MAINOS


MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat ilmoittajan mainosaineistoa
MAINOS

Patarein vankila tarjoaa karun katsauksen Viron ja Venäjän lähihistoriaan

Julkaistu:

MAINOS Kaipaatko jännitystä Tallinnan matkalle? Patarein entinen vankila, kasarmi ja merilinnoitus ovat näkemisen arvoisia – jos vain uskallus riittää.
Karu merilinnoitus – Patarein vankila

Olin nähnyt Patarei-linnoituksen vain ulkopuolelta. Sitähän ei voi missata. Siinä se häämöttää aamuhämärässä tummana ja uhkaavana. En ollut aiemmin onnistunut käymään sisällä, sillä yleensä matkani Tallinnaan ajoittuvat talvikauteen, jolloin Patarei on suljettu. Tai ei se varsinaisesti suljettu ole, mutta talvella kierros täytyy varata etukäteen soittamalla ja soittaminen on välillä minulle ylivoimaista. Typerää, tiedän. Mutta nyt sain otettua itseäni niskasta kiinni ja soitettua. Helpostihan se kävi, ja näin pääsin Patareihin ensimmäistä kertaa.


Voin suositella paikkaa lämpimästi, erityisesti historiasta kiinnostuneille. Patarei on aivan kammottava ja selkäpiitä karmiva paikka, mutta kaikessa karuudessaan hurjan kiehtova. Vankilassa oli todella kylmä. Kylmyys huokui seinistä ja pimeistä käytävistä. Linnoituksessa ei ole lämmitystä, joten kannattaa pukeutua lämpimästi tai tulla kesäkaudella, jolloin myös rannan puolella sijaitseva ulkokahvila on auki.Patarei rakennettiin vuosina 1828–1840. Se oli alkujaan tykkipatteristo, sitten kasarmi ja lopulta vankila, jona se toimi vuoteen 2006 saakka. Patareissa on istunut paljon mielipidevankeja ja myös tavallisia rikollisia - sekä miehiä että naisia. Yhdessä sellissä miesten osastolla oli 16 punkkaa ja 30 vankia. Naisilla oli hieman paremmat oltavat; heillä oli yleensä omat sängyt.


En päässyt teloitushuoneisiin, koska en ollut normaalilla opaskierroksella. Sain kuitenkin nähdä hirttämishuoneen, jonka lattiassa oli syvä reikä. Lankut peittivät reiästä puolet ja niiden päällä seisoi yksinäinen tuoli. Tuolia ei kuulemma potkittu alta pois, vaan lankkulattia vedettiin sivuun – ja naks. Veti kyllä hiljaiseksi.


Kymmenessä vuodessa paikka on rapistunut reippaasti. Maali lohkeilee seinistä ja raput ovat paikoitellen kuluneet puhki. Vettä tulee katosta sisään. Muutaman vuoden kuluttua katto luultavasti sortuu, koska sen painona on noin metrin verran soraa ja puolitoista metriä hiekkaa. Se oli toki toimiva ratkaisu sodan ja pommitusten aikana, mutta epäkäytännöllinen korjausrakentamista ajatellen. Paikan remontoiminen on kallista puuhaa, joten hitaasti Patarei rapistuu lisää ja lisää…


Kierros Patarein vankilassa on hyvä oppitunti Viron ja Venäjän lähihistoriaan. Se vaatii vain hieman hermoja sekä paljon seikkailumieltä ja lämpimiä vaatteita. Mutta hitsit kuinka siistiä!

http://patarei.org/fi

Kuvat ja video: Tuukka Ervasti

Mitä pidit artikkelista? Kerro klikkaamalla allaolevaa linkkiä ja voit samalla osallistua S-Ryhmän lahjakortin arvontaan.

Kyselyyn ››
MAINOS
Lue myös:

MAINOS