Kommentti: Kaapo Kakon pistemäärä ihmetyttää – sen takaa paljastuu erittäin lupaavia asioita - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kaapo Kakon pistemäärä ihmetyttää – sen takaa paljastuu erittäin lupaavia asioita

Kaapo Kakko on ollut toisella NHL-kaudellaan roimasti aiempaa parempi pelaaja, kirjoittaa Ville Touru.

Kaapo Kakko pelaa toista kauttaan NY Rangersissa.­

7.4. 12:09

31 ottelua, yhdeksän tehopistettä (6+3). Kaapo Kakon tämän kauden pistesarake ei hurraa-huutoja aiheuta.

Pistetahti on ollut jopa heikompi kuin vaikealla tulokaskaudella. Sen perusteella monen mieleen voisi juolahtaa, pitäisikö Kakolle alkaa sovitella ruutua TPS:n ykkösketjusta?

Ei tarvitse. Vaikka sitä ei pistetilastosta voikaan päätellä, Kakko on kehittynyt roimasti toisella NHL-kaudellaan.

Suurin muutos on tapahtunut puolustuspelaamisessa, joka vielä ensimmäisellä NHL-kaudella oli Kakolle pahemman luokan murheenkryyni.

Fyysisesti kypsyneestä Kakosta on kehittynyt tällä kaudella puolustussuuntaan luotettava pelaaja, jota valmentaja voi peluuttaa ilman jatkuvaa pelkoa omissa soimisesta.

Tämä lienee juuri sitä, mitä päävalmentaja David Quinn on hakenutkin.

Kakosta on kuoriutunut niin kiekolla kuin sen kanssa vastuullisesti pelaava laituri, joka pyrkii välttelemään suurempia riskejä ja ennakoimaan usein tilanteita puolustusajattelu edellä.

Sidney Crosbyllakin oli täysi työ Kakon kanssa.­

Edistyneet tilastot kertovat kovaa kieltä Kakon kaudesta.

Pelinhallintaa mittaavassa Corsi-tilastossa Kakon lukema 54,8 on selvästi koko Rangersin paras. Samoin maalipaikkojen ja maaliodottamien suhdeluvut. Kiekonriistojakin on Natural Stat Trickin mukaan tilastoitu tasakentin eniten joukkueesta – ja menetyksiä vähiten.

Kakon ollessa jäällä Rangers on vienyt maaliodottaman nimiinsä 58,3-prosenttisesti (xGF%). Se on siis hallinnut pelejään eniten yksittäisistä pelaajista juuri Kakon ollessa kaukalossa.

Vertailun vuoksi katsaus viime kauteen: Tuolloin Kakon Corsi-lukema (43,6) oli joukkueen vakiopelaajista 14. paras, maaliodottamien suhde (39,3) 19. paras eli käytännössä koko joukkueen huonoin. Muutos on ollut valtava.

Joukkueen parhaisiin edistyneisiin tilastoihin nähden onkin käsittämätöntä, kuinka vähän pisteitä Kakko on lopulta tällä kaudella tehnyt. Etenkin kun kyseessä ei ole mikään ihmiskuulamainen puukäsikoohottaja, vaan kiekollisilta taidoiltaan hyvä pelaaja.

Kaikkialla muualla Kakko on oikeastaan pelannut hyvin, mutta hyökkäyspään ratkaisevimmilla alueilla ratkaisut ovat ontuneet ja kädet olleet kohmeessa.

Osansa on varmasti paitsi itseluottamuksen puutteella myös riskittömällä puolustusmentaliteetilla, jolla Kakko on kenties halunnut osoittaa luotettavuutensa häntä ketjusta ja peliajasta toiseen pompotelleelle valmennukselle.

Myös Kakon ylivoimavastuu on ollut tälläkin kaudella hyvin vaatimatonta. Kauden ensimmäisen ylivoimapisteensä Kakko teki vasta tuoreimmassa, keskiviikkoaamun ottelussa.

Tehopisteiden osalta Kakon kausi on ollut iso pettymys, mutta edellä mainitut edistyneet tilastot ovat sitä luokkaa, etteivät ne synny täysin vahingossa tai onnella.

Kakko on tehnyt jo pidempään kaukalossa oikeita asioita, ja kaikki viittaa siihen, että tätä menoa tehollinen ketsuppipullo avautuu väkisin enemmin tai myöhemmin.

Kakon hyökkäyspään potentiaalin tietäen NHL-kehityspolun suhteen onkin jopa lupaavampi tilanne näin päin, että pelaaminen on kehittynyt kokonaisvaltaisesti joskin tehottomasti sen sijaan, että hän olisi esimerkiksi onnistunut nakuttamaan ylivoimalla tuplatehot nähtyyn nähden, mutta ollut muuten suurissa ongelmissa kaukalossa.

Perustukset tuloksen tekoon ovat nyt kunnossa, kun vielä viime kaudella niiden tilalla oli iso kuoppa. Nyt Kakko on edennyt siihen vaiheeseen, että perustusten päälle voi rakentaa hyökkäyspäässä talon.

Vasta tulevina vuosina selviää, nouseeko perustusten päälle kausitasolla lopulta 50 vai 90 tehopisteen talo. Todennäköisesti jotakin siltä väliltä.

Kakko täytti helmikuussa vasta 20 vuotta, joten hänen fyysiset ominaisuutensa kehittyvät vielä roimasti – jo heti tulevana kesänä.

Sitä kautta kehittyvät esimerkiksi jo ennestään vankka kamppailupelaaminen ja luisteluvoima, joka etenkin hieman tehottoman suoraluistelun osalta on ollut tällä kaudella Kakon suurimpia haasteita.

Kakon suoraluistelu on selvä kehityskohde.­

Kakon odotuksiin nähden haastavammasta NHL:n valloituksesta puhuttaessa on syytä myös huomioida, kuinka poikkeuksellisen nuorena hän suuntasi taalajäille.

Kesällä 2019 varatuista pelaajista 30 NHL-ottelua on lähes kaksi vuotta myöhemmin saanut tililleen Kakon lisäksi vain kolme muuta pelaajaa.

Varausikäluokan pelaajista yli seitsemän tehopistettä NHL:ssä ovat toistaiseksi tehneet vain Jack Hughes(38), Kakko (32), Kirby Dach (26) ja Nils Höglander (16).

Vaikkei NHL-uran alku olekaan ollut läheskään odotetunkaltaista riemumarssia Manhattanilla, Kakko on kaikesta huolimatta lupaavilla raiteilla kehityksensä suhteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?