Armeija kävi etsimässä NHL-lupausta tämän kotoa – 205-senttinen jätti katosi ulkomaille mukanaan farkut ja pieni laukku

Zdeno Charan nousu jääkiekon huipulle on uskomaton tarina.

Zdeno Charan NHL-uran huippuhetki oli Stanley Cupin voitto vuonna 2011.

Jääkiekkolegenda Zdeno Chara paljasti podcastissa Spittin’ Chiclets, että toteuttaakseen NHL-unelmansa hän loikkasi Pohjois-Amerikkaan välttääkseen pitkän asepalveluksen kotimaassaan Slovakiassa.

Chara saapui NHL:n varaustilaisuuteen St. Louisiin 22.6. vuonna 1996 ja jäi sille tielleen.

– Minulla oli mukanani pieni laukku ja yhdet farkut. En halunnut palata Slovakiaan. Erityisesti siksi, että olisin joutunut palvelemaan 18 kuukautta armeijassa, Chara kertoi.

Varusmiespalvelus olisi katkaissut hänen kehityksensä pelaajana.

New York Islanders päätyi varamaan kolossin nähtyään videonauhan, jolla hän luistelee ja nostaa punttia. Chara oli niin vahva, että lähtömaassa ammattilaispelaajat luulivat hänen käyttävän steroideja.

Vain vuotta aiemmin hän oli edustanut HK Dukla Trencinin junioreiden kakkosjoukkuetta, joka pelasi pleksittömässä kaukalossa ja jolla ei ollut varaa uusiin mailoihin. Treeneissä ei vedetty lyöntilaukauksia, etteivät mailat menisi rikki.

Kaksi viikkoa NHL-varauksen jälkeen Charan isä soitti ja sanoi, että armeija oli käynyt etsimässä 205-senttistä puolustajaa tämän kotoa. Sotilaat kertoivat, että Chara oli laiminlyönyt velvollisuuksiaan maataan kohtaan.

– Vastasin, että tiedän, mutta tämä on tärkeää. En voinut palata kahteen vuoteen Slovakiaan, koska minut olisi pidätetty, pelaajalegenda kertoo.

Chara siirtyi WHL-junioriliigaan Prince George Cougarsin joukkueeseen. Muutto Kanadaan ei ollut ruusuilla tanssia, sillä 19-vuotiaan kiekkoilijan piti totutella esimerkiksi paikalliseen englantiin. Lisäksi osa pelimatkoista oli jopa 17-tuntisia ja ne kuljettiin bussilla.

– En valittanut. Olin onnellinen, olin joukkueessa ja kehityin, Chara sanoi.

Koska Chara ei voinut pelikauden jälkeen palata kotiinsa, hän jäi kesäksi Prince Georgeen isäntäperheeseensä. Chara paiski kahta työtä: autopesulassa ja puutarhahommissa.

Päivät olivat raskaita. Chara pyöräili ensin 15 kilometriä pesulalle, teki työpäivän ja lähti iltapäivällä kahdeksi tunniksi salille. Sitten hän pyöräili takaisin kotiin, josta puutarhaporukka nappasi hänet keikalle.

Autopesulan omistaja maksoi Charalle tiskin alta muutaman satasen kuussa. Hän tykkäsi pitkästä pesijästä, joka pystyi puunaamaan helposti myös autojen katot.

– Annoin tienaamani rahat isäntäperheelleni, koska asuin heidän luonaan ja söin valtavasti. He kävivät 25 vuoden ajan katsomassa NHL-pelejäni.

Chara, nykyisin 45, murtautui seuraavana syksynä heti Islandersin NHL-joukkueeseen ja pelasi uran, joka kesti neljännesvuosisadan ja päättyi viime kauteen. Hän voitti Bostonin kapteenina Stanley Cupin vuonna 2011 ja hänet valittiin kerran NHL:n parhaaksi puolustajaksi.

Hän tuli tunnetuksi valtavasta harjoitusmäärästään ja hurjista kuntosalituloksistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?