Jättipalkkainen NHL-tähti saapui kaikessa hiljaisuudessa Suomeen – teki kovan päätöksen lauantai-iltana

Max Pacioretty saapui Suomeen maanantaina, ja leikkaus tehtiin jo keskiviikkona. Toipuminen vie ainakin 8–9 kuukautta.

Max Pacioretty (kesk.) loukkaantui 19. tammikuuta NHL-ottelussa ja autettiin pois jäältä.

26.1. 15:34

Huippukirurgi Lasse Lempainen on tunnettu huippujalkapalloilijoiden, kuten Ousmane Dembélén, takareisivammojen leikkaamisesta.

Tällä viikolla Lempainen teki tavallaan uuden aluevaltauksen, sillä hän leikkasi NHL:n tähtipelaajiin kuuluvan Carolina Hurricanesin hyökkääjän Max Paciorettyn.

– Hänellä oli akillesjännevamma viime elokuussa. Se oli leikattu Yhdysvalloissa, ja hän palasi NHL-jäille tammikuun alkupäivinä. Jänne repesi uudelleen kolmannessa paluupelissä, Lempainen kertoo.

Lasse Lempainen

Pacioretty, 34, otti yhteyttä Lempaiseen viime perjantaina.

– Hän halusi tietää tarkasti, mitkä ovat ajatukseni hoidosta ja kuntoutuksesta.

Lauantai-iltana Pacioretty päätti, että hän tulee hoidettavaksi Suomeen ja saapui Turkuun jo maanantaina. Akillesjänneleikkauksen lisäksi Paciorettylle tehtiin nivusleikkaus keskiviikkona Turun Pihlajalinnan sairaalassa. Pacioretty on edelleen toipumassa Suomessa.

– Leikkaus oli akilleksen suhteen vaativa, mutta olen luottavainen. Se on aina pienistä asioista kiinni, että toipuminen menee hyvin ja haavat paranevat, Lempainen sanoo.

– Tiedän, että Yhdysvalloissa on paikallisissa lehdissä pohdittu, mikä mahtaa olla Maxin uran kohtalo. Toivottavasti ura vielä jatkuu tämän vamman jälkeen.

Pacioretty on pelannut NHL:ssä kaudesta 2008–09 lähtien. Ensin kymmenen vuotta meni Montreal Canadiensissa, jossa hän toimi myös kapteenina. Sen jälkeen Pacioretty pelasi neljä kautta Vegas Golden Knightsissa.

Carolinaan Pacioretty siirtyi viime kesänä. Viimeistä sopimuskauttaan pelaava amerikkalaistähti tienaa kaudesta seitsemän miljoonaa dollaria.

Pacioretty on pelannut urallaan useita yli 60 tehopisteen kausia.

Lempainen kertoo, että kuntoutusta seurataan vaiheittain.

– Sanoin hänelle, että minimissään 8–9 kuukautta on aika, että hän voisi olla pelikunnossa. Se on eri asia pelata pipolätkää kuuden kuukauden jälkeen kuin olla NHL-kaukalossa.

Lempainen korostaa, että kyseessä on huippukuntoinen ihminen, joten sen suhteen lähtökohdat ovat luonnollisesti hyvät.

Pacioretty on ensimmäinen ”suoraan NHL-kaukalosta hoitoon tullut pelaaja”, kuten Lempainen asian ilmaisee.

– Aiemmin on NHL:stä ja myös NBA:sta kysytty mielipidettä [urheilijoiden vammoista]. Yksi Chicago Blackhawksin pelaaja olisi tullut Turkuun leikkaukseen, mutta seura vaati, että hänet hoidetaan heidän valitsemassaan sairaalassa Yhdysvalloissa.

Pacioretty ehti pelata Carolinassa vain viisi peliä ennen uutta loukkaantumistaan.

Lempainen korostaa, että Paciorettyn tapaus oli nyt erilainen. Kyseessä oli saman vamman uusiutuminen eikä ensimmäinen leikkaus ollut ehkä onnistunut riittävän hyvin.

– Pelaajan mielipide ratkaisi paljon, ja varmasti sillä oli myös merkitystä, että Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen ja Antti Raanta pelaavat samassa seurassa ja heidänkin mielipidettään kuunneltiin.

Myös Jesperi Kotkaniemi kuuluu Carolinan suomalaisiin.

Kaiken kaikkiaan Lempaisella on tällä viikolla ollut varsin kansainvälisiä potilaita.

– Tämä viikko on ollut mielenkiintoinen, sillä tiistaille osui potilaita Ruotsista, Ranskasta ja Islannista. He kaikki olivat kuntourheilijoita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?