MAINOS


Tämän osion kaikki artikkelit ovat Nissenin mainosaineistoa.

Tämän osion kaikki artikkelit ovat Nissenin mainosaineistoa.
MAINOS Nissen

Voivatko silmät palaa auringossa kuten iho? Entä onko halpojen aurinkolasien käyttö vaarallista?

Julkaistu:

Moni rasvaa ihonsa huolellisesti ennen auringossa oleilua, mutta jättää silmänsä siristelemään huonosti suojaavien lasien taakse. Asiantuntija vinkkaa, miten pitää parempaa huolta silmistä auringon porottaessa.
Tiedätkö, mitkä väittämistä ovat totta ja mitkä tarua? Kävimme läpi silmien UV-suojaamiseen liittyvät yleiset uskomukset Nissenin optikko Katriina Kantolan avustuksella.

1. Varjoisalla säällä ei tarvita aurinkolaseja.

Totta ja tarua.

Varjoisalla säällä aurinkolaseille ei ole niin paljoa tarvetta, koska aurinko ei paista niin kirkkaasti. Lähes kaikki silmälasit suodattavat UV-valon täysin, joten silmälasien käyttäjä voi olla huoletta. Jos silmälaseissa oleva linssi on niin sanottu ohennettu linssi, on siinä sataprosenttinen UV-suoja suuremman taitekertoimen takia.

Jos käytössä on itsestään tummenevat silmälasit, joiden linssit siis tummuvat UV-valon vaikutuksesta, saattaa huomata linssin olevan hiukan tummempi myös pilvisellä säällä. Esimerkiksi syyssumussa voi tällainen linssi tummua, koska UV-säteilyä tulee myös sumun läpi. Tätä ei aina tule miettineeksi, koska sumuinen sää on usein hyvin pimeä.

Myös osassa piilolinsseistä on 100-prosenttinen UV-suoja.

2. Silmätkin voivat palaa.

Totta.

Silmän palovammaa kutsutaan lumisokeudeksi. Silloin silmän pintakerros eli sarveiskalvo on ärtynyt auringon ultraviolettisäteilystä. Silmät ovat kipeät ja vetistävät ja voi olla vaikea pitää niitä auki. Silmät voivat myös tuntua turvonneilta ja näkö sumentuneelta – hieman kuin silmissä olisi hiekkaa. Lumisokeus on kivulias, mutta onneksi ohimenevä vaiva, joka parantuu useimmiten itsestään levolla. Parantumista voidaan myös helpottaa tipoilla.

3. UV-säteily vaikuttaa myös ikkunan läpi.

Totta.

Auton tuulilasi suodattaa UV-säteilyn hyvin, mutta sivuikkunat saattavat autosta riippuen päästää säteilyä läpi enemmän.

Ammattiautoilijoilla, vaikkapa rekkakuskeilla, voi säteilylle usein altistunut kehon vasen puoli ruskettua tai palaa helpommin. Autoa ajaessa aurinkoisella säällä kannattaakin käyttää aurinkolaseja sekä pidempää paitaa, jotta välttyy ihon palamiselta.

4. Aurinkolasien hintaan vaikuttaa useita tekijöitä, ei vain brändi.

Totta.

Suomessa myytävissä markettilaseissa on aina 100-prosenttinen UV-suoja, eli niitä uskaltaa kyllä käyttää. Optikkoliikkeestä ostetuissa aurinkolaseissa on kuitenkin parempi optiikka kuin markettilaseissa, jonka takia katseleminen linssin läpi on mukavampaa. Huono optiikka voi aiheuttaa epämukavaa tunnetta silmissä sekä pääkipua. Optikkoliikkeestä ostetut aurinkolasit myös säädetään aina asiakkaan kasvoihin istuviksi.

Optikkoliikkeistäkin voi jopa muutamalla kympillä saada kivat lasit, joissa on hyvä optiikka. Hintaan vaikuttavat brändi sekä kehyksen ja linssin materiaali. Peruslinssi sisältää vain värin ja UV-suojan, mutta lisämaksusta linssille voi saada vaikka naarmuja kestävän kovan pinnan tai heijastuksen eston.

5. Värilliset tai peililinssit ovat vain muotioikku, eikä niistä ole varsinaista hyötyä.

Tarua.

Eriväriset linssit eivät vaikuta UV-suojaan, mutta toki linssissä olevan värin määrä vaikuttaa siihen, kuinka paljon valoa pääsee silmään. Yleisin aurinkolasilinssien värimäärä on 85 prosenttia, eli se päästää valoa silmään 15 prosenttia. Tämä on hyvä taso esimerkiksi autoiluun ja yleiskäyttöön. Linssejä löytyy myös haaleampia, joita on mukava käyttää pilvisemmällä säällä.

Ruskea väri parantaa kontrastia ja on siten autoiluun paras vaihtoehto. Se saa esimerkiksi vihreän ja punaisen värin näkymään kirkkaammin ja tien töyssyt paremmin. Harmaa väri sopii aurinkolaseihin, jotka tulevat yleiskäyttöön. Se on neutraalein väri, joka ei muuta ulkomaailman värejä. Vihreää ja harmaanvihreää väriä käytetään myös paljon, sillä ne muuttavat värimaailmaa melko vähän, mutta parantavat kontrastia harmaata paremmin.

Sininen linssi ei ole aurinkolaseissa se optimaalisin, sillä se päästää enemmän haitallista sinistä valoa silmään. Liukuvärjätyt linssit sen sijaan helpottavat lukemista, koska linssin alaosassa väri on haaleampi, ja sen läpi näkee paremmin lukea tekstiä.

Myös peilinpintaiset linssit poistavat heijasteita paremmin kuin tavalliset tummat linssit, mutta eivät niin tehokkaasti kuin polarisoivat linssit.

6. Omilla vahvuuksilla varustetut aurinkolasit ovat järkevä sijoitus.

Totta.

Vahvuuksilla varustetut aurinkolasit maksavat itsensä nopeasti takaisin.

Silmälasien käyttäjät ovat tottuneet hyvään näköön, eli vahvuuksilla olevat aurinkolasit ovat todella järkevä sijoitus. Ne helpottavat jokapäiväistä elämää, koska ei tarvitse siristellä nähdäkseen aurinkoisella säällä, ja tällöin silmät voivat rentoutua.

Aurinkolaseja saa sekä yksi- että monitehoisina. Nissenillä yksitehoaurinkolasien hinnat lähtevät 79 eurosta, monitehoaurinkolasien hinnat 129 eurosta. Yksitehoiset aurinkolasit saa siis jo alle satasella, monitehoisissa hinta nousee reiluun sataseen. Lopulliseen hintaan vaikuttaa kuitenkin se, mitä lisäkäsittelyjä linssiin haluaa ja minkälaiset kehykset on valinnut.

Testaa, millaiset aurinkolasit sopisivat juuri sinulle.

Jos testi ei näy oikein, voit tehdä sen myös täällä.

Muista tämä, kun lapsi oleskelee auringossa

Silmien suojaaminen auringolta on erityisen tärkeää etenkin lapsilla ja nuorilla, jotka viettävät auringossa paljon aikaa. Lapsilla silmän sisällä oleva linssi on täysin kirkas, ja se päästää valoa ja UV-säteilyä samalla tavoin silmänpohjaan saakka. Aikuisilla linssi on jo muuttunut ”kellertävämmäksi”, minkä takia säteet eivät pääse silmänpohjaan asti. UV-säteily vauhdittaa kaihin syntyä.

Tutustu Nissenin aurinkolasivalikoimaan täällä.
MAINOS Nissen
Lue myös:

MAINOS