NHL:ssä tehtiin jättikauppa – Suomen huippulupaus saunoi täysin tietämättömänä: ”Mitä tälle jätkälle on käynyt”

Aatu Räty oli ilman puhelintaan, kun New York Islanders kauppasi hänet.

Aatu Räty teki kuun alussa maalin Vancouver Canucksin verkkoon. Nyt hänet kaupattiin Vancouveriin.

| Päivitetty

Vancouver

Ensimmäinen treidi on aina pahin, sanotaan – ja tuskin syyttä.

Tulokaskauttaan Pohjois-Amerikassa kiekkoileva Aatu Räty, 20, kaupattiin maanantaina. Hän oli osa siirtoa, jossa Vancouver Canucksin kippari Bo Horvat siirtyi New York Islandersiin.

Ilta-Sanomat kysyi Rädyltä, missä hän oli kuullessaan kaupasta.

– Meillä oli pari vapaapäivää, niin menin ensi kertaa New Yorkin keskustaan parin Bridgeportin parhaan kaverini kanssa. Olin spassa ja itse asiassa ilman puhelinta, joten minulta jäi näkemättä paljon viestejä ja puheluja, Räty kertoi.

Rädyllä oli mukanaan onneksi myös tyttöystävänsä, joka sattui katsomaan puhelintaan.

– Siellä oli viestejä, että lähdette sitten Vancouveriin. Olin, että mitä?

– Menin hakemaan puhelimeni kaapista ja huomasin, mitä on tapahtunut. Se oli aluksi shokki, mutta olen innoissani tulevasta, Räty sanoi.

Räty kertoi IS:lle, että hän oli ollut saunomassa jopa tunnin-pari, kun kauppa oli jo tapahtunut. Islandersin kokenut GM Lou Lamoriello ja kaikki muut olivat tavoitelleet häntä turhaan.

Hänellä oli paljon soittoja tehtävänään.

– Piti soittaa minut kaupanneelle GM:lle ja toki myös Vancouverin suuntaan, etten ole ihan radiohiljaisuudessa. Etteivät kaikki ajattele, että mitä tälle jätkälle on käynyt, kun hän ei vastaa kenellekään, Räty naurahti.

– Agentille ja vanhemmille tietysti piti myös soittaa. Kyseessä on aika iso elämänmuutos.

Räty oli saunassa myös silloin, kun hän sai ensimmäisen NHL-kutsunsa joulukuussa – silloin tosin vain Bridgeport Islandersin pukukoppitiloissa.

Lamoriello on tunnettu tiukoista säännöistään, ja Räty pohtikin jo, että uudessa ympäristössä tietyt asiat saattavat muuttua:

– Voi olla, että valkoinen spraymaali palaa mailaan. Pienet viiksetkin voi ehkä kasvattaa.

Räty pelasi tammikuun lopulla toisen ja viimeisen pätkänsä Islandersin NHL-joukkueessa, viisi ottelua.

Ruutu kokeneessa joukkueessa oli alaketjuissa.

– Pelasimme 0–0:aa. Matt Martinin ja Josh Baileyn kanssa pelasimme hyvin. Oli pelejä, joissa Corsi oli sellainen, että saimme enemmän paikkoja kuin vastustaja. Emme antaneet mitään omiin ja saimme aina paikan tai kaksi luotua.

– Vastustajan verkkoa emme helistelleet, mutta ei sitä tuossa roolissa pyydettykään. Aloitusprosentin sain pidettyä yli 50:ssä. Vaikka niitä ei niin paljoa ollutkaan, se on iso juttu tuollaisessa roolissa, että niissä pitää olla jämäkkänä.

Rädyn taival Canucksin organisaatiossa alkaa Abbotsfordin AHL-joukkueesta.

Vancouveriin Rädyn lisäksi pelaajakaupassa siirtyi suojattu ensi kesän 1. kierroksen varausvuoro sekä Anthony Beauvillier.

Canucksin organisaatiossa ei pelaa muita suomalaisia, mutta maalivahtivalmentajana AHL:ssä on Marko Torenius. Islandersissa Räty pelasi Robin Salon ja Otto Koivulan kanssa. Myös maalivahti Henrik Tikkanen pelaa Islandersin organisaatiossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?