Kommentti: Tässä on NHL-kauden hienoin suomalaistarina – Jani Hakanpää on rynnistänyt parrasvaloihin - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Tässä on NHL-kauden hienoin suomalaistarina – Jani Hakanpää on rynnistänyt parrasvaloihin

Jani Hakanpään murtautuminen NHL:ään on hieno esimerkki pitkäjänteisestä ja päämäärätietoisesta työstä, kirjoittaa Ville Touru.

Jani Hakanpää on aloittanut vahvasti Carolinassa.­

19.4. 10:07

NHL-kauteen on toistaiseksi mahtunut monta suomalaisittain hienoa ja yllättävää tarinaa.

Janne Kuokkasen nousu Devilsin ykkösketjuun, Jesse Puljujärven väkevä paluu Edmontoniin ja paikan lunastaminen Connor McDavidin rinnalta, Eeli Tolvasen matka AHL:n varjoista Nashvillen ylivoimatykiksi, Roope Hintzin huima näytös, Kevin Lankisen ja Kaapo Kähkösen otteet tolppien välissä...

Silti ehkäpä kaikista hienoin tarina on ollut Jani Hakanpään läpimurto NHL:ään.

Hakanpää eroaa kaikista edellä mainituista etenkin ikänsä puolesta. Nykypäivän alati nuorentuvassa NHL:ssä on nimittäin harvinaista, että pelaaja murtautuu sarjaan vasta kypsässä 28 vuoden iässä.

Hakanpään, nyt 29, nousu NHL-pelaajaksi on ollut määrätietoisen ja kiireettömän työn tulos.

Hänkin tosin ampaisi aikoinaan ensi kerran Pohjois-Amerikkaan parikymppisenä heti, kun ovi oli vähänkään raollaan. Reilun kahden kauden aikana NHL:n portit pysyivät kuitenkin visusti kiinni.

Hakanpää ei missään vaiheessa haudannut NHL-unelmaansa, mutta farmijunnaamisen tai KHL-rahojen sijaan hän valitsi mielestään parhaan mahdollisen paikan kehittyä NHL-pelaajaksi.

Hakanpää suuntasi Oulun Kärppiin, jossa vierähti lopulta neljä vuotta.

SM-liigassa Hakanpää kehitti itsestään pelaajan, joka oli valmis lähtemään NHL:ään. Nelivuotinen kehitysjakso huipentui 27-vuotiaana ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin ja MM-kultaan.

– Hakkiksen kohdalla voi käyttää sanoja laatu ja ajatus kaikessa tekemisessä. Ei vain treenata, koska pitää, vaan treeneihin mennessä ajatellaan selvästi, miksi tätä tehdään ja miten tämä tekee minusta paremman pelaajan. Laatu tekemisessä on aina sata, Hakanpään kanssa neljän viime vuoden ajan töitä tehnyt taitovalmentaja Iiro Mäntylä luonnehti.

Neljän kärppävuoden aikana Hakanpää kehittyi SM-liigan eliittipelaajaksi.­

Erilaista polkua kulkeneen Hakanpään NHL-läpimurto on hieno osoitus pitkäjänteisen työn tuloksista.

Tällä kaudella Hakanpää lunasti vastoin odotuksia kärkiparin roolin Anaheimin puolustuksesta.

Hakanpää ymmärsi tasan tarkkaan, mitä väylää pitkin hän voi murtautua NHL:ään ja erottua muista.

Ei Hakanpäätä koskaan varsinaisena hyökkäävänä puolustajana ole tunnettu, mutta Anaheimissa suomalaisjärkäle profiloitui korostetusti juuri puolustuspään taitajaksi.

Kovaotteinen, tyly ja yksinkertaisesti peliä avaava puolustava puolustaja.

NHL:n tämän kauden taklaustilastossa Hakanpää on kolmantena. Lähes kaksimetrinen ja satakiloinen jääkaappipakastin on rullannut kauden 44 ottelussa 175 taklausta. Siis liki neljä ottelua kohden.

Blokkauksia Hakanpäälle on kirjattu 71. Sillä irtoaa top 30 -sijoitus koko sarjan mittapuulla.

Anaheimin paidassa kauden 42 ottelussa Hakanpää teki tasan yhden tehopisteen. Pistetilasto on kuitenkin hänen kohdallaan täysin toissijainen.

Anaheimissa Hakanpää lunasti roolin joukkueen kärkipakkien joukosta.­

Hakanpään tekemästä vaikutuksesta kertoi paljon se, että huippujoukkue Carolina uhrasi ykköskierroksen varauksensa Haydn Fleuryn saadakseen Hakanpään riveihinsä kevään mestaruusjahtiin.

Fyysinen, ilkeä, ulottuva ja riittävän hyvin liikkuva Hakanpää on sellainen pelaaja, jollaiset ovat kullanarvoisia etenkin runkosarjaa karheammiksi muuttuvissa pudotuspeleissä.

Kuten taklaustilasto osoittaa, Hakanpää on todellinen fyysinen pelote.

– Hänen fyysisyytensä on jotakin, mitä tämä joukkue on kaivannut, hehkutti Carolinan puolustaja Brett Pesce.

Carolinassa Hakanpään rooli pieneni kolmospariin, mutta hän on saanut uudessa seurassa unelma-alun.

Ensimmäisten kahden pelin perusteella Big Jani on jo kovaa vauhtia matkalla kulttipelaajaksi Raleighissa. Kaukalossa nähtyjen kovien otteidensa lisäksi hän on herättänyt huomiota haastatteluista välittyvällä vilpittömällä olemuksellaan.

Seuran somekanavissa Hakanpäätä vertaillaan jo muun muassa Marvel-elokuvien ukkosen jumala Thoriin.

Heti ensimmäisissä vaihdoissaan Hakanpää osti fanit puolelleen jyräämällä Nashvillen Mikael Granlundin painavalla avojääpommilla.

Lauantain toinen ottelu oli vuorostaan Hakanpäältä melkoinen näytös: neljä taklausta, neljä blokkia, neljä laukausta. Kirsikkana kakun päällä voittomaali ja valinta ottelun parhaaksi pelaajaksi.

Mukaan mahtui taas näyttävä highlight-taklaus, kun Hakanpää tööttäsi Calle Järnkrokin Nashvillen vaihtoaitioon.

Carolinalla on meneillään erittäin lupaava prosessi. Neljän ketjun ja Hakanpään tulon myötä myös kolmen pakkiparin laatujoukkue kisaa runkosarjavoittajan Presidents’ Trophysta, ja sillä on kaikki eväät taistella kesällä Stanley Cupista.

Tinkimättömänä työmiehenä ja viimeisen päälle joukkuepelaajana Hakanpää pääsi hyppäämään tismalleen oikeiden vankkureiden kyytiin.

Suomalaisen viikingin otteita osaa takuulla arvostaa myös Carolinan päävalmentaja Rod Brind’Amour – mies, joka omalla urallaan tunnettiin himoharjoittelijana ja taistelun ruumiillistumana.

Hakanpää on saanut unelma-alun Carolinassa.­

Stanley Cup olisi tietenkin satumainen päätös Hakanpään läpimurtokaudelle, mutta ilman sitäkin hänen kautensa on ollut loistokas.

Samalla Hakanpää on antanut monille muille hienon esimerkin, kuinka peli NHL:n suhteen ei ehkä olekaan pelattu, jos vielä reilu parikymppisenä portit eivät avaudu – ja kuinka SM-liigassa voi kokeneemmallakin iällä marinoitua NHL-pelaajaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?