassa. Laihdutus vei voimat.

Olli Mäen poika Pekka syntyi kahdeksan vuotta myöhemmin. Hänestä tuli Suomen johtava ammattinyrkkeilyvalmentaja.

– Faija itse on sanonut, että kaikki aina puhuvat hänen ainoasta todellisesta tyrmäystappiostaan. Hän otteli paljon kovempia otteluita sitä ennen ja senkin jälkeen, Pekka Mäki huomauttaa.

Mäki oli aikansa suuria urheilusankareita. Hän voitti amatöörien Euroopan mestaruuden 1959 ja palkittiin kisojen parhaana nyrkkeilijänä. EM-kisoissa Mäki löi muun muassa puolalaisen Kazimierz Padzdiorin, joka voitti seuraavana vuonna olympiakultaa.

Mäkeä ei Rooman olympialaisissa nähty. ”Kokkolan leipuri” oli vannoutunut kommunisti ja Työväen Urheiluliiton mies. Sdp ja TUL jakautuivat 1950-luvun lopulla kahteen leiriin, ja vasemmistosiipeä edustaneen Pekka Martinin johdolla TUL sanoutui irti yhteistoiminnasta SVUL:n kanssa.

Se tarkoitti sitä, ettei TUL:n urheilijoilla ollut asiaa olympialaisiin. Erilaiset kompromissiehdotukset eivät asiaa muuttaneet.

– Todellisuudessa Pekka Martin käytti Mäkeä hyväkseen. Ei siinä Olli Mäkeä ajateltu vaan demarien sisäistä valtapeliä, Ilta-Sanomien entinen päätoimittaja Martti Huhtamäki sanoo nyt.

Olli Mäki ottelemassa Luzernin amatöörien EM-kisoissa Länsi-Saksan Horst Herperiä vastaan vuonna 1959.­

MÄKI ryhtyi lokakuussa 1960 ammattilaiseksi. Parhaat voittonsa hän iski vasta MM-tappion jälkeen ja kahta sarjaa ylempänä.

Pitkä ura päättyi Mallorcalla 1973. Aikakirjoihin jäi tuosta ottelusta Mäen uran toinen tyrmäystappio, mutta nyrkkeilijä itse on muistellut, että hänet työnnettiin ulos kehästä.

– Olli ei juuri konttaillut, mutta ei hän lyönyt vastustajaakaan lattiaan usein, Huhtamäki kuvaa.

Mäki oli ennen kaikkea nopea taitonyrkkeilijä. Hänellä oli otteluiden aikanakin hymy kasvoillaan.

– Elis Ask sanoi joskus, että Olli on mukava kaveri, hän ei lyö takaisin, Huhtamäki muistaa.

Olli Mäki säilytti Messuhallissa Euroopan mestaruutensa lyötyään teknisellä tyrmäyksellä haastajansa ranskalaisen Aissa Hashasin vuonna 1964.­

MÄKI perusti jo nyrkkeily­uransa aikana yrityksen, joka erikoistui vaarallisiin töihin. Hän oli muun muassa maalaamassa aikoinaan Lahden radiomastoja.

Mäen pariskunta asuu edelleen yhdessä. Raija toimii Ollin omaishoitajana. Hän pyrkii pitämään miehensä aktiivisena. Musiikilla on siinä suuri rooli.

– Kun Dean Martinin kappale Sway laitetaan soimaan, faija alkaa heti katsoa, missä Raija on ja rupeaa tanssimaan hänen kanssaan, Pekka Mäki kertoo.

Omaishoitajan arki on toisinaan rankkaa, mutta Hymyilevän miehen menestys on tuonut uutta iloa 56 vuotta yhdessä olleen pariskunnan elämään. Asiasta puhuminen saa Raija Mäen liikuttumaan.

– Kyllä tämä on elämän parasta aikaa, hän huokaisee.

Olli ja Raija Mäki kotonaan Kirkkonummella.­

Otsikkoa muokattu klo 16.18.

Luitko jo nämä?