Kommentti: Suomen uusi maalivahtiaalto rynnii valokeilaan NHL:ssä – nyt paukkuvat jo ennätykset

Juuse Saros taistelee parhaan maalivahdin palkinnosta, mutta laajuudessaankin NHL:ssä on nyt suomalaista maalivahtiosaamista enemmän kuin koskaan, kirjoittaa NHL-kirjeenvaihtaja Ville Touru.

Saros, Kähkönen, Husso ja Luukkonen ovat olleet tämän kauden suomalaisia maalivahtikomeettoja.

23.1. 10:12

Suomalaisen maalivahtituotannon hiipumisesta on puhuttu jo useamman vuoden ajan. Osakseen syystä. SM-liigassa kotimaisten maalivahtien määrä laskee kaiken aikaa, ja NHL:ssäkin Suomen tähtivahdit ovat viime vuosina olleet kokeneempaa kaartia.

Nyt maalivahtikriisi voidaan ainakin NHL:n osalta unohtaa.

Sinivalkoinen veskarivaltikka on siirtynyt nuoremman polven käsiin.

Sen soihdunkantaja on Nashvillen Juuse Saros, 26. Viime kauden puolivälistä lähtien NHL:n kovimpaan maalivahtieliittiin kuulunut Saros kamppailee tällä kaudella tosissaan parhaan maalivahdin palkinnosta.

Tällä kaudella kaikista NHL-vahdeista eniten pelannut Saros on osoittanut, että hänellä on kaikki kyvyt nousta suomalaisten 2000-luvun suurvahtien, Vezina-voittajien Miikka Kiprusoffin, Pekka Rinteen ja Tuukka Raskin manttelinperijäksi.

Saroksen loistossa ei varsinaisesti ole mitään yllättävää tai uutta, mutta hänen takanaan sen sijaan on.

Viime aikoina NHL:n kuumimpien maalivahtien joukkoon ovat nimittäin kuuluneet Saroksen entiset juniorimaajoukkuekaverit St. Louisin Ville Husso, 26, ja Minnesotan Kaapo Kähkönen, 25.

Molemmat ovat virittelemässä nyt toden teolla vallankaappausta joukkueidensa maalivahtiosastoilla.

Neljä pitkää kautta farmisarjoja kolunnut Husso on ollut tällä kaudella suorastaan ilmiömäinen – vaikkakin otanta on vielä lyhyt.

11 ottelun torjuntaprosentti 93,8 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,02 ovat NHL:n maalivahtitilastojen kärkilukemat vähintään kuusi ottelua pelanneiden veskarien osalta.

Yli maaliodottaman (GSAx) Husso on ”pelastanut” 11 ottelunsa aikana Evolving Hockeyn mukaan jo yli 11 maalia, mikä ottelumäärään suhteutettuna NHL:n selkeä kärkilukema.

Husso oli joulukuun alun loukkaantumisen vuoksi kuukauden sivussa, mutta se ei loisto-otteita ole häirinnyt.

Husso on nyt haastamassa tosissaan Jordan Binningtonia St. Louisin ykkösvahdin paikasta. Jonkinlainen symbolinen hetki koettiin tällä viikolla, kun Stanley Cup -vahti joutui istumaan vaihtoaitiossa kahdessa ottelussa putkeen Husson loistaessa maalilla.

Pitkän polun kiertänyt Husso on murtautumassa läpi NHL:ssä.

Se on tulossa hänen uransa kannalta kreivin aikaan. Tulevana kesänä Husso on nimittäin vapaa valitsemaan seuransa vapaana agenttina.

Binnington on kiinnitetty St. Louisiin pitkällä ja rahakkaalla ”ykkösvahdin” sopimuksella, mutta edes likimain alkukauden otteiden jatkuessa Hussolla ei ole vaikeuksia löytää toistakaan työnantajaa NHL:stä.

Kähkösen tilanne on siinä mielessä erilainen kuin Husson, että jo pidempään on ollut selvää, että hänestä ollaan koulimassa Minnesotan seuraavaa ykkösvahtia.

Toistaiseksi konkari Cam Talbot, 34, on vielä saanut nauttia ykkösvahdin asemasta, mutta vallanvaihto tapahtuu vääjäämättä. Ehkä jo tämän kauden aikana, mutta kaiken järjen mukaan viimeistään ensi kaudella.

Sekä Husso että Kähkönen ovat olleet tällä kaudella tilastoiltaan jo selvästi joukkueidensa parhaat maalivahdit.

Kaapo Kähkönen huokuu rauhallisuutta ja itsevarmuutta tolppien välissä.

Suomen maalivahtitilanne näyttääkin nyt NHL:ssä mainiolta – jopa ennätykselliseltä.

Ukko-Pekka Luukkonen, 22, ehti jo lunastaa huippuotteillaan ykkösvahdin aseman Buffalossa ennen parin viikon takaista loukkaantumistaan. Luukkonen on Buffalon tulevaisuuden suurimpia kulmakiviä, josta kuullaan takuulla vielä pitkään.

Vezina-voittaja Rask, 34, puolestaan palasi vielä Stanley Cup -jahtiin Bostonin maalille. Lonkkansa korjauttanut Rask pystyy vielä pelaamaan eliittitasolla NHL:ssä.

Sitten ovat vielä Antti Raanta, Joonas Korpisalo, Mikko Koskinen ja Kevin Lankinenkin.

Tämän nelikon kausi on ollut toistaiseksi haastava.

Raantaa, 32, ovat häirinneet taas terveysmurheet, mutta kuka ties hän voi vielä päästä pelaamaan tänä keväänä Carolinassa jopa Stanley Cupista.

Yhä nuoremman polven veskareihin lukeutuvien Columbuksen Korpisalon, 27, ja Chicagon Lankisen, 26, sopimukset heikoissa joukkueissaan loppuvat tähän kauteen, ja kumpikin on mahdollinen kauppatavara jo siirtorajalla.

Kaikki edellä mainitut yhdeksän suomalaisvahtia rikkovat ilman ihmeitä tällä kaudella helpostikin 15 pelatun ottelun rajan. Se olisi kaikkien aikojen ennätysmäärä yhdellä kaudella kyseiseen rajapyykkiin yltäneitä suomalaisvahteja.

Suomalaista maalivahtiosaamista on siis nyt NHL:ssä enemmän kuin koskaan.

Ja lisää on tulossa. Coloradon huippulupaus Justus Annunen, 21, debytoi jo tällä kaudella NHL:ssä, ja hänestä kaavaillaan Avalanchen tulevaisuuden runkopalkkia.

Ensimmäistä kauttaan AHL:ssä pelaava Carolinan Eetu Mäkiniemi, 22, komeilee farmiliigan maalivahtitilastojen kärkinimien joukossa. Niin ikään vasta AHL:ssä aloittanut Pittsburghin Filip Lindberg, 22, on ehditty valita tällä kaudella kertaalleen jo AHL:n kuukauden parhaaksi maalivahdiksi.

Vuoden 2020 varaustilaisuuden toisella kierroksella Pittsburghiin poimittu ja vielä Kärppien maineikkaassa maalivahtikoulussa marinoituva Joel Blomqvist, 20, puolestaan on korkeammalla numerolla NHL:ään varattu suomalaisvahti kymmeneen vuoteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?