Kommentti: Jesperi Kotkaniemi pääsi keskelle härskiä kostoretkeä NHL:n kulisseissa – porilainen sai lottovoiton, kiitos Sebastian Ahon - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Jesperi Kotkaniemi pääsi keskelle härskiä kosto­retkeä NHL:n kulisseissa – porilainen sai lottovoiton, kiitos Sebastian Ahon

Carolinan kosto Montrealille oli suloinen, kirjoittaa Ville Touru.

Jesperi Kotkaniemi kävelee nauraen pankkiin.

29.8. 11:56

Sunnuntain vastaisena yönä NHL:stä kantautui erikoisia uutisia. Carolina Hurricanes tiedotti Jesperi Kotkaniemen, 21, hyväksyneen seuran sopimustarjouksen eli niin sanotun offer sheetin.

Kyseessä on rajoitetulle vapaalle agentille tehty tarjous, jolla tätä yritetään kaapata joukkueesta toiseen. Erikoisen ja kutkuttavan tarjouksesta tekivät sen numerot: yksi vuosi ja 6,1 miljoonaa dollaria.

Palkka on Kotkaniemen näyttöihin nähden räikeästi ylihintainen, eikä hän olisi missään tapauksessa saanut likimainkaan tällaista sopimustarjousta Montrealilta. Tuskin edes puolta siitä.

Kyseessä on puhdas kosto kesän 2019 tapahtumista, jolloin Montreal yritti ryöstää Sebastian Ahon, 24, Carolinasta niin ikään offer sheetillä, jota pidetään jossain määrin herrasmiessopimuksen vastaisena temppuna.

Carolinan tiedote Kotkaniemen sopimustarjoukseen liittyen oli sanamuotoja myöden lähes identtinen Montrealin kahden vuoden takaisesta.

Lue lisää: Carolina täräytti hämmentävän sopimus­­tarjouksen Jesperi Kotkaniemestä – suoria viittauksia yritykseen napata Sebastian Aho

Sopimuksessa oli myös humoristinen yksityiskohta, 20 dollarin allekirjoitusbonus, joka lienee suora viittaus Ahon pelinumeroon.

Hurricanes löi sosiaalisessa mediassa vielä lisää löylyä vaihtamalla muun muassa tilejään ranskankieliseksi ja julkaisemalla kuvia silmää iskevästä Ahosta.

Härskillä peliliikkeellään Carolina ajoi Montrealin puun ja kuoren väliin. Habsilla on nyt viikko aikaa vastata tarjoukseen eli tarjota täysin vastaavaa sopimusta Kotkaniemelle.

Jos se ei näin tee, porilainen siirtyy Hurricanesiin ja Montreal saa sääntöjen määrittelemänä kompensaationa ensimmäisen ja kolmannen kierroksen varausvuorot.

Kaksi vuotta sitten Ahon tapauksessa oli päivänselvää, että Carolina pitää suomalaistähden itsellään. Nyt Kotkaniemen räikeästi ylihintaiseen sopimustarjoukseen vastaaminen on kaikkea muuta kuin selvää.

Montreal on kasvattanut kärkivarauksestaan joukkueen pitkäaikaista kulmakiveä, mutta vielä kolmen kauden jälkeen ei ole mitään takeita, kasvaako Kotkaniemestä pätevä kärkiketjujen sentteri vai ei.

Seuran viime vuosien korkeimman varauksen menettäminen tällä tavoin olisi toisaalta melkoinen imagotappio kiekkomekassa.

On todella mielenkiintoista nähdä, miten Montrealin GM Marc Bergevin päätyy ratkaisemaan tilanteen.

Päätyy Bergevin lopulta mihin ratkaisuun tahansa, tätä kostoretkeä ei voita kumpikaan joukkue. Ainoa voittaja on itse Kotkaniemi, joka saa välikapulana toimimisesta jättimäisen palkankorotuksen.

Marc Bergevin sai maistaa omaa lääkettään.

Kyseessä on järjettömyydessään ennennäkemätön kostoisku palkkakattoajan tarkasti laskelmoidussa NHL-bisneksessä.

Ei Carolinalla oikeastaan olisi edes mitään tarvetta hankkia Kotkaniemeä – varsinkaan tähän hintaa.

Aho, Vincent Trocheck, Jordan Staal ja Derek Stepan muodostavat jo entuudestaan laadukkaan sentterinelikon.

Montrealin sentteriosasto taas on Phillip Danault’n lähdön jälkeen todella kapea. Kotkaniemen oli kaavailtu aloittavan tuleva kausi kakkossentterinä. Jos hänet menetetään, pelaajakaupoille on pakko lähteä.

Kaiken lisäksi Kotkaniemen palkankorotus ei edes rajoitu vain ensi kauteen, vaan Carolinan offer sheetin vaikutukset voivat kantaa vielä vuosien päähän.

Sujuvat ensi kauden pelit miten tahansa, rajoitettuna vapaana agenttina Kotkaniemi on taas ensi kauden jälkeen oikeutettu vastaavaan vuosipalkkaan, jos yhteisymmärrystä pidemmästä ja halvemmasta sopimuksesta ei löydy. Tai vaihtoehtoisesti Kotkaniemi pääsee rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi jo 22-vuotiaana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?