10 leikkausta riitti – 23-vuotias suomalainen suurlupaus joutui lopettamaan uransa kesken olympiakarsintojen - Nyrkkeily - Ilta-Sanomat

10 leikkausta riitti – 23-vuotias suomalainen suurlupaus joutui lopettamaan uransa kesken olympiakarsintojen

Ville Hukkanen, 23, joutui lopettamaan uransa kesken olympiakarsintojen. Kädet eivät kestäneet iskuja.

Ville Hukkasesta odotettiin jo seuraavaa suurta suomalaisnyrkkeilijää, mutta hänen kätensä eivät kestäneet.­

29.1.2016 6:34

– Isällehän tämä oli kova paikka. Kun lopetin nyrkkeilyn, sillä ei ole enää, ketä valmentaa, Ville Hukkanen toteaa.

Esa Hukkanen edusti Suomea Soulin olympiakehässä 1988. Poika Ville karsi jo Lontoon kisoihin, ja Rion piti olla hänen uransa kohokohta.

Toisin kävi. Ville Hukkanen lopettaa uransa 23-vuotiaana olympiakarsintojen ollessa vielä kesken. Jatkuvien loukkaantumisten takia hän ei ehtinyt edes aloittaa karsintaurakkaansa.

Hukkanen voitti ensimmäisen yleisen sarjan Suomen mestaruutensa jo 16-vuotiaana. Vuotta aikaisemmin hän iski alle 17-vuotiaiden EM-pronssia.

Ville Hukkanen (oik.) tyrmäsi viimeisessä SM-loppuottelussaan helmikuussa 2015 Jere Jokisen.­

Kovaiskuisesta lahtelaisesta odotettiin jo seuraavaa suurta suomalaisnyrkkeilijää, mutta hänen kätensä eivät kestäneet. Hukkasen työkalut on leikattu kymmenen kertaa vuosina 2009–14.

– Vuodesta 2009 asti mulla on koko ajan ollut loukkaantumiskierre päällä. On käyty yksi turnaus tai arvokisa ottamassa, ja sitten on taas ollut kädet rikki, Hukkanen sanoo.

Ensin tulivat rystysvammat. Hukkasen rystysten nivelkapselit on operoitu neljä kertaa.

– Lääkäri sanoi neljännen leikkauksen jälkeen, ettei mielellään enää leikkaisi käsiä. Kohta niillä ei pysty tekemään mitään.

Ville Hukkasen oikea nyrkki näyttää karulta.­

Oikea peukalo on leikattu kolmesti. Kierre alkoi vuoden 2011 MM-kilpailujen viimeistelyturnauksessa.

– Löin vikassa erässä kaveria vatsaan ja osuin suoraan hänen kyynärpäähänsä. En siinä sitä tuntenut, mutta kun menin hotellihuoneeseen ja otin käteen lasin vettä, se tippui kädestä, kun peukalosta olivat kaikki jänteet ja nivelsiteet revenneet poikki.

– Voitin sen matsin, ja se kaveri pääsi MM-kisoista olympialaisiin.

Viimeinen isku oli vasemman peukalon halkeaminen viime toukokuussa. Hukkanen joutui jäämän pois olympiakarsinnat avanneista Bakun Euroopan kisoista ja alkoi pohtia lopettamista.

– Se oli kesällä kova takaisku, kun jäi kisat väliin. Siinä rupesi se ajatus tulemaan. Elo-syyskuussa kun ruvettiin taas treenaamaan ja lyömään, kämmen alkoi kipeytyä. Siinä ajattelin, että ei tässä ole mitään järkeä, Hukkanen myöntää.

Ville Hukkanen valmistuu loppuvuodesta liikunnanohjaajaksi.­

Hukkasen oikeassa kämmenselässä on kahden leikkauksen jälkeen suuri kyhmy. Luut ovat ponnahtaneet pois paikoiltaan.

– Pahin vammani on ollut kämmenvamma. Se ei ole ikinä oikeastaan parantunut.

Hukkanen ei osaa sanoa syytä vammaherkkyydelleen. Suvussa on ollut reumaa, mutta hänellä itsellään sitä ei ole todettu. Luunmurtumia vammoista on ollut vain yksi.

– Lääkärit ovat sanoneet, että ihmisen kädet ei ole tehty lyömistä varten. Siellä on niin paljon pikkuluita, että kun lyödään kovaa, vaurioita tulee koko ajan.

Luitko jo nämä?