Ismo Lehkonen kertoo, mitä Kanadassa ajatellaan Putinia tukevasta Aleksandr Ovetshkinista – ”Tuli yllätyksenä”

Washingtonin supertähden Aleksandr Ovetshkinin veljeily Vladimir Putinin kanssa kismittää lajifaneja, mutta NHL on lakaissut mainehaitat jään alle.

Aleksandr Ovetshkin tunnetaan Vladimir Putinin kannattajana. NHL:n johtoa asia ei tunnu haittaavan.

NHL:N tähdistöpeli ja Washington Capitalsin tähtihyökkääjä Aleksandr Ovetshkin ovat vuosien varrelta tuttu yhdistelmä. 37-vuotiaan venäläishyökkääjän on määrä pelata ensi viikonloppuna Floridan Sunrisessa järjestettävässä tähdistötapahtumassa kahdeksannen kerran.

Määrä on nykyisistä NHL-pelaajista suurin. Tällä kertaa runkosarjan yhdeksänkertainen maalikuningas joutuu varautumaan All Star -tapahtumassa kiekkokaukalon ulkopuolella kirpeäänkin vastakarvaan.

Koska Ovetshkin ei ole sanoutunut irti kannattamansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähes vuosi sitten aloittamasta julmasta hyökkäyssodasta Ukrainaan, osa pohjoisamerikkalaisista kiekkojännäreistä on kääntynyt Ovetshkinia vastaan.

Ovetshkin tuki vuonna 2017 Putinin presidentinvaalikampanjaa perustamassaan PutinTeam-liikkeessä. Ovetshkin on poseerannut Putinin kanssa valokuvissa sosiaalisessa mediassa lukuisia kertoja, minkä moni NHL:ää seuraava näkee mainehaittana liigalle.

Niinpä kauden kohupelaaja turvautuu sympatiaa kerjätessään kotikutoisiin keinoihin: hän hyödyntää tähdistötapahtumassa ensimmäistä kertaa omia poikiaan, nelivuotiasta Sergeitä ja kaksivuotiasta Iljaa.

– Pojat tulevat sinne (All Star -tapahtumaan). Siitä tulee mahtavaa, Ovetshkin suitsutti hiljattain NHL:n verkkosivuilla.

Ovetshkin on muutenkin kiistelty jääkiekkoilija. Arvostelijoiden mielestä hän on pelkkä osumia omaan piikkiin itsekkäästi jahtaava maaliruisku, jonka suoraviivainen, kanuunankuulamainen pelityyli ei täysin istu perivenäläisen taitokiekkoilun folkloreen.

Maalinteon ammattimies Ovetshkin kuitenkin on, viimeisen päälle. Hän ohitti viime vuoden lopussa NHL:n kaikkien aikojen maalitilastossa toisena olleen liigalegenda Gordie Howen ja on viime viikonlopun jälkeen yltänyt vajaan 17,5 NHL-vuotensa aikana jo lukemaan 812.

Tuli jopa yllätyksenä, kuinka kanadalaiset kiekkofanit ovat Ovetshkinista samaa mieltä kuin suomalaiset.

NHL-johtoa Ovetshkinin veljeily Putinin kanssa ei ole häirinnyt. Kun Ovetshkin sysäsi joulun alla kaikkien aikojen tilastossa Howen toiselta sijalta kolmanneksi, liiga uutisoi tapahtuneesta näyttävästi superlatiivein.

– Kun olin puolentoista kuukauden reissulla Pohjois-Amerikassa, tuli jopa yllätyksenä, kuinka kanadalaiset kiekkofanit ovat Ovetshkinista samaa mieltä kuin suomalaiset, muun muassa V Sport Urheilulle ja Yleisradiolle huippukiekkoilua asiantuntijana kommentoiva Ismo Lehkonen vertaa.

Oli Ovetshkinin Putin-sympatioista mitä mieltä hyvänsä, romuluisen kiekkoilijan iskunkestävyydestä ei ole epäilystä. Viime viikonlopun jälkeen hän oli pelannut vuodesta 2005 lähtien NHL:ssä 1 326 runkosarjapeliä ja on joutunut loukkaantumisen tai muun syyn takia jättämään väliin vain 48 ottelua.

NHL suitsuttaa estoitta Aleksandr Ovetshkinin (oik.) maalintekokykyjä, vaikka tähtipelaaja ei ole irtisanoutunut Vladimir Putinin julmasta hyökkäyssodasta.

Teräsmiehen luonne on auttanut Ovetshkinin toden teolla haastamaan Wayne Gretzkyn ikuisena pidetyn NHL-maaliennätyksen, 894 osumaa.

Ovetshkinin säästyminen loukkaantumisilta ei ole sattumaa.

– Hän on huippuluokan urheilija, mutta ennen kaikkea hänen luistelutyylinsä on ihanteellisen ekonominen välttämään loukkaantumisia, V Sport Urheilulle NHL-jääkiekkoa selostava Antti Mäkinen arvioi Ovetshkinin ominaisuuksia.

Isokokoisen Ovetshkinin (188 cm/108 kg) ensimmäiset kaudet NHL:ssä olivat rakkautta ensi silmäyksellä: vuosina 2005–2008 häneltä jäi yhteensä 246 runkosarjaottelusta vain yksi väliin. Siinä sivussa hän voitti debyyttikaudellaan NHL-tulokkaiden maalikuninkuuden vuonna 2006 ja koko liigan maalipörssin 65 osumalla kaksi vuotta myöhemmin.

– Ovetshkinilla on erinomainen laukaus, mutta koko paketti on NHL:ssä maalinteon kannalta ihanteellinen. Hän luistelee kulmikkaasti, mutta välitykset lihaksikkaassa kropassa ovat kohdallaan, Mäkinen sanoo ja lisää tärkeän huomion:

–  Ovetshkinin alttiutta loukkaantua vähentää se, että hän luistelee vähemmän sivusuunnassa. Mieluummin "Ovi" paahtaa kaukalossa pohjois-eteläakselilla suoraan eteenpäin. Vääntävät sivuttaisliikkeet aiheuttavat NHL:ssä pelaajille suuren osan loukkaantumisista, Mäkinen jatkaa.

Maailman ykkösliigaa meidän monen muun puolesta öisin ammatikseen seuraava NHL-ekspertti kiteyttää Ovetshkinin salaisuuden.

– Tiivistäen: hänen pelityylinsä suojelee häntä loukkaantumisilta.

Aleksandr Ovetshkin nauttii kaukalossa joukkuekaveriensa suojelusta.

Kun pysytään pienen NHL-kaukalon sisäpuolella etäällä maailmanpolitiikasta, Ovetshkin ja hänen kykynsä kestää kovaa peliä kirvoittavat Lehkoseltakin plusmainintoja.

– Iso koko ja ihanteellinen ruumiinrakenne auttavat häntä NHL-kaukalossa. Ovetshkin pelaa pystyssä asennossa, Venäjällä hänellä sanotaan olevan balettitanssijan ryhti, eli hartiat ovat takana. Suomessa puhuttaisiin sotilaallisesta ryhdistä.

Ovetshkinin äiti Tatjana Ovetshkina voitti Neuvostoliiton naisjoukkueessa koripallon olympiakultaa Montrealissa vuonna 1976 ja Moskovassa vuonna 1980.

– Pitää muistaa, että Ovetshkin tulee urheilullisesta perheestä. Siihen päälle Neuvostoliitto-mallinen kova ja monipuolinen harjoittelu, Lehkonen listaa Ovetshkinin valtteja kivuta lajinsa huipulle.

On julkinen salaisuus, että Ovetshkinilla on kaukalossa suojelijansa.

Toisaalta NHL-jääkiekon lainalaisuuksissa lajin koodisto on hyvinkin raadollinen. Ovetshkin saa tähtistatuksestaan Washington Capitalsissa kiistatonta etua.

– On julkinen salaisuus, että Ovetshkinilla on kaukalossa suojelijansa. Jos joku vastustajan pelaaja jysäyttää Ovetshkiniin samanlaisen pommitaklauksen, joita tämä itse viljelee, Capitals järjestää jäälle heti torikokouksen, Lehkonen kuvailee.

– Capitalsilla on kymmenen viime vuotta ollut jalkeilla joukkue, jossa on kokoelma kokeneita vanhan liiton jyriä, kuten esimerkiksi hyökkääjä Tom Wilson, hän lisää.

Ovetshkin on tosiaan hanakka taklaaja. Hän on vuodesta 2005 pidetyssä NHL:n kaikkien aikojen taklaustilastossa neljäntenä. NBC Sports julkaisi viime marraskuussa tviitin, joka osoitti, että Ovetshkin oli jakanut yksin enemmän taklauksia kuin hänen jälkeensä vuodesta 2005 lähtien NHL:n neljä seuraavaksi parasta maalintekijää (Sidney Crosby, Steven Stamkos, Jevgeni Malkin ja Patrick Kane) yhteensä.

Ennen kaikkea Ovetshkinia motivoi jatkamaan Gretzkyn lyömättömänä pidetty NHL-maaliennätys. Ovetshkin on tälläkin kaudella runkosarjassa yli 50 maalin vauhdissa. Puolitoista sellaista lisää, ja NHL:llä on jälleen aihetta superlatiivien käyttöön.

Fakta

Taklaustilastot

Taklaustilasto kaudesta 2005–06 viime viikonlopun liigakierrosten jälkeen (puj=pelaajaura jatkuu): 1) Cal Clutterbuck Kanada 967 ottelua, 3 692 taklausta (puj), 2) Dustin Brown USA 1 265, 3 632, 3) Matt Martin Kanada 868, 3 606 (puj), 4) Aleksandr Ovetshkin Venäjä 1 325 (puj), 3 416, 5) Milan Lucic Kanada 1 143, 3  199 (puj), 6) Luke Schenn Kanada 912, 3 077 (puj), 7) Brooks Orpik USA 950, 2 946, 8) Ryan Reaves Kanada 796, 2 712 (puj), 9) David Backes USA 965, 2 710, 10) Chris Neil Kanada 804, 2 568, ...47) Tuomo Ruutu Suomi 653, 1 709, 48) Rasmus Ristolainen Suomi 652, 1 680 (puj).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?