Nyrkkeily

Suomalaislegendan kihlajaisyö meni kaikkea muuta kuin suunnitellusti – ”Aamulla menimme sitten bussilla Helsinkiin”

Julkaistu:

Muistojen stadion
Olli Mäki meni kihloihin MM-ottelunsa aamuna ja nukkui sen jälkeisen yön kylmän mökin sohvalla.

–AAMULLA ennen punnitusta Olli ei uskaltanut edes mansikkaa laittaa suuhun.

Raija Mäki muistaa elävästi, miten vaikea hänen tulevan aviomiehensä painonpudotus oli ennen Pohjoismaiden historian ensimmäistä ammattinyrkkeilyn MM-ottelua.

Mäki kohtasi 17. elokuuta 1962 Olympiastadionilla höyhensarjan (57,152 kiloa) yhdysvaltalaisen maailmanmestarin Davey Mooren.

Mäki oli otellut lyhyen ammattilaisuransa ajan neljä kiloa raskaammassa kevyessä sarjassa, ja vaa’alla hän oli lommoposkinen haamu.


Tuohon aikaan ottelijat punnittiin ottelupäivän aamuna. Selvittyään punnituksesta Hotelli Tornissa nyrkkeilijä vei rakkaansa suoraan kultasepänliikkeeseen Mannerheimintiellä ja osti kihlasormukset.

– Siskoni kysyi, eikö ole mitään kihlajaislahjaa. Olli puuskahti, että pitääkö sellainenkin ostaa, Raija Mäki naurahtaa.


MÄET ovat nyt olleet naimisissa 52 vuotta. He ovat tuttu näky kotimaisten nyrkkeilytapahtumien ringside-paikoilla, mutta ennen stadionin MM-ottelua Raija ei ollut koskaan ollut nyrkkeilykatsomossa.

Ensikokemus oli järkyttävä. Moore tyrmäsi Mäen toisessa erässä.

– Mietin, että nytkö tämä päättyy. Oli se kauhea tunne.


Moorelle maksettiin ottelupalkkiona Suomessa ennennäkemättömät 12,8 miljoonaa markkaa, joten myös lippujen hinnat olivat ennätykselliset. Stadionille tuli yli 23 000 katsojaa, mikä ei riittänyt tekemään tapahtumasta taloudellista menestystä.


PROMOOTTORI Elis Ask, nuukuudestaan kuuluisa mies, ei sijoittanut Raijaa kehän reunalle vaan stadionin kaarteeseen.

– En tiennyt, miten saan Olliin yhteyttä, mutta onnistuimme pääsemään pukuhuoneeseen.

Ottelun jälkeen pariskunta osallistui bankettiin, missä myös mestari Moore oli paikalla. Hotellihuonetta promoottori Ask ei kuitenkaan ollut nyrkkeilijälleen järjestänyt ottelua seuraavaksi yöksi, joten Olli ja Raija lähtivät sukulaisten luokse Espoon Nöykkiöön.


He eivät kuitenkaan saaneet talonväkeä hereille keskellä yötä ja jäivät lukkojen taakse ulos. Ollin taskussa oli kuitenkin Askin Kirkkonummella sijainneen mökin avain, ja sinne tuore kihlapari onnistui aamun sarastaessa vihdoin hankkiutumaan.

Kylmässä mökissä ei ollut edes kunnon kalusteita liinavaatteista puhumattakaan, joten kihlajaisyöstä muodostui karu.

– Aamulla menimme sitten bussilla Helsinkiin.


MM-OTTELU tuli Mäelle liian aikaisin ja väärässä sarjassa, mutta hän iski ammattilaiskehissä komean uran. Mäki voitti kevyen välisarjan Euroopan mestaruuden kahteen otteeseen.

Suomessa oteltiin ammattilaisten MM-tittelistä seuraavan kerran vasta syyskuussa 2014, kun Edis Tatli haastoi kuubalaisen Richar Abrilin.

Laji on kuitenkin muuttunut puolessa vuosisadassa paljon – eikä välttämättä hyvään suuntaan. Mäen aikaan maailmanmestareita oli vain kahdeksassa painoluokassa, yksi kussakin. Nyt sarjoja on 17 ja mestaruuksia jakavia liittoja neljä.

Artikkeli on osa Ilta-Sanomien urheilutoimituksen Muistojen stadion-sarjaa. Lähetä muistojasi: stadion@iltasanomat.fi tai kirjeellä Ilta-Sanomat, PL 45, ”Muistojen stadion”, 00089 Sanoma.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt