Kommentti: ”Suomalaisjoukkue” virittelee jättipaukkua NHL:ssä – suursuosikin taivaalle ilmestyi synkkiä pilviä

Torstaiaamun voitto oli Montreal Canadiensille henkisesti valtava, kirjoittaa Ville Touru.

Tulikuuma Carey Price on Montrealin rautainen selkänoja.

17.6.2021 12:32

Kotietu Vegas Golden Knightsin ja Montreal Canadiensin välisessä NHL:n välieräsarjassa siirtyi torstaiaamuna Quebeciin, kun Montreal tasoitti 3–2-vierasvoitolla sarjan 1–1:een.

Suursuosikkina välieriin lähtenyt Vegas on edelleen suosikki menemään jatkoon. Sarjan ensimmäiset ottelut ovat kuitenkin osoittaneet, ettei tämä mikään läpihuutojuttu ole.

Sarjan avauspeliin Montreal tuli lujaa ja sai otteluun hyvän alun. Vegas teki kuitenkin avausmaalin ja käänsi sen myötä pelin itselleen.

Kakkospelin avauserässä Montreal hallitsi pelitapahtumia selvästi. Siinä hankittu kahden maalin johto riitti lopulta voittoon, vaikka pelin virtaus kääntyikin jälleen Vegasin eduksi.

Kuten aiemminkin näissä pudotuspeleissä, Montreal oli tylyn vahva molempien maalien edustoilla, puolusti tiiviisti ja uhrautuvasti. Loput hoiteli tulikuuma maalivahti Carey Price.

Montrealin herhiläiset eivät kuvia kumartele.

Voitto oli sarjan tilanteen kannalta Jesperi Kotkaniemen, Joel Armian ja Artturi Lehkosen edustamalle Montrealille lähes elintärkeä. Henkisellä puolella sen merkitys oli valtava.

Montreal osoitti paitsi muille myös ennen kaikkea itselleen, että se kykenee taas kerran laittamaan suosikille tasapäisesti kampoihin – ja jopa voittamaan.

Eikä tuore voittopeli edes ollut Montrealilta mikään unelmanäytös. Päävalmentaja Dominique Ducharme sanoi ottelun jälkeen, että hän uskoo Canadiensin parantavan seuraavaan otteluun.

Montreal esimerkiksi antoi kahden viime ottelun kuudesta takaiskumaalista peräti neljä varsin halvalla suoraan puolustuspään aloitustappion seurauksena. Tällaisissa tilanteissa ruuvia on vielä varaa kiristää tuntuvasti.

Runkosarjan 18. sijalta pudotuspeleihin itsensä raapinut Montreal on lähtenyt jokaiseen ottelusarjaan altavastaajana.

Ilman supertähtiä (pl. Price) raastava ryhmä on hitsautunut pudotuspelien edetessä yhä uhrautuvammaksi ja yhtenäisemmäksi joukkueeksi, josta torstaiaamun taisteluvoitto oli taas loistava esimerkki.

Joukkueen kannalta tilanne on herkullinen seuraaviin kotiotteluihin lähdettäessä. Montreal on jo nyt ylittänyt kaikki odotukset, eikä olisi suuri yllätys, jos se löisi kolmospelissä Centre Bellissä tiskiin hurmiollisen näytöksen.

Joel Armia ärjyi täpötäyden T-Mobile Arenan hiljaiseksi.

Kaikki paineet ovat Vegasilla. Sen piti marssia tästä sarjasta vihellellen finaaleihin.

Jo nyt on käynyt selväksi, että helpolla se ei sinne pääse.

Vegasilla ei myöskään ole etunaan esimerkiksi Tampa Bayn kaltaista tappavaa ylivoimapeliä, jolla se kykenisi ratkomaan otteluita. Vegasin ylivoima on sen sijaan ylivoimaisesti jäljellä olevista joukkueista heikoin (11,8%).

Montreal sai kakkospeliin takaisin puolustuksensa kulmakiven Jeff Petryn, kun taas Vegasin ylle ilmaantui tummia pilviä. Joukkueen kärkisentteri Chandler Stephenson joutui jäämään ylävartalovamman vuoksi sivuun.

Vaikka pistepörssistä sitä ei voi päätellä, Stephenson on kullanarvoinen pala Golden Knightsin joukkuetta.

Hän on muodostanut Mark Stonen ja Max Paciorettyn kanssa joukkueen tärkeimmän hyökkäysketjun, joka esimerkiksi Colorado-sarjassa jätti Nathan MacKinnonin vitjan täysin varjoonsa.

Ykkösketjun keskellä Stephensonin korvasivat torstaiaamuna vuoroillaan Nicholas Roy ja Keegan Kolesar, jotka eivät riitä millään täyttämään niitä saappaita.

Puolustusalueella eksyksissä pyörinyt Roy katseli vierestä Tyler Toffolin 2–0-maalia, hänen tilalleen toiseen erään vaihdettu Kolesar puolestaan Paul Byronin 3–0-osumaa.

Jos Stephenson on poissa vielä seuraavistakin otteluista, puntit sarjassa tasoittuvat entisestään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?