WTC-tornit sortuivat vieressä, mutta New York Rangers jatkoi harjoituksiaan – ”Uskomatonta” - NHL - Ilta-Sanomat

Maa alkoi täristä New Yorkissa kesken NHL-treenien – pelaaja hämmästelee joukkueen päätöstä WTC-tornien romahdettua: "Uskomatonta, että teimme niin"

Mikael Samuelssonin ensimmäinen päivä uudessa seurassaan New York Rangersissa päättyi kaaokseen ja hämmästyttäviin tapahtumiin.

Mikael Samuelsson pelasi pitkän uran NHL:ssä.

11.9. 11:53

Entinen jääkiekkoilija Mikael Samuelsson, 44, ei unohda sitä päivää – kuten ei kukaan muukaan sen kokenut ja nähnyt.

Mutta ruotsalainen Samuelsson, tuolloin 24, oli lähempänä järkyttävien tapahtumien keskipistettä kuin valtaosa edes muista tuolloin New Yorkissa olleista ihmisistä.

Syyskuun 11:ntenä päivänä vuonna 2001 Samuelsson oli juuri osallistumassa ensimmäisiin harjoituksiinsa NHL-seura New York Rangersissa, kun järkyttävä tieto saavutti joukkueen. Itse asiassa joukkue oli jo tuntenut, että jotain outoa tapahtui.

Rangersin kotiareena Madison Square Garden, jossa joukkue tuolloinkin harjoitteli, sijaitsee samalla Manhattanin saarella vain muutaman kilometrin päässä paikasta, jossa terroristien kaappaamat lentokoneet syöksyivät päin World Trade Centerin kaksoistorneja aiheuttaen yhteensä lähes 3 000 ihmisen kuoleman.

Samuelsson kertoo kokemuksistaan ruotsalaisessa Expressenissä.

– Tunsimme, kuinka maa tärisi, kun tornit romahtivat, Samuelsson kertoo lehdelle.

New York Rangersin maalivahti Dan Blackburn ja Mikael Samuelsson onnistuivat estämään Calgary Flamesin Martin Gelinasin maalintekoyrityksen marraskuussa 2002.

Laitahyökkääjä oli saapunut New Yorkiin vain muutama päivä aiemmin pelattuaan edellisen kauden San Jose Sharksin farmijoukkueessa Kentucky Thoroughbladesissa. Kaudesta 2001–2002 tuli Samuelssonin NHL-läpimurto, mutta se jäi hänen mieleensä aivan muusta kuin 67 ottelusta ja ensimmäisistä NHL-pisteistä (6+10=16).

Samaan aikaan Samuelssonin kanssa New Yorkiin olivat tulleet myös maanmiehet, maalivahti Johan Holmqvist ja hyökkääjä Andreas Johansson.

Joukkue kokoontui aamulla 11. syyskuuta kotiareenalleen kuntotesteihin. Samuelsson kertoo olleensa joukkueen lääkärin huoneessa hapenottokykyä mittaavissa testeissä, kun ensimmäinen kone törmäsi World Trade Centeriin.

– Huoneessa oli vanha, pieni televisio, josta näimme uutiset. Ensimmäisten raporttien perusteella meille jäi käsitys, että kyse oli onnettomuudesta. Mutta kun toinen lentokone törmäsi eteläiseen torniin, kaikki ymmärsivät, ettei se ollut onnettomuus. Emme tienneet, mitä tapahtui, mutta ilmapiiri kiristyi selvästi, Samuelsson kertoo.

Tästä huolimatta joukkue jatkoi testejään.

– Jälkikäteen ajateltuna tuntuu aivan uskomattomalta, että teimme niin. Kun tornit romahtivat, maa tärisi Madison Square Gardenilla asti, hän kertoo Expressenille.

Mikael Samuelsson (oik.) New York Rangersin paidassa vuonna 2002.

Samuelsson kertoo yrittäneensä soittaa kotiinsa Ruotsiin treenien jälkeen, mutta ylikuormittuneiden linjojen vuoksi puhelin tuuttasi toistuvasti varattua. Hän muistelee, että Johansson sai ensimmäisenä yhteyden kotiväkeen.

Vasta tuon puhelun jälkeen pelaajille alkoi hahmottua, mitä aivan lähellä oli juuri meneillään. Silti pelaajat pääsivät yhä kulkemaan vapaasti, eikä Manhattania evakuoitu.

– Muistan, että kävelimme Andreaksen ja Johanin kanssa hotellillemme 300–400 metrin päähän areenalta. Näimme World Trade Centeristä nousevan savun ja kuulimme paloautojen sireenit. Sitten istuimme hotellihuoneessamme ja seurasimme tapahtumia tv-lähetyksestä, Samuelsson kertoo.

Samuelssonin mukaan joukkueen silloinen kapteeni, Rangers-legenda Mark Messier, piti parhaansa mukaan huolta joukkueesta. Messier myös järjesti joukkueessa hyväntekeväisyyskeräyksen uhreille ja näiden perheille.

Mikael Samuelssonin (takana numero 37) mukaan New York Rangersin kapteeni Mike Messier (keskellä) otti joukkueessa todella suuren roolin kaupungin historian vaikeimmilla hetkillä.

Nykyään Samuelsson kertoo ajattelevansa järkyttäviä tapahtumia yleensä terrori-iskun vuosipäivän tienoilla.

– Ajatus siitä, että olisimme hyvin voineet olla väärässä paikassa väärään aikaan, tuli säännöllisesti mieleeni. Se oli todellakin lähellä, Samuelsson sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?