NHL:n uuden supertähden temput hämmästyttävät – Olli Jokinen ja suomalainen pelikaveri kertovat: ”Ihan tajuttomia juttuja”

Trevor Zegras, 20, on NHL:n uusi tähti ja vahva ehdokas tämän kauden Calder-kisassa vuoden tulokkaaksi.

Trevor Zegras on Anaheimin nuori tähti.

22.12.2021 7:15

Jo viime kausi oli vahva. Trevor Zegras dominoi nuorten MM-turnausta ja johdatti Yhdysvallat kultaan. 24 NHL-ottelussakin syntyi 13 (3+10) tehopistettä.

Tämän syksyn harjoituspeleissä Zegras latoi pisteitä sitten jo liukuhihnalta.

Ja kun NHL-kausi alkoi, Anaheim Ducksin pelejä seuranneet saattoivat ihastella 183-senttisen sentterin taikatemppuja, vaikka tehot jäivät aluksi vähiin.

Etenkin laajalla kikka- ja syöttörepertoaarillaan säväyttävä Zegras on kauden edetessä tehnyt myös tulosta: 30 ottelussa 25 (8+17) pistettä.

Lopullisesti Zegras on noussut suuren yleisön tietoisuuteen marras-joulukuussa. Ensin hän kertoi Spittin’ Chiclets -podcastissa muun muassa Ryan O’Reillyn ja Leon Draisaitlin kanssa lyömistään sadan dollarin vedoista.

Sitten hän nousi kiekkomaailman puheenaiheeksi numero yksi syötettyään Sonny Milanon maalin Buffaloa vastaan. Kukkopoika Zegras, joka näytti aluksi yrittävän ilmaveiviä, vippasi kiekon maalin takaa Milanolle, joka löi sen korkealta ilmasta häkkiin.

Puhutaan pelaajasta, joka on sekä näyttävyydeltään että persoonaltaan kuin tehty supertähdeksi ja NHL:n lähivuosien kansikuvapojaksi, joka nauttii huomiosta.

Jos sana kikkapoika löytyisi sanakirjasta, sivulla olisi Zegrasin kuva.

Lue lisää: 20-vuotias NHL-komeetta löi hetken mielijohteesta härskin vedon kaukalossa – illalla puhelimeen kilahti yllättävä ilmoitus

Lue lisää: Video: NHL:n supertulokas veti ällistyttävän ässän hihastaan – suomalaisvahti yllätettiin jäätävällä tavalla

Helsingin IFK:n puolustaja Kasper Kotkansalo todisti Zegrasin tekemistä kauden ajan todella läheltä, kun he pelasivat yhdessä Boston Universityssä 2019–20.

Kotkansalo näki NCAA:ssa paljon huippupelaajia kuten hyvän ystävänsä Brady Tkachukin, Ottawa Senatorsin nykyisen kapteenin ja palkkakuninkaan.

Jos katsotaan mailataituruutta, Zegras on Kotkansalon näkemistä pelaajista vakuuttavin.

– Onhan se nyt paras ihan ylivoimaisesti. Ei ole ketään lähelläkään, Kotkansalo sanoo.

Kotkansalo pääsi – tai joutui – puolustamaan Zegrasia vastaan koko kauden ajan, kun joukkue harjoitteli erikoistilanteita.

– Kun puolustaessa otin vedon ja päätysyötön pois, hän saattoi heittää spin-o-raman ja poikkikentän rystylätyn. Ihan tajuttomia juttuja. 2–1-hyökkäyksessä hän saattoi tehdä saman tai laittaa kiekon jalkojensa välistä minun mailani yli. Niitä pystyi toki jotenkin puolustamaan.

– Kaikkea hän yrittää. Ja tekee niitä peleissäkin, ilmaveiviäkin on monet kerrat yrittänyt. Jää on sellainen leikkikenttä hänelle.

SM-liigassa vahvaa kautta pelaava Kotkansalo painottaa, että nyt ei kannata puhua niinkään lahjakkuudesta vaan toistoista.

– Zegras tietää tasan tarkkaan, missä hänen vahvuutensa ovat ja kehittää niitä. Aina, kun jengissä tehdään ekstraa, hän leipoo kiekkoa. Toki hän myös esimerkiksi laukoo, mutta tosi paljon hän ihan puhtaasti leipoo kiekkoa ja kynäilee. Alkulämmöillä viritteli ilmaveivejä.

– Sellaista kiekon leipomista, mitä vaikka minäkin tein ulkojäillä pienenä, hän ei ole ikinä lopettanut.

Trevor Zegras dominoi viime vuodenvaihteen MM-turnausta.

Zegras on huikean näyttävä pelaaja ja showmies.

– Muistan ihan tajuttomia syöttöjä, mitä hän yliopistossakin antoi. Monelle muulle sellaiset ovat riskisyöttöjä, hänelle ihan peruskauraa. Hän pystyy leftin pelaajana heittämään 2–1-hyökkäyksissä tai ylivoimalla vasemmalta selän takaa syöttöjä, jotka osuvat aina lavoille. Niitäkin hän viljeli koko ajan, Kotkansalo sanoo.

Kotkansalo korostaa jälleen, että ei kannata puhua luonnonlahjoista vaan siitä, miten pelaaja on investoinut omien kykyjensä kehittämiseen.

– Kaikki se ei ole lahjakkuutta vaan puhtaasti sitä, että hän on tehnyt ihan hirveän määrän töitä.

Kasper Kotkansalo (kuvassa) pelasi Boston Universityssä samaan aikaan Trevor Zegrasin kanssa.

Showmies on showmies. Vaikka yritykset kiekon kanssa ovat välillä ”hulluja”, Zegrasin pelipää on kunnossa.

– Hän ajattelee peliä tosi fiksusti, ei siitäkään pääse mihinkään. Luova ja todella kova pelimies, joka pystyy tekemään niitä temppujaan kovissakin paikoissa. Ja hän teki meille isoja maaleja, myös ns. räkämaaleja.

– Näkee, että mentaalipuolikaan ei paljoa paina. Hän pystyy toteuttamaan noita juttuja paineen alla. Se on supersiistiä nähdä.

Zegrasin ja Milanon taituroimasta maalista tuli viraali-ilmiö ja temppu, jota kiekkojunnut ympäri planeetan ovat yrittäneet toistaa ja josta on nähty monenlaisia uusintaversioita sosiaalisessa mediassa.

Kotkansalo kertoo, että myös Zegras oli yliopistovuotenaan ahkera imitoimaan muita.

– Ihan hirveästi hän tuntui katsovan, että mitä NHL:ssä tapahtuu. Aina jos tuli ilmi joku uusi kikka, hän halusi opetella sen.

– Hänellä on niin järkyttävä palo, että ilmankos menee nyt niin hyvin.

Jukurien päävalmentaja, upean NHL-uran pelannut Olli Jokinen on nähnyt Zegrasin pelaajana jo tämän junnuvuosina. Jokinen valmensi omaa South Florida Hockey Academyaan ennen kuin otti täksi kaudeksi vetovastuun SM-liigajoukkueesta.

– Hänen poikkeukselliset hyökkäyspelitaidot näkyivät jo silloin. Voit vain kuvitella, kuinka paljon samoja vippejä ja ilmaveivejä yritettiin sen ikäisenä peleissä, Jokinen hymähtää.

Jokinen tervehtii myös ilolla maailman muuttumista ja uudenlaista kulttuuria ja persoonia kuten Zegras.

– Ihan hauskaa, että tuollaisia tulee. Mutta miten liiga suhtautuu vedonlyöntiin, jos jätkät lyövät kaukalossa toisiaan vastaan betsejä? Jokinen pohtii ja viittaa NHL:n tiukkaan linjaan vedonlyöntiä kohtaan.

Trevor Zegras (vas.) oli viime vuodenvaihteen MM-turnauksen paras pelaaja.

Jokinen on aiemminkin puhunut siitä, miten maailma ja jääkiekkokulttuuri sen mukana ovat muuttuneet niin hyvässä kuin pahassakin. Hölösuu Zegras on yksi esimerkki tästä.

Lue lisää: Olli Jokinen perkaa NHL:n muutoksen – joutui viimeisinä kausinaan ojentamaan pelikavereita: ”Pidä turpa kiinni, kunnioita vastustajaa ja peliä”

– Ihan hienoa, että nykyään pelaajat uskaltavat olla tuollaisia persoonia. Junnut eivät enää kanna kokeneiden pelaajien kasseja. Se voi olla jo vähän toisin päin, Jokinen naurahtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?