Nyrkkeily

Haluttiin salata 10 vuodeksi – IS esittelee Robert Heleniuksen ”orjasopimuksen” sisällön

Julkaistu:

Nyrkkeily
Ilta-Sanomat esittelee Robert Heleniuksen ja Sauerlandin välisen kiistellyn sopimuksen.

ROBERT HELENIUKSEN ja saksalaisen Sauerland-tallin välinen riita on muhinut jo kahden vuoden ajan. Helmikuussa Helenius ilmoitti yksipuolisesti irtisanoutuneensa sopimuksesta tallin kanssa ja otteli maaliskuussa Tallinnassa ilman tallin lupaa.

Heleniuksen lakimies Kari Uoti kutsui sopimusta ”orjasopimukseksi.” Ilta-Sanomat esittelee nyt ensimmäistä kertaa julkisesti sopimuksen sisällön.


Sopimus oli osa todistusaineistoa Ahvenanmaan käräjäoikeudessa, jossa Sauerland yritti estää Heleniuksen ottelun Tallinnassa. Sauerland vaati sopimusta salaiseksi kymmeneksi vuodeksi, mutta tuomari määräsi salattavaksi ainoastaan sopimuksen sisältämät palkkiosummat.

Sauerlandilla yksinoikeus

Sopimus velvoittaa Heleniusta ottelemaan ainoastaan Sauerlandin järjestämissä nyrkkeilytapahtumissa tai Sauerlandin hyväksymissä tapahtumissa. Helenius rikkoi tätä pykälää ottelemalla Tallinnassa maaliskuussa ilman Sauerlandin lupaa.

Sopimuksessa on määritelty Heleniuksen ottelupalkkiot etukäteen. Vaikka joku muu järjestäjä voittaisi tarjouskilpailussa järjestelyoikeudet mestaruusotteluun, jossa Helenius on osapuolena, ei hänellä ole oikeutta sääntöjen määräämään osuuteen tarjouskilpailun voittosummasta. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi MM-ottelusta Vladimir Klitshkoa vastaan Heleniukselle olisi todennäköisesti jäänyt käteen pienempi summa kuin Sauerlandille.

Mestaruusvyöt ja vakuutukset maksettava itse

Sopimuksen mukaan titteliotteluiden järjestelymaksut vähennetään Heleniuksen palkkioista. Näillä maksuilla kustannetaan muun muassa mestaruusvyöt. Nämä maksut ovat tuhansia euroja ottelua kohden.

Sopimuksessa sanotaan erikseen, että nyrkkeilijän on itse hankittava itselleen vakuutus ja huolehdittava verojensa maksusta. Sauerland on vihjannut, että Heleniuksella oli epäselvyyksiä Saksan verottajan kanssa.

Vähintään kolme ottelua vuodessa

Sopimuksen mukaan Sauerlandin tulee tarjota Heleniukselle neljä ottelua vuodessa, paitsi niinä vuosina jolloin Helenius ottelee titteliotteluissa. Silloin ottelutarjouksia tulee antaa kolme vuosittain.

Sauerland vastaa Heleniuksen harjoituskustannuksista, paitsi niissä tapauksissa joissa Helenius päättää valita itse oman valmentajansa. Silloin hänen täytyy maksaa valmentajalleen itse.

Ei tatuointeja

Yksi sopimuksen erikoisimmista pykälistä kieltää Heleniusta ottamasta tatuointeja nyrkkeilyottelussa näkyviin ruumiinosiin ilman Sauerlandin hyväksyntää. Pykälän takana on Sauerlandin pyrkimys parantaa nyrkkeilyn ja nyrkkeilijöiden julkisuuskuvaa Saksassa.

Sopimus kieltää Heleniukselta myös ”erityisen vaaralliset urheilulajit”. Näihin luetaan muun muassa jalkapallo tai jääkiekko seurajoukkueessa sekä riippuliito tai moottoriurheilu. Tämä on tavanomainen pykälä urheilusopimuksissa.

Ei vedonlyönti­mainontaa

Sopimuksen mukaan Heleniuksen tulee hyväksyttää kaikki henkilökohtaiset sponsorinsa Sauerlandilla. Yhteistyö sellaisten vedonlyöntiyhtiöiden kanssa, joilla ei ole Saksassa lisenssiä, on ehdottomasti kielletty.

Irtisanouduttuaan Sauerlandista Helenius on tehnyt yhteistyötä Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistyksen PAF:n kanssa. Sopimus määrää tästä tuntuvan sopimussakon.

Ikuinen side

Sopimuksen päättymisaika on 31.12.2013, tosin Sauerlandilla on kahden lisävuoden optio, jonka se on ilmoittanut käyttävänsä. Lisäksi sopimus sisältää ehtoja, jotka voivat pidentää sitä. Heleniuksen loukkaantumisten perusteella Sauerland katsoo sopimuksen pidentyneen vähintään 18 kuukaudella. Tämän tulkinnan mukaan sopimus päättyisi aikaisintaan kesällä 2017.

Tämänkin jälkeen Sauerlandilla on oikeus jatkaa sopimusta Heleniuksen kanssa. Mikäli Helenius neuvottelee jonkun muun järjestäjän alaisuudessa ottelemisesta, riittää Sauerlandille samojen ehtojen tarjoaminen. Tälle oikeudelle ei ole sopimuksessa annettu mitään takarajaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt