Kommentti: Historiallinen suomalaismestaruus voi olla alku järisyttävälle loistolle NHL:ssä – Coloradon Stanley Cup on jääkiekon voitto

Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen olivat Coloradon voiton suurimpia takuumiehiä, kirjoittaa NHL-kirjeenvaihtaja Ville Touru Tampasta.

27.6. 8:08

Coloradon Stanley Cup -juhlat alkoivat Suomen aikaa varhain maanantaiaamuna Tampassa, jossa Avalanche pääsi nostelemaan mestaruuspokaalia 21 vuoden tauon jälkeen.

Ensi kertaa sitten Olli Määtän ja vuoden 2017 myös suomalaiset olivat mukana Stanley Cup -huumassa. TPS:n kasvateista, Mikko Rantasesta ja finaalin voittomaalin tehneestä Artturi Lehkosesta tuli historian ensimmäiset Stanley Cupin voittaneet Varsinais-Suomesta kotoisin olevat pelaajat.

Kumpikaan ei todellakaan ollut tässä joukkueessa mikään matkustaja. Rantanen paukutti 20 pudotuspeliin 25 pistettä. Lehkonen puolestaan kahdeksan maalia, joista neljä voittomaaleja – enemmän kuin yhdelläkään toisella näissä pudotuspeleissä.

Lehkonen iski voittomaalit niin ratkaisevassa konferenssifinaalissa kuin Stanley Cupin sinetöineessä ottelussa.

Ykkösketjun ketjukaverit Rantanen ja Lehkonen yhdessä sentterinsä Nathan MacKinnonin kanssa olivat kuudennen finaalin parhaat pelaajat. Molemmat suomalaiset löivät tiukimmassa paikassa tiskiin loisteliaan esityksen.

Maalivahtivalmentaja Jussi Parkkilasta puolestaan tuli historian ensimmäinen suomalainen Stanley Cup -valmentaja.

Joni Lehto pääsi juhlimaan jo toista kertaa Stanley Cupia. 21 vuotta sitten hän toimi Coloradon kykyjenetsijänä, nyt seuran Euroopan kykyjenetsintäpäällikkönä.

Riemu ja tunne oli pinnassa Amalie Arenan jäällä.

Lue lisää: Video: Stanley Cup -sankari Artturi Lehkosella tunteikas kohtaaminen perheensä kanssa: ”Aika helvetin hienoa”

Mestaruus meni täysin oikeaan osoitteeseen. Colorado oli kiistatta NHL-kauden paras joukkue.

Pudotuspeleissä se oli suorastaan mahtava. Koko kevään aikana se hävisi vain neljä ottelua. Nashville kaatui avauskierroksella 4–0, St. Louis toiselle 4–2, Edmonton konferenssifinaalissa 4–0 ja nyt Tampa Bay Stanley Cupin finaaleissa 4–2.

Mikä parasta, Colorado joutui vielä lopussa toden teolla todistamaan kykynsä timantinkovassa finaalisarjassa kahden viime kauden mestaria vastaan.

Coloradon mestaruus oli samalla jääkiekon voitto. Usein mestaruudet voitetaan puolustamalla, mutta Colorado oli profiililtaan ennen kaikkea hyökkäysjoukkue. Osaa joukkue toki puolustaakin, mutta tällä kertaa hyökkäys oli ominaisuuksista merkittävin.

Kuvaavaa on, että joukkueen Stanley Cupiin ailahtelevilla otteillaan torjuneen Darcy Kuemperin torjuntaprosentti pudotuspeleissä ylsi juuri ja juuri yli 90:n (90,2).

Tampa Bay yritti finaalisarjassa parhaansa mukaan hidastaa vauhtia ja estää Coloradon vauhtipeliä. Colorado löysi kuitenkin keinonsa. Se on ollut jo parin vuoden ajan NHL:n pelitavallinen suunnannäyttäjä hyvin organisoidulla ja huippunopealla tempokiekollaan.

Parhailta otetaan aina oppia. Siksi Coloradon mestaruus oli myös jääkiekon voitto.

Tämä mestaruus saattoi hyvinkin olla vasta alku järisyttävälle loistolle. Coloradolla on kaikki eväät nousta todelliseksi dynastiaksi, joka nähdään näissä peleissä vielä useita kertoja tulevien vuosien aikana.

Palkkakatto hajottaa väkisin Coloradon joukkueen heti juhlahumun laskeuduttua. Esimerkiksi kakkossentteri Nazem Kadri tai yhden finaaleista jatkoaikamaalilla ratkaissut Andre Burakovsky ovat pelaajia, joiden pitämiseen ei luultavasti ole pelimerkkejä.

Colorado pysyy kuitenkin huipulla vielä pitkään. Siitä pitää huolen joukkueen kovin ydin, joka on NHL:n laadukkain – ja vieläpä nuori.

Kapteeni Gabriel Landeskog on 29-vuotias, Nathan MacKinnon 26, Rantanen 25, NHL:n paras puolustaja Cale Makar, 23 ja näiden pudotuspelien sensaatiopuolustaja, superlupaus Bowen Byram, 21.

Pudotuspelien ratkaisupelaajaksi noussut Lehkonenkaan ei ole vasta kuin 26-vuotias. Hänen sopimuksensa päättyy, mutta ei tarvi olla kaksinen ennustaja sanoakseen, että Colorado haluaa pitää hänet lähes hinnalla millä tahansa.

Nämä miehet ovat vasta raapaisseet pintaa – ja oppineet voittamaan.

Coloradon hyökkäämällä ja nuorten – tai ainakin nuorehkojen – pelaajien johdolla otettu mestaruus tuo monelta osiin mieleen Chicago Blackhawksin vuoden 2010 Stanley Cupin, jonka torjui Antti Niemi.

Se joukkue voitti lopulta kuuden kauden sisään kolme kannua.

Joe Sakicin, Peter Forsbergin, Patrick Royn ja kumppaneiden johtama takavuosien mahti-Colorado ylsi kahteen Stanley Cupiin (1996 ja 2001). Rantasen, Landeskogin, MacKinnonin ja Makarin poppoolla on kaikki mahdollisuudet panna vielä tuotakin paremmaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?