Aatu Räty herätti huomion NHL:ssä – kertoi Olli Jokiselta saadusta tavasta: ”Kaikkien senttereiden kannattaisi kokeilla”

Aatu Räty nousi Vancouverin NHL-joukkueen mukaan.

Kuvassa Räty vielä NY Islandersin pelaajana.

25.2. 1:55

Vancouver

Aatu Rädyn ura Vancouver Canucksin organisaatiossa alkoi vaikeasti: kahdeksan ottelua AHL:n Abbotsford Canucksissa, yksi syöttöpiste.

Räty, 20, sai vaikeasta alusta huolimatta tällä viikolla kutsun ylös ja NHL-miehistöön.

Hän debytoi uuden NHL-joukkueensa riveissä torstaina St. Louisissa Sheldon Driesin ja Vasili Podkolzinin sentterinä.

Canucks nousi vierasvoittoon maalein 3–2.

Lue lisää: Aatu Räty myytiin isossa NHL-kaupassa – karu alku uudessa seurassa: ”Rankkaa on ollut”

Räty piti Podkolzinin ja Driesin kanssa pelaamisesta. Lupaava venäläinen oli tuttu vastustaja juniorimaajoukkueista.

– Driesistä minulla ei ollut oikein etukäteen tuntemusta. Tosi hyvän oloinen pelaaja ja erittäin mukava tyyppi, Räty kertoi IS:lle perjantaina.

Dries on myös taustaltaan keskushyökkääjä, mikä auttaa oman alueen täytöissä, kun paikat elävät tilanteen mukaan. Linjatuomarit myös vaihtavat aloittajaa niin usein, että on hyvä turva tietää tilalle tulevan tarvittaessa osaava pelaaja.

– Jos aloitukseen tulee laituri, joka ei ole pelannut sentterinä, niin kyllä itsekin niistä voitan yhdeksän kymmenestä. Olen omaa veljeäni (Aku) vastaan ottanut aloituksia, ja ei se kyllä kaiva yhtään, Räty hymähti.

Räty on herättänyt paikallismediassa huomiota tavallaan ottaa paljon aloituksia oikea käsi alhaalla, vaikka hän pelaa leftinä.

Tapa vakiintui viime kaudella Olli Jokisen alaisuudessa Jukureissa, kun suomalaislegenda halusi kaikkien senttereiden ainakin kokeilevan tyyliä.

– Se on tosi hyvä tapa, jota kaikkien senttereiden kannattaisi kokeilla. Siihen kestää muutama viikko tottua, mutta koen, että siitä on hyvin etua, Räty kertoi.

Jääaikaa Räty sai Cancuks-debyytissään vähäiset 7.37. Suomalainen ei ollut mukana erikoistilanteissa, mikä rikkoi paikoin rytmiä ja piti myös peliajan joukkueen pienimpänä.

– Aika samanlaista suorittamista kuin New Yorkissa (Islandersissa). Sain hyvän tatsin peliin. Välillä tulee alle kymmenen minuuttia, mutta sekin on tärkeää pelata hyvin, Räty muistutti.

Erikoistilanteet rikkovat välillä vaihtorytmiä.

Räty, joka pelasi SM-liigaa Kärpissä paikoin hyvin pienessä roolissa, kertoo kehittyneensä pienen roolin pelaamisessa paljon.

– Jää paljon aikaa valmistautua seuraavaan vaihtoon, varsinkin jos kierros jää välistä. Nuorempana keskittyminen oli vaikeampaa ja saattoi siinä loppua.

– Jos keskittyy hyvin, on paljon enemmän energiaa ja pystyy vetämään hyviä energiavaihtoja. Penkillä voi keskittyä siihen, mitä vastustaja tekee ja ottaa oppia pelistä.

Ero on merkittävä siihen, jos pelaa ykkösketjussa isoja minuutteja.

– Silloin lähinnä kerätään hengitys ja mennään uudestaan.

Räty kertoi päässeensä uuteen joukkueeseen sisään ”yllättävän hyvin”.

Joukkueessa on pari tuttua aiemmista peleistä AHL:ssä ja Islandersista samassa kaupassa tullut Anthony Beauvillier, mikä edesauttaa asiaa.

Huoltajien nimet ja kasvot Räty kävi katsomassa etukäteen verkosta.

– Kätellessä ja esittäytyessä unohdan aina välittömästi toisen nimen, kun sanon samalla omani. Nyt tiesin valmiiksi nimet ja pystyin sisäistämään ne paremmin. Olis inhottavaa mennä vetämään hihasta, jos en tietäisi nimiä.

Canucksilla ei ole varsinaista harjoitushallia. Kauden aikana lähes kaikki treenit ovat pelihallissa Rogers Arenassa.

– Koppitilat ja salit ovat ihan jäätävät, ne yllättivät positiivisesti, Räty kertoi.

Perjantain harjoituksissa Räty oli Andrei Kuzmenkon ja Beauvillierin sentterinä.

Kärkiketjuun hän tuskin sentään on vielä nousemassa, vaan nyt roolina oli paikata jäältä poissa ollutta johtotähteä Elias Petterssonia.

– Katsoin itsekin aamulla paitoja, että no niin, nyt ollaan huippuketjussa. Pari kovaa poikaa oli poissa. Olimme hyvä treenikenttä, Räty naurahti.

Canucks kohtaa lauantaina kotonaan NHL:n kärkijoukkueen Bostonin. Räty pelasi Vancouverissa viimeksi joulukuun lopulla, kun hän vielä New York Islandersin pelaajana teki toisen NHL-maalinsa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?