Aarne Talvitie, 22, menetti äitinsä – sai jäähyväisten hetkellä arvokkaan neuvon - NHL - Ilta-Sanomat

MM-kultakapteeni Aarne Talvitie, 22, menetti äitinsä – sai jäähyväisten hetkellä arvokkaan neuvon

Aarne Talvitie teki hiljattain NHL-sopimuksen. Sitä hänen äitinsä ei ollut enää näkemässä.

Kultakapteeni kuvattuna alle 20-vuotiaiden MM-kullan jälkeen 2019 yhdessä vanhempiensa Tuijan ja Tuomaksen kanssa.

9.5. 7:17

Tammikuussa 2019 Aarne Talvitie saapui nuorten MM-pokaali käsissään Helsinki-Vantaan lentoasemalle salamavalojen välkkeeseen.

Nuoria Leijonia odotellessaan Talvitien äiti oli ehtinyt jakaa jo useita haastatteluita. Ne sujuivat helposti ja luonnostaan. Tuija Talvitie oli kokenut esiintyjä, presidentti Martti Ahtisaaren perustaman kriisinratkaisujärjestön CMI:n johtaja.

Kun joukkue vihdoin saapui, kultakapteeni kiirehti halaamaan äitiään.

– Silloin kaikki näytti ihan hyvältä, Talvitie, nyt 22, muistelee.

Vuosi myöhemmin äitiä ei enää ollut.

60-vuotiaana kuollut Tuija Talvitie sairasti syöpää viimeiset elinvuotensa. Välillä tilanne ehti näyttää paremmalta, kunnes syksyllä 2019 hänen vointinsa alkoi heikentyä.

Yliopistossa Yhdysvalloissa opiskellut Aarne vietti joulun kotona Espoossa, mutta lensi sitten takaisin Pennsylvaniaan.

– Pari päivää myöhemmin faija soitti, että nyt olisi hyvä aika tulla takaisin.

– Maailma pysähtyi aika nopeasti.

Talvitie ehti takaisin kotiin äidin kuolinpäivää edeltäneenä iltana. Jäähyväiset ehdittiin vielä jättää.

– Äiti sanoi, että hän on elänyt hienon elämän ja että muistakaa olla kiitollisia kaikesta. Hän sanoi, että tämä on luonnollinen osa elämää, joillekin se tulee aiemmin, toisille myöhemmin.

– Se oli musertavaa. Laittaa vieläkin usein miettimään. Rankkaa se oli nähdä ja vaikea tajuta, mitä oli tapahtunut.

Nyt äidin kuolemasta on kulunut aikaa reilu vuosi. Talvitie arvelee, että menetyksestä yli pääsemistä helpotti paluu Pohjois-Amerikkaan opiskelun ja jääkiekon pariin.

– Mutta eihän siitä koskaan täysin yli pääse, Talvitie jatkaa.

– Suru on vain muuttunut enemmänkin sellaiseksi, että muistelen hyvällä ja olen kiitollinen, kuinka tärkeä roolimalli äiti oli. Välillä tulee yhä vaikeita hetkiä, mutta perhe on silloin tukena.

Äitinsä tavoin Talvitiestä on kasvanut johtajatyyppi. Kapteenin C-kirjain oli rinnassa niin alle 18- kuin alle 20-vuotiaiden maajoukkueissa. Talvitie nostettiin kapteenistoon myös Penn Staten yliopistojoukkueessa.

Talvitie ei ole koskaan ollut kaukalossa säihkyvin tai taitavin lahjakkuus. Yksi kovimmista työmiehistä ja joukkueen eteen uhrautujista hän on sen sijaan ollut.

– Tähänastinen menestykseni, jos sitä vielä sellaiseksi voi sanoa, on tullut puhtaasti kovan duunin kautta. Haluan kehittyä kaikessa ja olla hyvä. Oli kyse koulunkäynnistä, lätkästä tai mistä vain. Yritän tulla ihmisenä parhaaksi mahdolliseksi, mitä voin.

Talvitie nosti kapteenina nuorten MM-pokaalin Vancouverissa tammikuussa 2019.

Kovan työmoraalin Talvitie oppi jo lapsena kotona. Kaikkea ei tehty valmiiksi eteen.

– Äiti laittoi jo aikaisessa vaiheessa minut ja veljen pesemään pyykit ja tekemään omat ruuat. Ei päästetty helpolla. Siitä olen ollut erittäin kiitollinen.

– Esimerkiksi Penn Staten yliopistossa meillä oli pari jätkää, jotka eivät olleet koskaan pesseet pyykkiä tai tehneet itselleen ruokaa.

Äiti Tuija ja pojat Aarne (vas.) sekä neljä vuotta vanhempi isoveli Otso.

Kotoa tehtiin myös selväksi, että elämä on paljon muutakin kuin jääkiekkoa. Harrastuksen varaan tulevaisuutta ei voi rakentaa.

Liigasopimuksiakin olisi ollut tarjolla, mutta Suomen juniorivuosien jälkeen huippuyliopisto Penn Stateen lähteminen oli selvä ratkaisu.

– Aina viesti vanhemmilta on ollut selvä. Opinnot pitää hoitaa, koska ikinä ei tiedä, mitä kaukalossa voi tapahtua tai onko lätkä loppujen lopuksi edes minun juttuni.

– Opiskelu on tärkeää paitsi tulevaisuuden kannalta se myös kehittää ihmisenä paljon.

Penn Statessa Talvitie opiskelee pääaineenaan Labor and employment relations.

– Ikään kuin työnantaja–työntekijä-suhdetta. Se on aika laaja pääaine. Itselläni se painottuu vähän enemmän johtamiseen. On HR-kursseja, yhtiöiden dynamiikkaa ja sellaista, Talvitie selvittää.

Tänä keväänä Talvitie kuitenkin karisti pikavauhtia yliopistokampuksen pölyt jaloistaan.

Kun hänet vuonna 2017 varannut New Jersey Devils tarjosi sopimusta, siitä ei auttanut kieltäytyä. NHL-sopimus kun ei ole mikään itsestäänselvyys kuudennen kierroksen varaukselle.

Talvitie sanoo tarjouksen tulleen pienoisena yllätyksenä. Yliopistotutkinnon hän aikoo kuitenkin suorittaa loppuun.

– Kolme vuotta painoin siellä hommia, niin en ajatellut sitä ihan roskiin heittää. Nettikurssien kautta valmistun parin vuoden päästä.

– Koulu oli ihan huipputasoa. Samoin lätkä. Siellä halli ja kaikki fasiliteetit olivat aivan huippuluokkaa. Varmaankin paremmat kuin yhdelläkään SM-liigajoukkueella.

Kaksivuotinen NHL-sopimus alkaa ensi kaudesta. Huhtikuun alusta alkaen hyökkääjä on pelannut Devilsin AHL-joukkueessa ja saanut ensipuraisun miesten peleistä.

NHL:ään pääseminen on tietenkin tavoite, mutta kuten hän aikoinaan äidiltään oppi, jalat pysyvät tiukasti maassa.

– Kaikkihan NHL:stä haaveilevat. Nyt olen ainakin askeleen lähempänä. Monet saavat sopimuksen, mutta sitten katsotaan, pystynkö lunastamaan paikan sieltä. Kilpailu on kovaa, Talvitie sanoo.

– En olisi tässä ilman vanhempiani ja sitä loppumatonta tukea, minkä olen saanut. Äidin takia olen, kuka olen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?