Ukrainalaislegenda vertasi Venäjän tilannetta Neuvostoliiton aikaan – ”Pelkään, että olemme samassa pisteessä”

Dmytro H’rystytsh toivoo, että venäläiset saisivat tietää, mitä Ukrainassa oikeasti tapahtuu.

Dmytor H’rystytsh kuvattuna Toronto Maple Leafsin paidassa vuonna 1999.

3.3.2022 19:11

Entinen NHL-pelaaja Dmytro H’rystytsh, 52, vertasi Venäjän nykytilannetta Neuvostoliiton aikaan. Ukrainalainen syntyi Kiovassa vuonna 1969 ja pelasi Neuvostoliiton maajoukkueessa voittaen juniorien ja aikuisten MM-kultaa.

H’rystytsh on puhunut toimittajille, jotta nämä kertoisivat ulkomaailmaan luotettavaa tietoa Ukrainan sodasta. Tällaista tietoa ei H’rystytshin mukaan ole venäläisillä, joihin kohdistuu Kremlin ohjaamaa propagandaa.

– Kasvoin Neuvostoliitossa. Me tiesimme silloin, mitä tiesimme. Meille kerrottiin, että Neuvostoliitto oli maailman paras maa ja muu maailma halusi vahingoittaa meitä. Olimme parhaita, presidenttimme oli paras. Se oli mielentila, jossa kasvoin, H’rystytsh sanoi ESPN:lle torstaina.

– 1980-luvulla tilanne lientyi ja aloimme nähdä, mitä maamme ulkopuolella tapahtui. Moni halusi pois Neuvostoliitosta, koska he halusivat kokea, mitä muualla maailmassa oli meneillään.

H’rystytsh itse lähti jääkiekkoliiga NHL:ään Yhdysvaltoihin 1990-luvun vaihteessa.

– Juuri nyt pelkään, että olemme samassa pisteessä, jossa silloin olimme. Venäjällä on niin paljon disinformaatiota, etteivät ihmiset tiedä, mitä oikeasti tapahtuu. Tulee mieleen ne kolme apinaa, joista yksi ei näe, toinen ei kuule ja kolmas ei sano mitään. Venäläisten pitää saada tietää, että sotaa käydään juuri nyt. Ja että sota on hyvin kamalaa, H’rystytsh sanoi ESPN:lle.

H’rystytsh on itse keskellä sotaa kotimaassaan Ukrainassa. Hänen vaimonsa työskentelee ambulanssissa. Yli 800 NHL-ottelua pelannut mies sanoi olevansa alueella, jota venäläiset eivät ole vielä piirittäneet. Kiekkolegenda oli kuitenkin joutunut monta kertaa siirtymään pommisuojaan.

Hän ei ollut vielä saanut asetta valtiolta, mutta oli valmis puolustamaan maataan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?