Roope Hintz tekee upeaa jälkeä NHL:ssä ja johtaa superketjua – ”hirveät kivut” ovat historiaa

Tähtipelaajien joukossa paikkansa vakiinnuttanut Roope Hintz johtaa yhtä NHL:n parhaista ketjuista.

Roope Hintz on ollut oivassa vireessä.

24.1. 9:00

Jos Roope Hintz olisi pelannut nykyisellä tasollaan NHL:ssä 6–7 vuotta sitten, hän olisi todennäköisesti ollut Suomen valovoimaisin NHL-tähti, jonka nimeä otsikot olisivat huutaneet päivästä toiseen isoin kirjaimin.

NHL-tähti Hintz, 25, on toki nytkin, mutta tasoonsa ja suorituksiinsa nähden jopa hieman varjossa Suomen kaikkien aikojen NHL-tähtiloistossa.

Jo viime kaudella Hintz takoi Dallasin ykkössentterinä tehoja yli piste per peli -tahtiin. Upeat otteet ovat jatkuneet myös tänä talvena.

– Alussa oli vähän hakemista. Oli paljon paikkoja, mutta en vain jotenkin saanut aikaiseksi paikoista. Nyt peli on kuitenkin rullannut, Hintz sanoo IS:lle.

36 ottelun jälkeen Hintzin pistesarake näyttää lukemia 17+15=32. Näistä edellisiin 26 peliin ovat syntyneet 17+14=31, joten Hintz on tätä menoa taas matkalla kohti piste per peli -kautta.

Tällä kaudella tamperelaissentteri on päässyt nauttimaan pelaamisesta täysin toisella tavalla kuin vuosi sitten. Viime kauden Hintz taisteli läpi nivusvamman kanssa, joka leikattiin kesällä.

– Onhan siinä eroa, kun joka pelissä ei tarvitse pelata hirveillä kivuilla ja hoitaa tai lepuuttaa sitä koko ajan kauden aikana.

Leikkauksen jälkeisessä kuntoutuksessa meni koko kesä, mikä saattoi osakseen vaikuttaa alkukauteen.

– En oikeastaan pystynyt aloittamaan kunnon treeniä ennen kuin vasta pari viikkoa ennen harjoitusleirin alkua. Jäälläkään en käynyt kesällä kuin ihan vaan liukumassa.

Hintz johtaa nyt keskushyökkääjänä yhtä NHL:n parhaista ketjuista. Laidoilla viilettävät elämänsä tehovireeseen äitynyt konkari Joe Pavelski, 37, ja toista NHL-kauttaan pelaava Jason Robertson, 22.

Kun kolmikko viime kaudella lyötiin yhteen, palaset loksahtivat heti paikoilleen, ja tulos on ollut hurjaa.

– Kun ketju ei vaihdu, oppii koko ajan tuntemaan paremmin kavereita ja lukemaan, miten he pelaavat. Syntyy sitä kemiaa, Hintz sanoo.

– Tuomme kaikki vähän erilaista osaamista ketjuun, niin ominaisuutemme osuvat aika hyvin yhteen.

Pavelski (vas), Robertson ja Hintz muodostavat yhden NHL:n parhaista ketjuista.

Erikoisosaamisistaan huolimatta kaikki kolme ovat erinomaisia yleispelaajia. Perinteistä maalintekijä–pelintekijä–voimahyökkääjä-asetelmaa Dallasin ykkösketjussa ei ole.

Siitä kertoo tuloskin, joka on jakautunut tälläkin kaudella tasaisesti: Hintz 17 maalia, Robertson 16, Pavelski 16.

Tätä menoa Dallasin ykkösketju mättää kolmeen pekkaan tällä kaudella pitkälle toistasataa osumaa. Nykyisellä tahdilla kukin kolkuttelisi jopa 40 maalin rajapyykkiä.

– Molemmilla on hemmetin hyvä pelinäkemys. He näkevät kentän erittäin hyvin, sanoo Hintz, johon pätevät samat sanat.

– Pavelski taas on ihan mestari maalin lähellä. Kun siihen tulee paikka, hän laittaa aika kovalla prosentilla sisään. Molemmat osaavat myös syötellä. Kun heille antaa kiekkoa, niin sen saa aina myös takaisin. Se on aina mukavaa.

Hintz itse tuo pöytään etenkin loistavan luistelunsa ja murtautumiskykynsä. Vauhtiin päästyään tuulennopea, raamikas ja ulottuva suomalaissentteri on lähes mille tahansa puolustukselle todellinen painajainen, joka aiheuttaa liikkeellään kaaosta vastustajien viisikossa.

– Yritän käyttää luistelunopeutta, että pääsisin suorista hyökkäyksistä vauhdilla tilanteisiin.

Hintzin leveä liuku kylvää kauhua puolustuksissa.

Kuten jo viime kaudella myös tällä Hintzin ketju on hinannut Dallasia lähes yksin perässään.

Kärjistetysti muut ketjut hukkaavat sen, mitä ykkönen ehtii tuottamaan.

Hintzin ketju on hallinnut tasakentin jäällä ollessaan maaliodottama 63-prosenttisesti, siis suorastaan murskaavasti. Muista Dallasin hyökkääjistä vain Denis Gurjanov (50,7) pääsee maaliodottamien suhteessa (xGF%) niukasti plussan puolelle.

Pavelskilla pisteitä on kasassa jo 43, Robertsonilla 37 ja Hintzilla 32. Seuraavana pistepörssissä tulee puolustaja Miro Heiskanen 24 pisteellään.

Kukaan muu Starsin hyökkääjistä ei ole ehtinyt vielä edes 20:een. Tähän porukkaan kuuluvat muun muassa joukkueen kovapalkkaisimmat tähdet Jamie Benn ja Tyler Seguin. Yli kuuden miljoonan palkkaa nauttiva Aleksandr Radulov on tehnyt 32 pelissä yhden maalin.

– Ovat tuossa nyt muutkin alkaneet osua. Leveyttä tarvitaan, se on selvä, Hintz sanoo.

– Juuri Montrealia vastaan lauoimme yli 50 kertaa mutta hävisimme. (Michael) Rafflilla taas on ollut melkein joka pelissä läpiajo. On meillä paikkoja ollut viime aikoina vähän kaikilla. Kun jengi alkaa niistä saada sisään, niin kyllä se siitä lähtee.

Viime kaudella Dallas jäi niukasti pudotuspelien ulkopuolelle. Tiukaksi taisto mennee myös tänä keväänä. Tällä hetkellä viiden suomalaispelaajan edustama joukkue on Läntisessä konferenssissa 10. sijalla kaksi pistettä viivasta.

– Vähän ailahtelevaa on ollut. Melkein vuorotellen olemme seilanneet voittoputkesta tappioputkeen.

– Nyt viime peleissä oli tärkeää saada pari vierasvoittoakin. Vieraissa emme ole pystyneet pelaamaan yhtään samalla tavalla kuin kotona. En tiedä, mikä siinä on ollut, Hintz sanoo.

Maanantaina Dallasilla on mainio tilaisuus jatkaa vierasvoittoputkeen, kun se vierailee kaoottisessa tilassa olevan Philadelphia Flyersin luona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?