Kommentti: Stanley Cup -juhlat peruttu – Tampa Bay teki sen taas

Tampa venyi jälleen parhaimpaansa tiukimmassa paikassa. Finaalisarjasta onkin tullut odotettu titaanien taisto, kirjoittaa NHL-kirjeenvaihtaja Ville Touru Denveristä.

Tampa Bay hiljensi Denverin areenan ajassa 53.38 syntyneellä voittomaalilla.

25.6. 8:24

Kaikki oli pedattu Colorado Avalanchen Stanley Cup -juhlille Suomen aikaa varhain juhannuspäivän aamuna kotiyleisön edessä. Pöytä oli katettu, Lordi Stanleyn malja kiillotettuna talossa, mestaruuslippikset valmiina laatikoissa.

Mutta vastassa olikin Tampa Bay Lightning. Ja mestaruusjuhlat peruttiin – ainakin tältä päivältä.

Kahden viime kauden mestari teki sen taas: venyi tiukimmassa paikassa jäätävään suoritukseen. Tampa osoitti jälleen kerran sitkeytensä ja kavensi 3–2-voitolla finaalisarjan 2–3:een.

Tampaa on moukaroitu enemmän kuin koskaan ja vastuskin on kenties kovempi kuin kertaakaan viime vuosina.

Siltikään mestari ei katkennut.

Ondrej Palat hiljensi kylmästi kotiyleisön korviahuumaavan pauhun.

Tampan kiekollinen suoritusvarmuus viitospelissä, etenkin sen ratkaisuhetkillä oli timanttista. Se piti paketin tiukasti kasassa, eikä päästänyt Coloradoa köysistä.

Tasatilanteessa kolmannessa erässä Ball Arenassa vallitsi uskomaton mylvintä. Yleisö seisoi ja lietsoi omiaan hurmokseen. ”We want the cup” -huudot raikasivat minuuttitolkulla.

Colorado painoi näennäisesti päälle, mutta Tampa ei sortunut virheisiin paikassa, jossa todennäköisesti mikä tahansa muu joukkue olisi sortunut.

Se puolusti maltilla ja odotti hetkeään, joka myös koitti.

Taas kerran nähtiin, että Tampan kädet eivät näissä hetkissä tärise. Se pelasi sarjan parhaan ottelunsa, vaikka sen tankkien uskottiin tyhjentyneen jo ratkaisevasti. Katinkontit, sanoi mestari.

Kahden Stanley Cupin kapellimestarit, ykköshyökkääjä Nikita Kutsherov ja ykköspakki Victor Hedman pelasivat fantastiset ottelut. Isot olivat isoja isolla hetkellä.

Nikita Kutsherov on ratkonut näitä pelejä ennenkin.

Colorado ei ole enää parissa edellisessä ottelussa päässyt pelaamaan ominaisinta vauhtipeliään eikä ole dominoinut sitä kautta tapahtumia.

Se ei ole ollut johtoasemassa kertaakaan kolmen viime pelin aikana.

Coloradon identiteetti perustuu nimenomaan vauhtipeliin ja kovaan luisteluun. Mitä hitaammaksi peli menee, sitä enemmän Tampa hyötyy.

Kun finaalisarjan armottoman kovia otteluita tahkotaan nyt joka toinen päivä, ei Coloradon bensatankki ainakaan täyttymään päin ole.

Coloradon Stanley Cup on ehtinyt näyttää pitkin finaalisarjaa jo todennäköiseltä, kuten kakkospelin totaalikylvetyksen tai nelospelin ratkaisevan tuntuisen jatkoaikavoiton jälkeen.

Sitä se 3–2-johdossa on edelleen, mutta sitkeääkin sitkeämpi Tampa on edellisissä otteluissa osoittanut löytäneensä keinot hypätä mukaan junaan.

Kun vielä viitospeliin kotiyleisönsä eteen Colorado lähti varsin selvänäkin suosikkina, kuutospelin asetelman voi ennakoida täysin kolikonheitoksi, 50–50.

Coloradon taivaalle onkin alkanut ilmaantua tummia pilviä. Ehkä suurin on nimeltään Darcy Kuemper.

Coloradon ykkösvahti, jonka pudotuspelien torjuntaprosentti ei yllä edes 90:een.

Kuemperille lipsahtelee maaleja, joita ei näissä paikoissa saisi mennä. Nelosfinaalissa lorahti Hedmanin rystylepakko, viitosessa tusinapakki Jan Ruttan laidasta ampuma lämäri ilman maskia.

Tilastopalvelu Evolving-Hockeyn mukaan Kuemper on päästänyt pudotuspelien aikana taakseen seitsemän maalia enemmän kuin odottama (GSAx), mikä on heikoin lukema kaikista pudotuspelien maalivahdeista.

Toisin sanoen häntä kohtaan luoduista maalipaikoista olisi pitänyt tehdä seitsemän (!) maalia vähemmän.

Vastaavasti Tampan Andrei Vasilevski on pelastanut kahdeksan maalia yli odottaman.

Ensimmäistä kertaa urallaan tässä tilanteessa olevan Kuemperin paine vain kasvaa tulevissa otteluissa. Maailman ykkösvahdin, hallitsevan Conn Smythe -voittajan Vasilevskin suoritusvarmuuden kovimmissa paikoissa tietävät kaikki.

– Oliko tämä sarja tarkoitettu menemään kuuteen tai seitsemään peliin? Totta helkkarissa oli. Kyseessä on kaksi helkkarin hyvää jääkiekkojoukkuetta, Tampan päävalmentaja Jon Cooper sanoi viidennen ottelun jälkeen.

Niinhän se oli. Käsillä on kuin onkin huima titaanien taisto, jossa kumpikaan ei suostu taipumaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?